KUDEB, tarihi eserlerin restorasyon işlerini takip ediyor
Eski Eser Koruma, Uygulama ve Denetim Birimi, tarihi eserlerin korunması ve restorasyonu işlerini takip ediyor
Geçmişle gelecek arasında bir köprü kurarak Üsküdar'ı İstanbul genelinde turizm potansiyeli yüksek bir ilçe haline getirmek istediklerini ifade eden Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, tarihi yeniden ihya edeceklerini söyledi. Başkan, bunun yanında insanları bu tarihle birlikte sosyalleştirmek gerektiğini de vurguladı
Üsküdar oldukça zengin bir tarihi ve kültürel geçmişe sahip. Aziz Mahmut Hüdayi Türbesi başta olmak üzere bir çok tarihi ve manevi değere sahip mekan her yıl binlerce ziyaretçi alıyor. Dünyanın en büyük mezarlığı olarak kabul edilen ve ortalama 150 milyon insanı bağrında bulundurduğu tahmin edilen Karacaahmet Mezarlığı, tarihi milattan önce 400'lere dayanan Kız Kulesi, yapımı 1729'da tamamlanan III. Ahmet Çeşmesi, 1547 tarihinde Mimar Sinan'a külliye olarak inşa ettirilen Mihrimah Sultan Camii, Yine Mimar Sinan tarafından 1580 yılında inşa edilen Şemsi Paşa Camii, Atik Valide Camii ve külliyesi, tarihi 18. yüzyıla uzanan ve Kurtuluş Savaşı'nda önemli fonksiyonlar üstlenen meşhur Özbekler Tekkesi, Rüfailiğin dünyadaki merkezi olan Üsküdar Rüfai Tekkesi, Çiçekçi Namazgahı, içinde Ermeni, Rum ve Yahudi mezarlıklarının da bulunduğu 10 kadar mezarlık bulunuyor.
KUDEB, RESTORASYON İŞLERİNİ TAKİPTE
Bunlardan başka, tarihte ticaretin kolaylaştırılması için inşa edilmiş Kösem Sultan Kervansarayı, Mihrimah Sultan ve Valide-i Atik kervansarayları, Çinili Hamamı, Ayazma Hamamı, İcadiye Hamamı, bir dönem Sultan Abdülhamit'e ev sahipliği yapan Beylerbeyi Sarayı, eşsiz boğaz manzaralı Adile Sultan Kasrı da Üsküdar sınırları içerisinde bulunan önemli tarihi eserler arasında. Üsküdar ayakta olan tarihi eserleri yanında ihya ve inşa edilmeyi bekleyen tarihi mirası ile de öne çıkıyor. Yüzyıllar içinde harab olmuş, tahrip edilmiş, eskimiş ve orijinal halini koruyamamış tarihi eserlerin yeniden canlandırılması için Üsküdar Belediyesi bir dizi çalışma yürütüyor. Belediye bünyesinde faaliyet gösteren KUDEB (Eski Eser Koruma, Uygulama ve Denetim Birimi) ve diğer ilgili birimler tarihi eserlerin tespiti, korunması ve restorasyonu işlerini takip ediyor.
ESKİ DOKUYA SAHİP ÇIKILIYOR
Tarihi eserlerin aslına uygun şekilde inşa ve ihyası için başta İl Özel İdare Fonları'ndan yararlanan Üsküdar Belediyesi ve ilgili birimleri, bir çok ulusal ve uluslararası fonu da takip ediyor. Üsküdar'da tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik olarak yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, yaptığı açıklamada şunları ifade etti: 2009 yerel seçimlerinde işbaşı yaptığımızda Üsküdar için ortaya koyduğumuz vizyonun en önemli ayağını Üsküdar'ı, tarih ve kültür kenti imajına yakışır şekilde yönetmek oluşturuyordu. Bu yaklaşım çerçevesinde göreve geldiğimiz günden itibaren Üsküdar'ın milattan önce 5000'lere kadar uzanan tarihi mirasına, dokusuna sahip çıkmaya yönelik çalışmaları arkadaşlarımızla yürütmekteyiz. Bu çalışmalar içerisinde tarihi eser envanterinin çıkarılması, tespiti, mevcutta bulunan eserlerin temizliği, yeniden inşası mümkün olan eserlerin restorasyonu, sağlıklılaştırılması, restorasyonu biten eserlere sosyal ve kültürel faaliyetler için fonksiyon kazandırılması bulunuyor.
