Kültür ve Turizm Bakanlığı 10 ildeki 15 taşınmazı yatırıma açıyor!
Kültür ve Turizm Bakanlığı mülkiyeti Hazine'ye ait olmak üzere Artvin, Bursa, Antalya, Kars, Kayseri, Kütahya, Mersin, Ordu, Uşak ve Balıkesir şehirlerinde 15 kamu taşınmazınında turizm yatırımı yapılması amacıyla 49 seneliğine yerli ve yabancı yatırımcılara tahsis ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı mülkiyeti Hazine'ye ait olmak üzere Artvin, Bursa, Antalya, Kars, Kayseri, Kütahya, Mersin, Ordu, Uşak ve Balıkesir şehirlerinde 15 kamu taşınmazınında turizm yatırımı yapılması amacıyla 49 seneliğine yerli ve yabancı yatırımcılara tahsis ediyor.
Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; ilan edilen taşınmazlardan 11'ini 7 şehirdeki orman vasıflı taşınmazlar meydana getiriyor. Antalya Kemer'deki hazine taşınmazı bin yataklı 5 yıldızlı otel ve 532.74 metrekare kapalı alanı bulunan günübirlik tesis yatırımı için tahsis ediliyor. Mersin Tarsus'ta ormanlik alanda 2.5 milyon metrekare yüzölçümüne sahip hazine arazisi 4 veya 5 yıldızlı otel ve golf tesisi inşa edilmesi amacıyla tahsis ediliyor.
BAŞVURU İÇİN SON GÜN 15 EYLÜL
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'nün kamu taşınmaz tahsis açıklamasına göre girişimciler 15 Eylül 2021 günü saat 16:30'a kadar başvurularını Bakanlığa elden yapabilecek. (Daha önce son başvuru tarihi 30 Ağustos şeklinde açıklandı.) Girişimciler birden fazla taşınmaz için başvuruda bulunabilecek. Fakat başvuru yapılacak her taşınmaz için ayrı tahsis şartnamesi bedeli (10 bin TL) ödenerek, ayrı bir başvuru dosyası hazırlanacak. Başvurular mali yeterlilik kapsamında değerlendirilmeye alınacak. Birden fazla başvuru gelen taşınmazlar için, başvuruları yeterli görülen girişimciler arasında sosyal ve teknik altyapıya katılım amaçlı müzakere gerçekleştirilecek. Tek başvurunun geldiği taşınmazlar için ise girişimciden, yatırımın özelliğine göre Müzakere Komisyonu tarafından tespit edilecek tutarda sosyal ve teknik altyapıya katılım payı talep edilebilecek. Bakanlık tarafından istenilecek müzakere teminatı, kesin ve süresiz teminat mektubu olarak müzakere esnasında Bakanlık yetkililerine teslim edilecek. Bakanlık tarafından ön izin gelmeyen girişimcilerin müzakere teminat mektupları geri verilecek.
MERSİN'E GOLF TESİSİ
Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nde orman sınırları içinde bulunan yaklaşık 2.5 milyon metrekare yüzölçümüne sahip G1 nolu özel parsel yatırımcılara 4 veya 5 yıldızlı konaklama tesisi ve golf tesisi yatırımı yapılması amacıyla 49 yıllığına tahsis edilecek. Şartnameye göre turizm yatırımlarına açılacak parselde 2 bin yatak, and bin adet personel yatağı ve 2 adet 18 delikli golf tesisi, 9 delikli goli antrenman tesisi hayata geçirilecek. Golf alanı tanzimi ve düzenlemesi tamamlanmadan, konaklama tesislerine yapı kullanma izin belgesi ve turizm işletmesi belgesi alınamayacak. Golf tesisi ve konaklama tesisinin toplam yatırım maliyeti 4 ya da 5 yıldızlı olması, tatil köyü ve otel olması ayrımında yaklaşık 591.6 milyon Türk Lirası ile 842.5 milyon Türk Lirası arasında değişiklik gösterecek. Bu taşınmaz için gerçekleştirilecek olan müzakerede teklif edilebilecek sosyal ve teknik altyapıya katılım payı en az 20 milyon Türk Lirası olup, açık artırmaya bu miktar üzerinden giriş yapılacak. Bu taşınmazla ilgili gerçekleştirilecek müzakereye katılım için getirilmesi gereken kesin ve süresiz müzakere teminat mektubu tutarı minimum 10 milyon Türk Lirası olarak belirlendi.
