Kentsel Dönüşüm

Küçükçekmece göl düzenlemesi! Projeden ilk kareler!

Küçükçekmece'de Afet Yasası ile birlikte kentsel dönüşüm çalışmalarının detayları ve görselleri...


2004 yılından bu yana Küçükçekmece’de kentsel dönüşüm olgusu, eskimeye ve değer kaybına uğrayan, sağlıksız, depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış veya çöküntü haline gelmiş kentsel fiziki ve sosyal mekanların yenilenmesini, çevresel ve sosyal olarak yeniden değer kazanmasını ve canlanmasını amaçlayan yaklaşım kapsamında üretilen projeleri gerçekleştirmeyi benimsemektedir. Bu kabuller ile afet yasasından önce ilk kentsel dönüşüm proje deneyimimiz Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen Küçükçekmece İkitelli, Ayazma ve Tepeüstü bölgelerinde Kentsel Dönüşüm Projesi olmuştur.


KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜ'NÜN HAVADAN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ!


YASA KAPSAMINA GİRMEYEN KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARININ DETAYLARI 


Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Küçükçekmece Belediyesi taraflarınca 13.06.2004 tarihinde imzalanan üçlü protokol ile çalışmaları başlatılan Küçükçekmece İkitelli, Ayazma ve Tepeüstü bölgelerinde Kentsel Dönüşüm Projesi 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Hakkında Kanun’dan önce tamamlanmıştır.



Halen devam etmekte olan İstanbul-Küçükçekmece-Kartaltepe Gecekondu Önleme Bölgesi

Kentsel Yenileme Projesi’nin ön hazırlık ve arazi çalışmaları söz konusu afet yasası öncesinde gerçekleştirilmiştir.


KÜÇÜKÇEKMECE'DE AFETLERE KARŞI KENTSEL DÖNÜŞÜM

ÇALIŞMALARI NASIL YAPILACAK?


İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak bir çalışma gerçekleştirilmiş olup, çalışmada Küçükçekmece İlçesi risk haritaları çıkarılmıştır. Riskler nedir ve hangi tedbirleri almalıyız ortaya konmuştur. Bu kapsamda öncelikle risk bölgelerini ortadan kaldırmak amaçlı ilgili eylem planları yapılmıştır. Örneğin Hasanoğlu ve Nakkaş derelerinin ıslah çalışmaları tamamlanmış, Ayamama Deresi’nin ıslah çalışmaları halen devam etmektedir. Ayrıca depremde toplanma mekanı olmak üzere kullanılacak rezerv alanlar ve park alanları üretilmektedir.


Bunun yanında Küçükçekmece ilçesinde yer alan ana arterlerin olası bir deprem anında tahliye koridorları olarak kullanılabilecek nitelikte olması amaçlı eylem planları oluşturulmaktadır. Erişebilirliğin arttırılması özellikle acil durumlarda ulaşımın sağlanması için gerekli önlemlerin alınması ve bu manada alt yapının güçlendirilmesi çalışmaları yapılmaktadır.


Türkiye’de deprem riskine karşı başlatılan yeni kentsel dönüşüm hareketinde amaç, binaları tek tek yıkıp yeniden yapmak değil, alan bazında; yeşil alanlar, kentsel ve sosyal donatıları ile birlikte tasarlanacak yaşam kalitesi yüksek sürdürülebilir kent parçaları inşa etmektir. Olası afet risklerine karşı güvenli yapı yapılması ve yaşam kalitesi yüksek bir çevre oluşturulması amacıyla İlçemizde yapı stokunun yenilenmesi ve sağlıklı mekansal alanların oluşturulması için çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Belirlenen riskli alanlardan yola çıkılarak, kentsel dönüşüm projelerinin öncelikle bu alanlardan başlatılması öngörülerek, ilçemizdeki kentsel dönüşüm alanları belirlenmiştir.