Kent Haberleri

Kültür Yolu Ünye'nin turizm potansiyelini artıracak!

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, "Kültür Yolu" projesinin tamamlanması ile Ünye ve Ordu’nun turizmde hak ettiği değeri bulacağını belirterek, Ünye’mizin ve Ordu’muzun turizmde hak ettiği yeri almasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.


Ünye’nin tanıtımı ve turizm potansiyelinin artırılması noktasında önemli projeler arasında yer alan Kültür Yolu projesinde çalışmalar devam ediyor. Sadece Ünye’ye ve Ordu’ya değil, Karadeniz turizmine de hitap edilmesi planlanan Kültür Yolu projesine ilişkin Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye’nin sivil toplum kuruluşları başkanlarıyla bir araya gelerek projede bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonra ki süreçte izlenecek yola ilişkin bilgiler aktardı.


İlk Çalışma Ödüle Layık Görüldü


Projeye ilk olarak Yalı Kilisesi ile başladıklarını hatırlatan, “Kültür Yolu projesinde ilk sırada yer alan Ortayılmazlar Mahallesi’ndeki Yalı Kilisesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından 2015’in en iyi uygulama ödülüne layık görüldü. Kültür Yolu projesinde ikinci sırada Çift Merpenli Yürürler Konağı’nın yer alıyor. Bununla ilgili maliklerle mutabakata vardık. İlk etapta kiralama, uzun vadede buranın tamamını satın alma yoluyla ilgili bir düşüncemiz var. Yürürler Konağı’nı Belediyenin Konuk Evi haline getireceğiz” diye konuştu.


 


Kültür Yolu projesi kapsamında olan Saray Hamamı’nın projesinin de onaydan çıktığını belirten Başkan Çamyar, “Kültür Yolu Projesi’nin devamında Sebile Hanım Konağı, Paşabahçe Konağı var. Güzergah üzerinde bulunan Saray Hamamı Projesi bitti ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylandı. Uygulama ve yaklaşık maliyeti de hazır. Mart ayında ikinci etapta YİKOP tarafından ihaleye çıkartacağız ve restorasyona başlamış olacağız” dedi.


Kadılar Yokuşu İle Müze Ev Bağlantı Yolu İle Birleşti


Başkan Çamyar, projenin diğer etapları ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kültür Yolu Projemizde yer alan Müze Ev’in karşısında kamulaştırma yaparak 15 metre genişlikte yol açıp Kadılar Yokuşu’nun olduğu bölüme geçiş sağlanmış oldu. Buradan devam ettiğimizde Kadılar Yokuşu var. Buranın hem aydınlatmasını bitirdik hem de zeminde küp granit döşemesini tamamladık. Yine orada elektrikleri yeraltına aldık. Turizm Haftasıyla birlikte orada bir açılış gerçekleştireceğiz. Devamında Bakırcılar Arastası var. Oranın bir cephesi ve zemin bitti. Diğer cepheyle alakalı Anıtlar Kurulundan onay bekliyoruz. Onay geldiğinde diğer cephede aynı şekilde giydirilecek. Büyük Cami’ye kadar olan bölümü aynı şekilde Bakırcılar Arastası gibi yapıp trafiğe de kapatmayı düşünüyoruz.


Bölgedeki tek örneği olan hamam Ünye’de


Çifte Hamam’ın kamulaştırılması gündemimizdedir. Bölgemizde tek örneği olan bir hamamdır. Yine devamında Orta Çarşı’nın dış cephesinin giydirilmesi çalışmamız olacak. Sonrasında ise eski Ünye Belediye Sineması ve Kültür Sarayı’nın olduğu ve yeni yıktığımız alandan denizle buluşma noktası Rüzgarlı Sokak ile sağlanacak.


Kefeli Han’ın Projesi Onaylandı


Bunlar bizim ilk etap çalışmalarımız. Kefeli Han’ın kamulaştırılması gerçekleştirildi ve projesi onaylandı. Kefeli Han’la ilgili yatırımcılarımıza da seslenelim yap – işlet – devret modeli ile onaylanan projeyi ihaleye çıkabiliriz. Onunla ilgili taliplilerimizi bekliyoruz. Aksi durumda kendimiz yaparak kiralama yöntemine gideceğiz. İkinci etapta ise Yalı Kilisesi’nden başlayıp batıya doğru, Topyanı, Çamlık ve Ayanikola hattımızla sona erecek. İlk Yalı Kilisesi’nden başlayarak Dört Yol Market kısmına olan yerde doğal gaz hattını geçirdiğimiz takdirde buranın tamamı küp granit ile döşenip buradaki trafik akışını tek yönlü planlıyoruz. Bu tarihe verdiğimiz değerin ifadesidir.”


"19 Ana Noktayı Bir Birine Bağlayacağız"


Hazırlanan "Kültür Yolu" projesi ile 19 ana noktanın bir birine bağlanacağını ve vatandaşların bu güzergâhta tüm tarihi eserleri görebileceğini ifade eden Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, "Belediye olarak ‘Kültür Yolu’ projesine başladık adım adım ilerliyoruz. Ünye’de tescilli 120 tane eserimiz var. Bu eserler araya giren yeni binalarla dağınık bir hal almış. Biz ‘Kültür Yolu’ projesi ile ara sokaklar dâhil 19 ana noktayı birbirine bağlamış olacağız. Tüm tarihi eserlerin içerisinde bulunduğu bu güzergâhta insanlarımızı manolya kokuları arasında, küp granit taş üzerinde yürüyerek Ünye’nin tarihi eserleri arasında gezebilecek. Bu proje içerisinde ayrıca Ünye’ye özgü ürünleri satın alabilecekler, Ünye’ye özgü yemekleri yiyebilecekler, başta Ünye lokumu ve Ünye su böreğini tatmış olacaklar" diye konuştu.


"Temel Amacımız Turizmin Canlanması"


Projenin tamamlanması ile Ünye’nin turizmde adından söz ettireceğini aktaran Başkan Çamyar, "Proje ile temel amacımız başta turizmin canlanması olmak üzere Ünye’mizin ve Ordumuzun turizmde hak ettiği teri almasını sağlamayı hedefliyoruz. Projede epey bir mesafe aldık, dış cephe giydirmesinden yol açımına kadar çalışmalar yaptık. Birkaç yıl içerisinde bu projeyi tamamlayıp turizmin hizmetine sunmuş olacağız. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.



Ünye Belediyesi