ANTALYA'YA BİN YATAKLI OTEL
Turizm yatırımı amaçlı tahsis edilecek taşınmazlardan bir diğeri ise Güney Antalya Turizm Alanındaki bir nolu özel parselde yer alıyor. Orman sınırı dışına alınan sahada bulunan Hazine taşınmazında bin yataklı 5 yıldızlı otel ve 532.74 metrekare büyüklüğünde kapalı alana sahip günübirlik tesis yapılması amaçlanıyor. Söz konusu yatırımlar için yapılan yatırım maliyeti tahmini 220.5 milyon Türk Lirası otel yatırımı olmak üzere toplam 228.4 milyon Türk Lirası'na kadar yükseliyor. Bu taşınmaz için gerçekleştirilecek müzakerede teklif edilebilecek sosyal ve teknik altyapıya katılım payı en az 125 milyon Türk Lirası olup, açık arttırma da bu tutar üzerinden başlayacak. Bu taşınmazla ilgili gerçekleştirilecek müzakereye katılım için getirilmesi gereken kesin ve süresiz müzakere teminat mektubu tutarı ise en az 15 milyon TL olacak.
SARIKAMIŞ'A 300 YATAKLI OTEL
Kars Sarıkamış Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nde turizm yatırım amaçlı tahsis edilecek üç parsel mevcut. Tahsise konu ormanlık alandaki 1 ve 2 nolu özel parseller, kış sporları ve kış turizmine ilişkin Türkiye'nin birinci derecede öncelikli yerlerinden Sarıkamış ilçesine kuş uçuşu 2.5 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Ormanlık alanda bulunan 30 bin 289 metrekare yüzölçümlü 1 nolu özel parsel 300 yataklı 3, 4 ya da 5 yıldızlı otel yatırımı hayata geçirilmesi için tahsis ediliyor. Ormanlık alanda 2 bin 507 metrekare yűzölçümlü 2 nolu özel parsel ise 752 metrekare büyüklükte kapalı alana sahip günübirlik tesis yapılması için 20 seneliğine tahsis ediliyor.
KATERİNA KÖŞKÜ OTEL OLUYOR
Kars Sarıkamış İnönü Mahallesi'ndeki 49 senelik tahsise konulu 40 bin 804 metrekare yüzölçümlü 3 nolu özel parselde yapım kitabesi olmayan fakat Rus Çarı II. Nikola zamanında 1900- 1902 senelerinde inşa edildiği düşünülen Katerina Köşkü ve Şişman Köşk de bulunuyor. 805 metrekare kapalı alanı bulunan Katerina Köşkü konaklama, 308 metrekare büyüklüğündeki kapalı kullanım alanına sahip Sisman Köşk ise yeme içme işlevi tanınmak amacıyla restore edilecek. Restorasyonları gerçekleştirilecek tescilli taşınmazlara ek olarak 100 yataklı konaklama ünitesi ve tamamlayıcı yan üniteler yapılabilecek. İşlev değişikliğiyle ilgili fiziksel müdahaleler restorasyon projesiyle açıklanacak.
ARTVİN'E 290 YATAKLI OTEL
Artvin-Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'ndeki yaklaşık 24 bin 228 metrekare yüzölçümü bulunan ormanlık alan, 290 yataklı 3, 4 ya da 5 yıldız otel yapılması amacıyla yatırımcılara 49 yıllığına tahsis edilecek.
Kayseri Erciyes Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi'nde 5 bin 187.63 metrekare yüzölçümlü hazine arazisi 120 yataklı 3, 4 ya da 5 yıldızlı otel hayata geçirilmesi için tahsis edilecek.
