Sektörel

Kullanılmayan evden vergi alınması konut krizini nasıl etkiler? 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gündeme taşıdığı boş konutlardan ekstra vergi alınması önerisi sektörde tartışma konusu oldu. Peki boş konuttan vergi alınabilir mi? Boş evden vergi alınması konut krizini etkiler mi? Konutlarını dönemsel kullananlar mağduriyet yaşar mı? İşte ayrıntılar... Konutunu boş tutanlardan ekstra vergi almalıyız

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı "İstanbul'da 750 bin konutta kimsenin kaydı yok. Konutunu boş tutanlardan ekstra vergi almalıyız. Böyle bir şehirde evinizi boş tutamazsınız. Bunun dünyada örnekleri var" açıklamasından sonra bazı tartışmalar yaşandı. 

TÜGEM Kurucu Başkanı ve İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan da konuyla ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 

Peki boş konuttan vergi alınabilir mi? Boş evden vergi alınması konut krizini etkiler mi? Konutlarını dönemsel kullananlar mağduriyet yaşar mı? İşte ayrıntılar...

TÜGEM Kurucu Başkanı ve İTO Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, konuyla ilgili açıklamasında "Özellikle konut arzının kısıtlı olduğu günümüzde, kullanılmayan ve boş olan konutların gayrimenkul piyasalarına kazandırılması büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Akdoğan, yalnızca vergi açısından değil arz sağlanabilmesi açısından da buna ilişkin getirilebilecek düzenlemelerin yararlı oalcağına dikkat çekti. 

VATANDAŞLIK ALINIYOR KONUT BOŞ KALIYOR 

Konutların kullanılmamasının farklı sebepleri olabildiğine vurgu yapan Hakan Akdoğan, "Örneğin gerek yurtiçi gerekse de yurtdışında başka şehirlerde yaşayan bazı vatandaşlarımız İstanbul’a geldiklerinde kullanabilmek amacıyla evlerini kiraya vermeyebiliyor" diye konuştu ve bazı konut alan yabancıların da aldıkları konutları her zaman kullanmadıkları gibi kira prosedürlerindeki sorunlar sebebiyle kiraya vermekten imtina edebildiklerine dikkat çekti.

Hakan Akdoğan, konuyla ilgili olarak "Vatandaşlık alıp konutları boş bekletenler de olabiliyor. Bunların tekrar ekonomiye kazandırılması önemli" açıklamasında bulundu. 

VERGİ DÜZENLEMESİ GELEBİLİR Mİ? 

Daha önce benzer düzenlemelerin gündeme geldiğine dikkat çeken Hakan Akdoğan, "10 yıl kullanılmayan taşınmazlar için devlet tarafından kamulaştırma yapılmasının da teklif edildiği bir düzenleme olmuştu. Bu düzenleme geçmese de özellikle kullanılmayan evler için daha farklı bir vergi düzenlemesi gelebilir" şeklinde konuştu. 

Bu durumda taşınmazın hiç kullanılmaması ile dönemsel kullanımının çok net belirlenebilmesi gerektiğinin altını çizen AKdoğan, açıklamasını "Kriter adres kaydı yerine belki aboneliklerdeki sayaç kontrolleri üzerinden de olabilir" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Boş ev vergisi için uzmanlar ne diyor?

İstanbul Arnavutköy'de 67 dönümlük askeri alan resmen imara açıldı! Ticari işletmeler inşa edilebilecek!

Yabancıda her 3 konut satışından birisi Ruslara yapıldı!