Turizm

Kur artışı turist sayısını yüzde 20 artırdı!

Türkiye'deki kur artışı yabancı turistin işine yaradı. Özellikle saç ekimi, liposuction ve kanser tedavisi için Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 20 artış oldu.

Türkiye son yıllarda sağlık turizminde payını artırırken ülkede yaşanan kur artışı sektöre pozitif yansıdı. Özellikle büyükşehirlerdeki özel hastanelerden aldığımız bilgiye göre rezervasyon yaptıranların oranında yüzde 10-20 arasında artış var. Dünya Turizm Organizasyonu'nun son rakamlarına göre sağlık turizmi için Türkiye'ye gelen 188 bin 95 turist sadece saç ekimi, liposuction ve kanser tedavisi için ülkeye giriş yaptı. TÜİK verilerine göre sağlık turizmi için Türkiye'ye gelenlerin sayısı ise 414 bin geçti. 2014'ün ilk yarısında Türkiye'de sağlık turizmine harcanan rakam 162 bin 445 doları buluyor. Sektör oyuncuları bu rakamın yılın ilk 6 ayında 200 bin doları bulacağını belirtiyor. 


BİR KİŞİ 35 BİN DOLAR HARCIYOR 

Her yıl Türkiye'yi ziyaret eden yaklaşık 35 milyon turistin kabaca 500 bini sağlık amacıyla Türkiye'ye geliyor. Tıbbi tedavi ve ameliyat amacıyla Türkiye'ye gelen herhangi bir hasta, seyahat ve hastane dışı masrafları hariç sadece tıbbi müdahale için 3 bin 500 ile 35 bin dolar arasında harcama yapıyor. Bu rakam operasyonun büyüklüğüne göre artıyor. Kurlardaki yükselişin sağlık turizmine olumlu etkisinin uzun vadede hissedilebileceğini söyleyen STH Turizm Yönetici Ortağı Tolga Özbabacan, sağlık turizmi amacıyla ülkeye giriş yapanlar için en büyük avantajın ulaşım, konaklama ve yaşam giderleri olduğunu vurguladı. 


REZERVASYONDA AR TIŞ VAR 

Sağlık turizminde görüşmelerin aylar öncesinden yapıldığını ve tedavi ücretlerinin euro ya da dolar üzerinden belirlendiğini söyleyen Özbabacan, bu nedenle kurdaki yükselişin sağlık için Türkiye'ye gelen turistin harcama rakamlarına etkisinin yılın ikinci yarısında daha net görüleceğini belirtti. Özbabacan buna rağmen şimdiden rezervasyonlarda yüzde 15'lik bir artış gözlemlediklerini kaydetti. "Hastalara refakat eden aile bireylerinin de bulunması bu sektörün yarattığı ekonomik katkıyı büyütüyor" diyen Özbabacan, gelişmiş ülkelerde sağlık hizmetlerinin yüksek maliyetli oluşu ve yaşlanan nüfusun artan sağlık harcamalarının Türkiye'nin sağlık turizmi gelirini artıracağını ifade etti. 


TATİLCİLER DE ROTASINI TÜRKİYE'YE KAYDIRDI

Döviz kurunun son bir yılda ortalama yüzde 25-30 oranında artmasının Avrupalı turistin Türkiye'de yüzünü güldürdüğünü vurgulayan Özbabacan, "Kurun etkisiyle tatil maliyetleri yaklaşık dörtte bir oranında ucuzlayan turistler, İspanya, Yunanistan, İtalya ve Kuzey Afrika seçeneklerinden vazgeçerek rezervasyonlarını Türkiye'ye kaydırdı" diye konuştu. Türkiye'nin yabancılar için ucuz bir ülke olmaya başladığını vurgulayan Özbabacan, "Geçen yıl Türkiye'de 1000 euroya tatil yapan bir turist şimdi aynı otelde 750-800 euroya tatil yapabiliyor. Bu yaz yer bulma konusu sıkıntılı olacak, her yer dolu olacak" dedi. 


Sabah