Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat'ın faturası ağırlaşıyor!

Kur Korumalı Mevduatlarda yaşanan yükselişe eşlik eden kurdaki artış, Merkez Bankası ve Hazine’nin üzerindeki yükü artırıyor. Bankacılar haftalık 6 milyar dolar ila 12 milyar dolar arasında Kur Koruma itfası yaşanacağını ifade ediyor.  

Bankaların kur alış-satış kotasyonları arasındaki farkın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası telkiniyle yüzde 5'e ulaşması Türk Lirası’ndan kaçmak isteyen tasarruf sahiplerinin Kur Korumalı Mevduat'a olan (KKM) isteğini tetikliyor.

 

Ocak ayında Merkez Bankası destekli, mart ayında da Hazine destekli KKM'ye verilen faiz üst limitinin kaldırılması da kur korumayı cazip kıldı. 2023’ün başından beri 565 milyar artan KKM mevduat büyüklüğü 21 Nisan haftasında 2 trilyon liraya (102.3 milyar dolar) ulaştı ama ekonomistler bankaların KKM'ye verdikleri faizin yükselmesinin, Merkez Bankası ve Hazine üstündeki devasa yüke olumlu etkisinin sınırlı olacağının altını çiziyor.

İşte detaylar...

HESAPLAR ZORLAŞACAK

Aksine Kur Korumalı Mevduat’ta artık çok daha sık vade sonu geldiği için hesaplar biraz zorlaşacak. Bankacılar önümüzdeki süreçte her hafta belirgin Kur Korumalı Mevduat itfası gerçekleşeceğini öngörüyorlar. Reuters'a konuşan özel sektörden üst düzey bir bankacının verdiği bilgiler ışında, ilk aşamada her hafta güncellenmesi gereken Kur Korumalı Mevduat itfası 10 milyar dolara ulaşacak. Reuters'ın hesaplamalarına müracaat ettiği sektörden dört bankacı bu hafta 8 milyar dolar, ertesi hafta 6 milyar dolar, 14 Mayıs sonrası hafta 11-12 milyar dolar Kur Korumalı Mevduat itfası yaşanacağını öngörüyor.

 

YIKICI ETKİ YARATIR

Nisan itibarıyla toplam mevduatın beşte birinin Kur Korumalı Mevduat’tan meydana geldiğini, faiz limitinin kaldırılmasının Merkez Bankası ve Hazine üzerindeki yüke olumlu bir etki yaratmayacağını ifade eden Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, “Merkez Bankası kuru ile serbest piyasa kuru arasında oluşan makas ve dolayısıyla dövize talep yüksek ve bu durum Kur Korumalı Mevduat’ın bütçeye yükünü artırıyor. Kur Korumalı Mevduat hacmindeki artışa eşlik eden kur artışı Merkez Bankası ve Hazine üzerinde yük yaratacak” şeklinde konuştu.

Ekonomist Murat Kubilay ise 102 milyar dolarlık Kur Korumalı Mevduat hacmi ile 1 TL kur artışında 2-4 milyar dolar zarar meydana geleceğini vurgulayarak, herhangi bir sebeple döviz kuru sıçrarsa bütçe üstündeki etkisinin yıkıcı olacağının altını çizdi.

Bakan Bilgin, EYT’lilerin maaşı ve asgari ücret konusunda son noktayı koydu!İşte Bilgin’den gündem yaratacak açıklamalar

‘Yarısı Bizden’ kampanyası ne zaman bitecek? Nasıl başvuru yapılır?

İş Bankası İstanbul’da 12 ilçede birden personel alımı yapacak! Son gün 15 Mayıs!