Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat hesabında Merkez Bankası’ndan yeni hamle!

Döviz kurlarını dizginlenmek ve dolara olan talebi frenlemek amacıyla uygulamaya konulan Kur Korumalı Mevduat hesabında Merkez Bankası yeni bir adım attı. İşte mevduat sahiplerini yakından ilgilendiren haberin detayları…Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporunu açıklayarak 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini kamuoyu ile paylaştı

2023 yılının ilk enflasyon raporuna ilişkin ayrıntılar açıklamalar gelmeye başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporunu açıklayarak 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini kamuoyu ile paylaştı. Diğer yandan Merkez Bankası bugün Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile de yeni bir adım attığını kamuoyuna duyurdu.

TCMB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki faiz sınırı kaldırıldı. Bankalara gönderilen yazıya göre, bankalar tarafından açılacak olan vadeli TL mevduat hesaplarına uygulanacak azami faiz oranının, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak şartıyla bankalar tarafından belirlenebilecek. KKM hesabına politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulaması sözkonusuydu.

 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan son verilere göre, 13 Ocak haftası itibariyle Kur Korumalı Mevduat hesabının ulaştığı büyüklüğü 1,37 trilyon TL'ye kadar geriledi. Kasım ayında ise 1,47 trilyon lira ile rekor kırılmıştı.

NORMALLEŞME EĞİLİMİ BAŞLADI

Öte yandan yılın ilk Enflasyon Raporu’nu açıklayan Kavcıoğlu, TCMB’nin 2023 yıl sonu tüketici enflasyonu tahmininin yüzde 22,3’te sabit tutulduğunu bildirdi. 2024 yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini ise yüzde 8,8’de sabit tutulurken, Bankanın 2022 sonu gıda enflasyonu tahmini yüzde 22 oranı ile değişiklik göstermedi.

Şahap Kavcıoğlu'ndan satır başları şöyle:

- Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle geçen yıl enerji fiyatları yükselmiştir. Enerji fiyatlarında yaşanan olumsuz gelişmelerin yansımaları en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ülkelerinde rekor düzeyde açıktan izlenmiştir.

- Enerji fiyatları şoku geçen yıl başta enflasyon oranları olmak üzere tüm ekonomik göstergeleri etkileyen bir boyuta ulaşmıştır. Son dönemde enerji fiyatlarında yaşanan önemli gerilemeler sonucu normalleşme eğilimi görülmeye başlandı.

- 2023 yılına ilişkin enflasyon beklentileri Türkiye’de olduğu gibi çok sayıda ülkede aşağı yönlü güncellenmeye başlandı. Büyüme oranları öncü göstergelere göre toparlanma eğilimi gösterdiği görülmektedir. Derin bir resesyon olasılığının oldukça azaldığı öngörülmektedir.

G20 ÜLKELERİ ARASINDA BİRİNCİYİZ

- Ülkemiz büyüme performansında G20 ülkeleri arasında birinci, OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer almaktadır.  İhracat payımızda ise yüzde 0,43'ten yüzde 1,02'ye yükselerek iki kattan fazla artış gerçekleşmiştir.

- Ekonomimizdeki büyümenin sağlam temeller üzerinde gerçekleştiğini görmekteyiz. Geçen yıl süresince büyüme sürdürülebilirlik açısından sağlıklı bir yapı sergilemiştir. Ticari kredilerin üretim ve yatırımlara yönelik kullandırılması desteklendi.

ENFLASYON TAHMİNLERİ SABİT KALDI

-Enflasyon tahminlerimizde şu anda herhangi bir değişikliğe gitmeyerek bu yıla ilişin yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3; 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8 olarak sabit tuttuk.

KKM İLE İLGİLİ YENİ ADIM ATILDI

Öte yandan Merkez Bankası’ndan atılan yeni bir adım ile Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki faiz sınırı kaldırıldı. Bankalara gönderilen yazıya göre, bankalar tarafından açılacak olan vadeli TL mevduat hesaplarına uygulanacak azami faiz oranının, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olmamak şartıyla bankalar tarafından belirlenebilecek. KKM hesabına politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulaması sözkonusuydu.

 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan son verilere göre, 13 Ocak haftası itibariyle Kur Korumalı Mevduat hesabının ulaştığı büyüklüğü 1,37 trilyon TL'ye kadar geriledi. Kasım ayında ise 1,47 trilyon lira ile rekor kırılmıştı.