Balıkesir Ayvalık Hükümet Konağı binası ise özel konaklama tesisi şeklinde 49 seneliğine tahsis ediliyor. Şartnameye göre restorasyon tadilat projesine göre yatak kapasitesi tespit edilecek.
ORDU ÇAMBAŞI YAYLASINA İKİ OTEL
Ordu Çambaşı Yaylası Termal Turizm Merkezi'nde biri ormanlık alanda yer alacak şekilde 2 parsel; 3,4 ya da 5 yıldızlı otel yatırımı için tahsis edilecek. Ordu'nun Kabadüz ilçesi Musakırık Mahallesi'nde konumlanan 9 bin 562 metrekare yüzölüme sahip parselde 70 yataklı otel, 27 bin 999 metrekare yüzölçümüne sahip ormanlık alandaki ikinci parselde 84 yataklı otel yatırımı öngörülüyor.
70 yataklı otel için toplam yatırım maliyeti 7.9 milyon Türk Lirası ile 15.4 milyon Türk Lirası arasında, 84 yataklı otelin toplam yatırım bedeli ise 9.5 milyon Türk Lirası ile 18.5 milyon Türk Lirası arasında belirtildi.
TERMAL OTEL YATIRIMLARI
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, termal konaklama tesisi inşa edilmesi için tahsis edeceği parseller de mevcut. Uşak Banaz Hamamboğazı Termal Turizm Merkezi'nde ormanlık alanda bulunan iki parselin, üzerinde de 300 yataklı 3, 4 veya 5 yıldızlı termal konaklama tesisi yapılması amacıyla yatırımcılara 49 seneliğine tahsis edilecek.
Kütahya Gediz Muratdağı Termal Turizm Merkezi'nde ormanlık alanda yer alan 9 bin 552.17 metrekarelik parselin, 49 seneliğine 100 yataklı termal konaklama tesis amaçlı tahsisi yapılacak.
Termal otel yatırımı yapılması amacıyla Bursa Mustafakemalpaşa Tümbüldek Termal Turizm Merkezi'nde iki parsel tahsis ediliyor. Mustafakemalpaşa ilçesi Derekadı Mahallesi'nde yer alan 1 milyon metrekareyi aşkın yüzölçümlü orman arazisinde bulunan 100 bin 861 metrekare ve 74 bin 481 metrekarelik iki parselde, 150'şer yataklı 3, 4 veya 5 yıldızlı termal konaklama tesisi yatırımı yapılması planlanıyor.
Ayhan Kızıltan / Mersin Ticaret ve Sanyi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
"Birçok yatırımcının ilgisini çeker"
Mersin'de tahsis edilen bu değerli turizm yatırım alanında, arzu edilen yatırımlar hayata geçebilirse kent ve bölge adına olağanüstü bir katma değer olacaktır. Böylesi dağ, deniz, doğa, yaz ve kış turizm imkanları ve dahası tarih, inanç ve müthiş bir gastronomi dünyasını sunan bir bölgedeki böylesi bir yatırım, sayısız yatırımcının ilgisini çeker ve çekmektedir. Ancak, tüm yatırımcıların beklediği tek şey bu bölgeye etkin ve konforlu bir erişim sağlayacak olan Çukurova Havalimanı'nın tamamlanmasıdır.
Şu an Mersin'in batısında, Mersin- Antalya yolu üzerinde yapılan tahsisler ve önemli turizm yatırım alanları var. Kentin yatırımcılarını Mersin Valimiz önderliğinde bir araya getirdik, bilgilendirdik ve kurulması planlanan bir ortak şirketle bu bölgelere bir yatırım planı ve düşüncesi başlattık. Ancak, burada da sorun Akdeniz otobaninin hala tamamlanamamış olması. Her turizm yatırımı eninde sonunda aynı probleme dayanıyor; yani, kolay erişim, etkin ulaşım. Mersin'in turizm yatırımları eğer bu ulaşım sorunları giderilirse en az Antalya kadar ilgi çekebilecek yatırımlardır.
ÖİB 10 ildeki 20 arsayı satışa çıkardı!