Kunter ailesinin konkordato talebi oyun mu?
Türkiye'de modem ve büyük ölçekli büyükbaş hayvan çiftliği sayısı 100'ü bulmaz. 25-30 bin baş hayvanlık çiftlik sayısı ise bir elin parmaklarını geçmez. Büyükbaş hayvan çiftliği alanındaki en önemli yatırımı Saray Halı'nın da sahibi olan Necati Kurmel yaptı.
Saray Çiftliği Türkiye'nin en büyüklerinden. Adana ve Kayseri Develi ve Yeşilhisar'daki çiftliklerde bir dönem 30 binin üzerinde büyükbaş hayvan bulunuyordu. Bugün bu sayı 25 binlerde. Para’da yer alan habere göre; Kurmel, hayvancılığı hakkıyla yapan bir isim. Kendilerine ait 23 bin dekar alanda bu hayvanlar için yem de yetiştiriyor. Bu çiftliklerden çıkan et ve süt ürünlerini Saray Markası ile piyasaya sürüyor. Saray Çiftliği birçok kasap ve market zincirinin et tedarikçisi. Yaz aylarında Kurmel'in Adana ve Kayseri'deki çiftliğini satışa çıkardığını yazmıştık, çiftlikler satıldı mı satılmadı mı tam öğrenemedik ama Saray Halı ve Saray Çiftliği geçtiğimiz ay konkordato için mahkemeye gitti. Mahkeme 8 Kasım'da Saray Halı ve Saray Tarım ve Hayvancılık işletmeleri ile birlikte şirket hissedarlarından Necati, Setenay ve Birant Kurmel için üç aylık geçici mühlet kararı verdi.
11 şubat tarihinde yapılacak duruşmada iki ihtimal var; ya kesin mühlet kararı verilecek ya da iflas. Kurmel Ailesi'nin İstanbul Kurtköy'de büyük arazileri bulunuyor. Bu süreçte bu arazilerden bir kısmını satışa çıkarmışlar. Yabancı bir yatırımcı da bu arazilerle ilgilenmiş. Ailes, bu arazi için 80 milyon dolar fiyat biçmiş. Talipli firma bu teklifi değerlendirmeye almış ve bir süre sonra anlaşmak için geri dönmüş. Öğrendiğimize göre, Necati Kurmel fikrini değiştirmiş ve fiyatı 110 milyon dolara çıkarmış. Kurmel Ailesi gerçekten zorda olsa yapılan ilk teklifi kabul etmesi gerekirdi. Bu fikir değişikliği konkordato talebinin bir oyun olup olmadığı sorusunu akla getiriyor.
Saray Halı konkordato talep etti!