Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat’ta parası olanlar dikkat! Çıkış başladı mı? Çıkan para nereye gidecek?

Geçen sene bu aylarda yürürlüğe giren ve süresi bir yıl daha uzatılan Kur Korumalı Mevduat hesaplarına olan ilgi doların sabit kalması ve faiz oranları sebebiyle azaldı. Kur Korumalı Mevduat’tan çıkışın başladığı iddia ediliyor. Nasıl Bir Ekonomi yazarı ekonomist Alaattin Aktaş paraların nereye gidecom yazarı Alaattin Aktaş'ın Kur Korumalı Mevduat’tan çıkan para nereye gider? başlıklı yazısında Kur korumalı mevduat hesabındaki tutarın, uygulamanın başladığı geçen senenin aralık ayının son haftasından bu yana ilk kez 11-18 Kasım 2022 haftasında 9

Nasıl Bir Ekonomi ve ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş'ın Kur Korumalı Mevduat’tan çıkan para nereye gider? başlıklı yazısında Kur korumalı mevduat hesabındaki tutarın, uygulamanın başladığı geçen senenin aralık ayının son haftasından bu yana ilk kez 11-18 Kasım 2022 haftasında 9.5 milyar lira gerilediğini ve Kur Korumalı Mevduat’ta zaten bir süredir yavaşlama gözlendiğini ifade ederek bu gerilemeye şaşırmamak gerektiğini söyledi.

KUR KORUMALI MEVDUAT'TAN ÇIKIŞLAR BAŞLADI

Yatırımcı Kur Korumalı Mevduat’ı niye tercih etmişse, o tercihi sağlayan etkenler ortadan kalktığı için bu sefer de Kur Korumalı Mevduat’ı bırakmaya başladı.

“Kur Korumalı Mevduat’ın tercih edilmesindeki en büyük etken TL tasarruf edenlere kur artışı kadar getiri sağlanmasıydı” diyen Aktaş, TL tasarruflara enflasyonun altında faiz verilirken TL’de durup dövizdeki artış kadar kazanç elde etmeyi herkesin isteyebileceği bir yatırım olduğuna vurgu yaptı.

Hal böyleyken son dönemde Kur Korumalı Mevduat yatırımcısı açısından gelişmeler pek olumlu görünmüyor. Kur Korumalı Mevduat’a girmenin motivasyon kaynağı olan kur artışının sona erdiğini hatırlatan Aktaş,  “Döviz getirisi yok, faiz getirisi en fazla yüzde 12 olunca; KKM yatırımcısı da “Ben gidiyorum” demeye başladı. Üstelik mevduat sahibinin KKM hesabını kapatmaya başladığı 11-18 Kasım 2022 haftasında faiz hala yüzde 13.5’ti” ifadelerini kullandı.

KKM’DEN ÇIKAN PARALAR NEREYE GİDECEK?

Aktaş, “Kur Korumalı Mevduat’taki artış durdu ve düşüş de başladı” dedi ve bu gerilemenin devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Aktaş’a göre KKM’den çıkan hiç kimsenin çektiği parayla döviz almayacağını ancak alsa bile iki nedenle yapacağını söylerek o nedenleri şöyle açıkladı:

KKM’de vade en kısa 3 ay. Parasını 3 aylığına bağlamaktan vazgeçenler KKM’den çıkıp döviz alabilir.

KKM’de dövizin herhangi bir faiz getirisi yok, ancak bankalar döviz hesaplarına geçmişe göre daha yüksek oranda faiz veriyor. İşte bu yüzden alacağı dövizi bankada tutmak isteyenler KKM’den çıkabilir.

Merkez Bankası verilerine göre, tüm bankalar ortalama altı aya kadar vadeli dolar hesaplarına yüzde 5.63 faiz uyguluyor. Euroda ise altı aya kadar vadeli hesapların faizi yüzde 2.40 seviyesinde. Ancak bu faizi bütün bankaların vermediğini, ayrıca faiz oranının da sık sık değiştiğini hatırlatmak gerek

MEVDUAT FAİZİ KKM FAİZİNDEN ÇOK DAHA YÜKSEK

KKM’de duran bir tasarruf sahibi en fazla yüzde 12 faiz alabilecek. Oysa bankalarda mevduat faizi ortalama yüzde 20-21 dolayında. TL mevduata çok daha yüksek faiz veren bankalar da var.

SGK Uzmanı, asgari ücrete yapılacak zam tahminini açıkladı: Bu rakamın üzerine çıkmaz!

Gram altın için 2023’e dikkat! Ezberler bozulacak! Hemen bakın!

Haberi duyan kulaklarına inanamıyor! Bir ilimizde su tarifesine indirim! 5 tona kadar…