Eğitim

Kültür varlıklarının restorasyonu KDV'ye tabi değildir!

Posta gazetesinden Ekrem Sarısu sorulan soruları yanıtladı

Soru: SİT alanı içinde birinci derece koruma altındaki bir tarihi eserin restorasyon işini üstlenen mimara ödenecek bedel, KDV'ye tabi mi? Kazım ULUDAĞ

Cevap: Katma Değer Vergisi Kanunu'nun (KDVK) Sosyal ve Askeri Amaçlı istisnalar ve Diğer İstisnalar başlıklı 17'nci maddesinin (d) bendi, ‘2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasıran olmak üzere, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulaması kapsamında yapılacak teslimler' hükmünü içermektedir. Yasanın bu hükmüyle getirilen KDV istisnası şu şekilde uygulanır:

- Restorasyonu yapılan taşınmazın, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli olduğuna dair ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nden veya Diğer İstisnalar kayıt alınacak.

- Proje ve proje kapsamındaki işlerde kullanılacak malzemelerin listesi ve proje analizleri belediyeye, belediye sınırları dışında ise valiliğe onaylatılarak, Koruma Bölge Kurulu'na sunulacak. - Koruma Bölge Kurulu'nca tescilli taşınmaza ait projenin uygun bulunması halinde, onaylanacak malzeme listesi ile proje, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne incelenmek üzere verilecek.

- Malzeme listesinin projeye uygunluğu tespit edildikten sonra, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü projeden yararlanacak olana, 96 seri no'lu KDVK Genel Tebliği ekinde yer alan ‘istisna begesi'ni verecek. - Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nden alınan istisna belgesine dayanarak, restorasyonu üstlenen mimara yapılan ödeme KDV'ye tabi tutulmayacak.
Ekrem Sarısu / Posta