Ekonomi

Kur Korumalı Mevduatı değerlendirenler dikkat! 

Dolar satış rakamlarının yükselmesi sebebiyle, Kur Korumalı Mevduat hesaplarını değerlendirenler de zarara uğrayabilirler. Dolar satış rakamının 20 TL'sinin üstüne çıkması ve alım-satım arasındaki makasın açılması, bu yatırımcıların sağladığı kazançları azaltabilir yahut zarar görmelerine sebep olab9 TRİLYON TL'YE ERİŞTİ Merkez Bankası kuruyla muhafaza edilen mevduat hesapları, son zamanda  yatırımcılar içinde popüler hale geldi

KUR KORUMALI MEVDUAT HESAPLARININ BÜYÜKLÜĞÜ 1.9 TRİLYON TL'YE ERİŞTİ

Merkez Bankası kuruyla muhafaza edilen mevduat hesapları, son zamanda  yatırımcılar içinde popüler hale geldi. Bu hesaplar, yatırımcıların serbest piyasada kazanacakları getirilerden daha az olsa da, kur riskine karşı muhafaza sağlarlar.

Son hesaplamalara göre, serbest piyasada 3 ayda yüzde 7,38 kazanç sağlanabilirken, aynı dönemde Merkez Bankası kuruyla yüzde 3,30 kazanç elde etti. Benzer halde, 6 ayda serbest piyasada yüzde 9,45 gelir sağlanırken, TL karşılığı olarak yüzde 4,57 kazanç sağlandı. 1 senelik zaman için ise serbest piyasada yüzde 37,61 oranında getiri sağlayabilirsiniz, KKM hesapları yüzde 31,64 getiriye erişildi.

Bu hal, yatırımcıların Merkez Bankası kuruyla muhafaza edilen mevduat hesaplarına yönelmelerine sebep oldu. Nitekim, kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü 14 Nisan haftasından itibaren 1.9 trilyon TL'ye ulaştı ve bu rakamın daha da çıkması bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 21 Nisan haftasından itibaren açıklayacağı yeni bilgiler, KKM hesaplarındaki çıkışın ne kadar süreceğine dair önemli ipuçları verebilir. Fakat bayram tatili sebebiyle kısa bir hafta olması, verilerin tesirini sınırlayabilir.

Netice olarak, yatırımcılar, serbest piyasada kazanacak yüksek getirilerin yanında kur riskine karşı muhafaza sağlayan kur korumalı mevduat hesapları içinde tercih yaparken dikkatli olmalı ve uzun vadeli stratejiler oluşturmalıdırlar.

Son zamanlarda döviz kurlarında yükseliş sürat kazanarak sürüyor. Bankalararası piyasada doların TL karşısındaki değeri senebaşından bu yana yüzde 3,83 yükselirken, serbest piyasada bu yükseliş yüzde 8,10'a erişti. Benzer durumda, Euro bankalararası piyasada yüzde 7,06 yükselirken serbest piyasada yüzde 11,41 yükseliş oldu.

Kur Korumalı Mevduatı değerlendirenler dikkat!

Döviz kurlarındaki yükselişe ilave olarak, gram altının ücretleri ve sertifikası satışlarında da değişik ücretler olmaktadır. Bankalararası piyasada gram altının ücreti sene sonuna göre yüzde 13,72 yükselirken, serbest piyasada gram altın satış ücreti yüzde 22,34 çıkış kaydetti.

Fakat, tüm bu negatif olaylara rağmen Borsa İstanbul BİST100 endeksi yatırımcısına yılbaşından bu zamana yüzde 12,25 kaybettirdi. Dün de BİST 100 endeksi yüzde 2'nin üzerinde bir kayıp yaşadı.

Bu ilerlemelerin ışığında, yatırımcılar kur korumalı mevduat hesaplarına dönmektedir. 14 Nisan haftasından sonra  kur korumalı mevduat hesapları 1.9 trilyon TL'ye erişmiştir ve BDDK'nın yeni verilerinin açıklanmasıyla beraber KKM hesaplarındaki çıkışın sürmesi beklenmektedir.

İş Bankası emeklilere bayram havası estirdi! Bu promosyon zevkten dört köşe edecek

Çiftçiler dikkat! 11 Milyar hibe verilecek

Evlenmek üzereyseniz masraf için kara kara düşünmeyin! İzpacınıza devlet ortak oluyor! Bu fırsatı kaçırmayın