Kentsel Dönüşüm

Küçükçekmece'ye yeni kentsel dönüşüm planı!

Küçükçekmece'deki Fatih Mahallesi'nin yeni kentsel dönüşüm planları düzenlendi. 3. derece arkeolojik sit alanı olan ve riskli alan ilan edilen mahallede daha önce iptal edilmiş plandaki inşaat alanı azaltıldı.

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesindeki Fatih Mahallesi 2013'te “riskli alan” ilan edilmişti. 3. derece arkeolojik sit alanında yer alan Fatih Mahallesi'nin 2016 yılında mahkeme tarafından iptal edilen imar planları tekrar düzenlendi.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Küçükçekmece Belediyesi tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı askıya çıkardı. Plan, riskli alan ilan edilen 8 hektarlık alanın Fatih Mahallesi, kent meydanı sınırları içinde bulunan yaklaşık 5.9 hektar büyüklüğündeki, 3. derece arkeolojik sit alanını kapsıyor.

DEPREM RİSKİ FAZLA

Plan açıklama raporunda mahalle; “Küçükçekmece'de deprem riskinin en yüksek ve yaşam kalitesinin düşük olduğu alan” olarak belirtildi. İstanbul'un en eski mahallelerinden biri olan Fatih Mahallesi'nin zamanla bir çöküntü alanı olduğuna, çevreye ve bulundurduğu nüfusa zaman içinde riskler yaratmaya başladığına dikkat çekildi.

İNŞAAT ALANI DÜŞTÜ

Eski plan emsal 2.25 olacak şekilde toplam 68.840 metrekarelik inşaat alanı şeklinde hazırlanmıştı. Yeni düzenlenen planda ise toplam inşaat alanı 2.20 emsal ile 47.154 metrekare yapıldı. Planda, tarihi doku dikkate alınarak yapılaşma oranının azaltıldığı belirtildi. Kat sınırı da aşama aşama değişirken; zemin+6 kat olarak belirlendi. Şimdi ise maksimum konut inşaat alanı 16 bin 504 metrekarelik olarak hesaplanırken, burada yaşayacak nüfus da 660 kişi şeklinde öngörüldü.

AHŞAP HAN OTEL YAPILACAK

Yeni hazırlanan kentsel dönüşüm planı ile alana ticaret-konut, turizm, sağlık tesisi, resmi kurum alanı, cami, meydan, yol ve park fonksiyonları tanındı. Alanın yüzde 38,69'u “ticaret-konut” alanı yapıldı. Kentsel dönüşüm alanında park alanı için yüzde 24.73, yol alanı için yüzde 21.08, meydan alanı için yüzde 10.96 oranında alan belirlendi. Turizm fonksiyonu ise Osmanlı dönemine ait eski Ahşap Han'a verildi. 

ARKEOLOJİK PARK OLACAK

Eskiden kazı alanı olan fakat şu an otopark olarak kullanılan eski mezarlık kalıntısının olduğu parsel yeni plana göre gerçekleştirilecek bilimsel kazının ardından arkeolojik park şeklinde tasarlanacak. Resmi kurum alanında bulunan tescilli karakol binası ise mevcut işleviyle kalacak. 

TESCİLLİ ÇEŞMELER VE ANIT AĞAÇ VAR

Plan bölgesinde Çınaraltı Çeşmesi, Hamidiye Çeşmesi ve Kervansaray Çeşmesi ve bir trafo yer alıyor. Sit alanında; Bizans dönemine ait mezar kalıntısı, geç antik dönem yapı kalıntısı, Osmanlı dönemine ait karakol, Ahşap Han ve Fatih Camii ile meydanda da anıt ağaç olan bir çınar ağacı yer alıyor.

İnşaat firmalarından Küçükçekmece'ye yoğun ilgi!

Küçükçekmece Fatih Mahallesi 1/1000 ölçekli imar planı askıya çıktı!