SAHNE İSTANBUL'UN BAŞROL ÜSKÜDAR'IN
Yapılan çalışmaları somut örneklerle anlatan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara sözlerine şöyle devam etti: Restorasyon çalışmaları için sadece belediyemiz kaynakları değil, bunun yanında il özel idarenin tarihi eserlerin restorasyonu için ayırdığı fonlardan da yararlanmaktayız.
Öte yandan İstanbul 2010 yılı için Avrupa Kültür Başkenti ilan edildi ve bu kapsamda oluşturulan 2010 organizasyonu tarafından bir dizi çalışma ve etkinlik yürütülüyor. 2010 organizasyonu ‘Sahne Senin İstanbul' sloganını kullanıyor.
Biz de diyoruz ki ‘Sahne senin İstanbul ama başrolde Üsküdar olsun'. Bu bağlamda 2010 tarafından tarihi eserlerin restorasyonu için ayrılan fonları da yakından takip ediyor, projeler hazırlayarak süreci izliyoruz. Gerek özel idare gerekse 2010 fonları için hazırladığımız projeler arasında bir mahalle mektebinin restore edilip kütüphane olarak kullanılması, bir tekkenin yeniden inşa edilip kültür merkezi olarak kullanılması, tarihi bir ahşap konağın restore edilerek semt kütüphanesi olarak kullanılması, Rüfai Asitanesi'nin tekrar inşa ve ihya edilerek kültürel amaçla kullanımı gibi çalışmalar yer almakta. Halihazırda Üsküdar merkezde iki adet tarihi tekkenin restorasyonu aslına uygun olarak devam ediyor. Yakın bir gelecekte Üsküdarlının kültürel ve sosyal hayatında zenginlik katmak üzere hizmete açılacaklar.
Üsküdarlılar'a Üsküdar'ı gezdireceğiz
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, tarihi yeniden inşa etmenin yeterli olmadığını bunun yanında insanları bu tarihle birlikte sosyalleştirmek gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: Üsküdar'da tarih ve kültürün yaşatılması açısından sadece tarihi eserleri restore etmek yeterli değildir. Buna ek olarak bir dizi sosyal, kültürel ve turistik çalışmaya da ihtiyaç var. İşe önce Üsküdarlıya Üsküdar'ı gezdirmekten başlayacağız. Diğer taraftan İstanbul'dan, Anadolu'dan ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyadan Üsküdar'ın tarihini canlı canlı yaşamak isteyecek binlerce turisti misafir etmek üzere Üsküdar'a bekliyoruz. Bir de restore edilen tarihi eserleri de sosyalleştirmek lazım. Bu mekanlara mekanın ruhuna uygun fonksiyonlar yükleyerek kültürel ve sosyal hayatımızı zenginleştirmek istiyoruz.
Geleneksel el sanatları bu merkezde hayat buluyor
Türk ve İslam kültürlerinin, dünya milletlerine tanıtılması ve bu sayede başta Avrupa kültürü olmak üzere dünya kültürleri ile entegrasyonun sağlanması amacıyla planlanan Kandilli Geleneksel El Sanatları Merkezi, geleneksel el sanatlarını öğretilerek devamlılığının sağlanması, bilimsel ve sanatsal araştırmalar yapılarak, ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlenmesi amacıyla hizmet verecek. 8.614 m2 alanda yapılması planlanan merkezide; 320 kişilik çok amaçlı salon ve fuayeleri, 117 kişilik konferans salonu, Türk El Sanatları Kütüphanesi, 3 adet El Sanatları Bedesteni olacak.
Birincilik ödülü Başbakan'ın elinden
Üsküdar Belediyesi bünyesinde görev yapan birimler, çağdaş ve yenilikçi hizmet anlayışı ve hazırladıkları projeler ile yeni ufuklara yelken açıyor, tüm Türkiye'ye hizmet götürüyor. Ankara'da düzenlenen Yerel Yönetimler Sempozyumu dahilinde yapılan ve tüm Türkiye'deki AK Parti İlçe Belediyelerinin katıldığı Sosyal Belediyecilik konulu yarışmada Üsküdar Belediyesi, Toplumsal Gelişim Merkezi'nin (TOGEM) çalısmaları ve projeleriyle birincilik ödülü kazandı. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, başarı ödülünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.
OKULUN İÇİN BİR DİLEK DE SEN TUT
TOGEM'in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 90. yılında 100 köy okulunun ihtiyacını karşılayacağı ‘Okulun İçin Dilek Tut' kampanyası ile gezici anaokulu projesi kapsamında yürütülen okul öncesi eğitim birimlerinin açılışı, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi. Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen törene; TOGEM'in kurucusu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, TOGEM Başkanı Saadet Gülbaran katıldı. Emine Erdoğan, TOGEM projesinin Üsküdar'a Sosyal Belediyecilik anlamında birincilik getirmesinin bu projenin ne kadar anlamlı olduğunu kanıtladığının altını çizdi.
