Kültür ve Turizm Bakanlığı Hıdiv Kasrı için devrede!
İstanbul'un birinci grup tescilli yapıları arasında yer alan Hıdiv Kasrı'ndaki tünel kazısıyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi binanın orijinal durumuna getirilmesini istedi.
İstanbul'un birinci grup tescilli yapıları arasında yer alan Hıp Kasrı'ndaki tünel kazısıyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hakkında Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBB'den Koruma Kurulu kararına uyarak tarihi binanın orijinal haline getirilmesini istedi.
Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgilere göre, birinci grup tescilli binalarda tüm uygulamaların Kültür ve Turizm Bakanlığından onaylı restorasyon projesine göre gerçekleştirileceği hükmü çerçevesinde Bakanlık, Hıp Kasrı için hazırlanan restorasyon projesini 2018 yılında onayladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi Hıp Kasrı'nda izinsiz kazı yaptığı yönünde Bakanlığa ihbarda bulunulması üzerine İstanbul 6. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yapılan uygulamaları inceledi.
Yapılan incelemelerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Hıp Kasrı'nın bodrum katında izinsiz inşaat faaliyetlerini yürüttüğü, kazılan tünelin Bakanlığın 2018 yılında onayladığı restorasyon projesinde yer almadığı, Koruma Kurulu uzmanlarınca belirlendi. İncelemeler sonucunda, inşaat faaliyetinde kasrın altından toprak çıkarıldığı, tünel kazıldığı ve anıtsal eser olan bir yapının beden duvarının kapı boyu kadar kesildiği belirtildi.
Koruma Bölge Kurulu, 3 Eylül tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesine bir yazı gönderdi ve Hıp Kasrı'ndaki çalışmaların bir an önce durdurulmasını, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi ve belgelerin kendilerine ulaştırılmasını istedi. Kurul kararında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki birinci grup tescilli ve korunması gerekli kültür varlığı olan Hıp Kasrı'ndaki izinsiz çalışmaların ivedilikle durdurulması gerektiği bildirildi.
Fakat uyarılara rağmen 8 Eylül tarihinde çalışmaların sürdüğü tespit edildi. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 10 Eylül tarihinde, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi ve uygulamaların onaylı projeye uygun hale getirilmesini istedi.
2863 sayılı Kanun kapsamında onaylı projede yer almadığı ve Koruma Kurulundan izin alınmadan yapıldığı, durdurma kararına rağmen çalışmaların sürdüğü gerekçesiyle Kurul, dün Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'na konuyla ilgili dün suç duyurusunda bulundu.
Hıp Kasrı yargı sürecini bekliyor
Koruma Kurulunca hazırlanan raporda, bu kazı ile beraber Hıp Kulesi'ndeki tamirat ve bahçedeki personel yemekhanesinin büyütülme işleminin de durdurulması gerektiği belirtildi.
Bakanlık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Hıp Kasrı'nda süren kazının yargıya taşınması sonrasında, tarihi binanın orijinal haline getirilmesini talep etti. İzinsiz çalışmalar sonucu ortaya çıkan zararın mümkün olduğunca giderilmesi ve binanın orijinal duruma getirilmesi de istendi.
1907 yılında yapılan eseri Beltur işletiyor
İstanbul Beykoz Çubuklu sırtlarında bir yapı olan Hıp Kasrı, 1907'de Mısır'ın son hipi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati'ye yaptırıldı.
Dönemin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzında olan ve uzun zaman bakımsız kalan yapı, 1984 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adına Çelik Gülersoy tarafından restore ettirildi ve bir süre otel olarak hizmet verdi.
1994-1996 yılları arasında yeniden restore edilen Hıp Kasrı'nın işletmeciliği, 1996'da İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraki olan Beltur'a geçti.
Şu anda lokanta ve sosyal tesis olarak kullanılan kasrın bir yüzündeki İstanbul'un en büyük gül bahçelerinden olan dış mekanı ve tarihi iç mekanında ayrıca düğün gibi organizasyonlar da yapılıyor.