AKILLI TAHTA SÖZÜ
Erdoğan, bir mektuba sahip çıkmak üzere sahneye çıkarak dilek ağacından 4 numaralı dilek mektubunu aldı. Mektup, Tekirdağ Malkara'da bir okuldan gelen “Okulumuzda akıllı tahtamız ve projeksiyon cihazı yok. Bizlere sahip çıkın” isteği oldu. Emine Erdoğan ise bu isteği gerçekleştirme sözü verdi.
Üsküdar ‘Tarihi Yarımada' ile bir kez daha buluştu
İDO, Haliç-Üsküdar hattında kullanılmak üzere tasarlanan ve turistik amaçlı hizmet veren Hasköy isimli gemiyi Üsküdar Vapur İskelesi'nde düzenlenen törenle hizmete sundu. Hasköy gemisi, Kasımpaşa ve Sütlüce gemilerinden sonra Üsküdar-Haliç arasında sefer yapmaya başlayan üçüncü gemi oldu. Hasköy gemisinin hizmete girmesi amacıyla düzenlenen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kadıköy Kaymakamı Hasan Karahan, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. İstanbul'un tarihi kadar eski Üsküdar ile tarihi yarımadayı birleştirecek üçüncü gemiyi sefere koymaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Topbaş, törene katılan herkesin aslında bir tarihe tanıklık yaptığını, bu hizmete emeğe geçen herkese teşekkür ettiğini ifade etti. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ise Ümraniyelilere bir müjde verdi. Başkan Mustafa Kara, denize kıyısı bulunmayan Ümraniye'ye Üsküdar'dan Küçüksu'yu, Beykoz ilçesinden de Yenimahalle'nin verileceğini, böylece Ümraniye'nin artık denize kıyısı olan bir ilçe olacağını söyledi.
SOSYAL PROJELER YENİ UFUKLARA YELKEN AÇIYOR
1-)TOGEM (TOPLUMSAL GELİŞİM MERKEZİ)
‘Sizin eskiniz bir başkasının yenisi olsun' sloganıyla yola çıkan; ‘Veren el ile alan eli buluşturan', giysiden ev eşyalarına kadar kullanılabilir durumdaki eski eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştıran TOGEM, kalıcı ve gezici okul öncesi eğitim birimleri ile Milli Eğitim'e de çok önemli destek sağlıyor. TOGEM ayrıca çalışmak isteyen ev kadınlarına yönelik açmış olduğu kurslarla aile bütçelerine katkı sağlıyor. Edirne'den Kars'a, Tokat'tan Şanlıurfa'ya kadar ülkenin her yerine hizmet götüren TOGEM, yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Üsküdar Belediyesi'ne Sosyal Belediyecilik dalında Türkiye birinciliği kazandırdı. TOGEM, son olarak kurucusu Emine Erdoğan'ın da katıldığı törenle ‘Okulun İçin Bir Dilek Tut' kampanyası dahilinde Türkiye'nin 100 ayrı okulunun ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışma başlattı.
2-) ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ
Özel eğitim ve rehabilitasyona ihtiyacı olan engelli çocukların tedavi ve eğitimlerini sağlamak, aynı zamanda onlara iş imkânı sunmak, sokakta yaşayan ve zararlı alışkanlıklar edinmiş çocukları yeniden topluma kazandırmak ve bakıma muhtaç yaşlılara evde destek hizmeti vermek için Üsküdar Belediyesi tarafından kurulan merkez, Üsküdar'da engelsiz bir yaşam için çok önemli bir misyon üstlenmiş durumda.
3-) KÜP (KADIN EL ÜRÜNLERİ PAZAR YERLERİ PROJESİ)
Kadınların kalite kazandırılmış el ürünlerine pazar yerleri temin ederek, devamlı gelir ve iş imkânı oluşturmak, böylece kadınların, ailelerinin ve ülkenin ekonomik kalkınma çabalarına eğitim, üretim ve pazarlama ile katkıda bulunmak amacıyla kurulan Kadın El Ürünleri Pazar yeri Projesi üstlendiği misyona yakışır şekilde hizmet veriyor. KÜP Projesi kapsamında 01 Ocak 2009 - 31 Aralık 2009 tarihleri arasında, 17.313 ürün değerlendirilirken bu ürünlerin satışından 226,942 TL gelir elde edildi. KÜP'e olan ilgi her geçen gün artarak devam ediyor.
4-) BİLGİ EVLERİ PROJESİ
İlköğretim çağındaki çocuklar bilgi evlerinde öğretmenler eşliğinde internetle tanışıyor, etüt odalarında ders çalışıyor, belgesel ve sinema filmi izliyor, satranç kurslarına katılıyor, golf ya da masa tenisi oynayarak spor yapabiliyorlar. Bilgi Evi Projesi'nden faydalanan 36 bin çocuktan 2500 tanesi SBS sınavına hazırlanıyor. Bilgi Evleri'nde çocukların sosyalleştirilmesi ve ailelerin gelişimlerine yönelik çalışmalar da gerçekleştiriliyor. Belediye, sayısı 14 olan Bilgi Evi'nin 33 mahalleye de yayılması amacıyla sponsor desteği sağlayarak yeni Bilgi Evleri'nin kazandırılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor.
5-) ÜSKÜDAR BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ
Üsküdar Belediyesi Spor Kulübü; atletizm, hentbol, judo, karate ve taekwon-dodan sonra bilek güreşi ve ata sporumuz olan güreşte de sporcu yetiştirerek Türk sporunun altyapısına önemli destek sağlıyor. 7 branşta 1600 lisanslı sporcuya sahip Spor Kulübü, kazandığı kupa ve madalyalarla spor dünyasında adından söz ettiriyor. Belediyenin Bayan Hentbol takımı 2009-2010 Sezonu Türkiye Kupası'nın sahibi olurken Kros Takımı da büyük bayanlarda Türkiye Şampiyonluğu'nu kazandı.
6-) SPORU TABANA YAYMA PROJESİ
Üsküdar Belediyesi, Sporu Tabana Yayma Projesi ile ilçedeki 120 bin öğrenci içinden sportif anlamda başarılı olabilecek gençleri Türk sporuna kazandırma çalışmaları yapıyor. Belediye ile Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün çalışmaları ile gerçekleştirilen proje, 13 Ekim'de Burhan Felek Spor Tesisleri'nde start aldı. Proje ile 30 bin öğrencinin müsabakalarda taranmasını ve başarılı görülenlerin iyi bir sporcu olması için desteklenmesi hedefleniyor.
7-) İŞSİZLERE İŞ İMKANI
Belediye, işsizliğe çözüm bulma konusunda önemli adımlar atıyor. Başkan Kara'nın göreve geldiği 1 Nisan 2009-2010 tarihleri arasında Üsküdar Belediyesi'ne 2.767 kişi iş bulmak için başvuruda bulunurken, bulunanların 295 tanesi işe yerleştirildi. Ayrıca 415 kişi de iş bulması için başka kurumlara yönlendirildi. Başkan Kara İŞ-KUR ile 2009'da imzaladığı protokol çerçevesinde işsizlere meslek edindirmeye yönelik kurslara start verdi.
HİZMETLERİ bEĞENİYORUM
Meryem Özden (İşletmeci): Üsküdar Belediyesi'nin kültürel ve sosyal faaliyetlerini beğeniyorum. Marmaray çalışmasından dolayı esnaf olarak biraz sıkıntılıyız. Bittiğinde daha güzel bir Üsküdar'a kavuşacağımıza inanıyorum.
KONSERLER İLGİMİZİ ÇEKİYOR
Mesut Durkal (Garson): Üsküdar'daki park ve çevre düzenlemelerini başarılı buluyorum. Ayrıca yazın Şemsipaşa'da düzenlenen konser ve festivaller gençlerin büyük ilgisini çekiyor.
TOGEM'LE GURUR DUYUYORUZ
İrfan Erşen (İşletmeci): Belediye, önemli çalışmalar yapıyor. Maddi durumu yetersiz vatandaşlara yapılan yardımlar, öğrencilere ve vatandaşlara yapılan destekler takdir görüyor. TOGEM'in başarılarından ve aldığı ödülden de gurur duyuyoruz.
KONTEYNERLER artmalı
Onur Ünal (Serbest meslek): Üsküdar'da son yıllarda yapılan kültür sanat etkinlikleri doyurucu. Özellikle kültür merkezi projeleri Avrupa standartlarında. Üsküdar'ın tarihi dokusunu ortaya çıkartacak çalışmalara önem veriliyor. Yalnız çöp konteynerleri artsa iyi olur.
Sayılarla Üsküdar
Yüzölçümü: 35.7 km2
Nüfusu: 582.666
Mahalle sayısı: 33
Cadde ve sokak sayısı: 2501
Hastane ve sağlık ocağı 48
Star/Mustafa Meydan