Ekonomi

Kur Korumalı Mevduatta parası olanlar için açıklandı! Artık kalkıyor!

Kur Korumalı Mevduatta parası olanlar için bir açıklama geldi. Artık kaldırılıyor. İşte detaylar!Bu haber KKM'de rekor büyümeye yol açtı

Döviz mevduatları için uygulanan faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu haber KKM'de rekor büyümeye yol açtı. Konuyla ilgili, ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan döviz korumalı mevduat uyarısı geldi.

İşte ayrıntılar…

Döviz tevdiat hesaplarındaki faiz tavanının kaldırılması ile beraber KKM'nin son 2 ayda 207 milyar TL'lik artış ile birlikte haftalık bazda rekor kırmasına sebep oldu. Bu politika ile vadesi gelen TL cinsi hesaplardan DTH'lara, oradan da dönüşüm yolu ile KKM'ye geçişin engellenmesi hedefleniyor. BDDK oranlarına göre kur korumalı mevduat haftalık 25 milyar liralık artış ile birlikte 3 Mart tarihinden itibaren 1 trilyon 577 milyar liraya tekabül ediyor. İki haftada 93 milyar liraya ulaşan döviz korumalı mevduatın çözülmesinin ekonomi yönetiminde yarattığı tedirginliğin yok edilmesinde, döviz mevduatına dönüştürülen döviz korumalı mevduata uygulanan faiz sınırının kaldırılması da neden oldu.

Döviz tevdiat hesapları üzerindeki faiz oranı sınırının kaldırılması ile birlikte tüm taraflara yarar sağladı. Tasarruf sahipleri daha yüksek faiz oranları elde ederken, bankalar da döviz mevduatlarının payını düşürttü. Ayrıca, hükümet KKM'den para çıkışını engellemiştir ki bu da fiziksel döviz isteğine yol açabilirdi. Bundan dolayı bu herkes için bir kazan kazan kazan durumunu doğuracaktır.

MERKEZ BANKASI SON ZAMANLARDA BU UYGULAMALARA SON VERDİ!

Bazı bankalar tasarruf sahibi kişilerin DTH'lara çekmek için farklı yeni uygulamalar geliştirmektedir. Ancak Merkez Bankası son zamanlarda bu uygulamalara son verdi. Bankalara döviz mevduat dönüşüm ZK'larını cazip hale getirmek için sadece faiz avantajlarının kullanılabileceğini söyledi.

DÖVİZ TEVDİAT HESAPLARINA GEÇMELERİNİ ENGELEMEYİ AMAÇLIYOR!

Merkez Bankası, mevduat sahibi vatandaşların vadesi geldiği zaman TL türünden ZK hesaplarından döviz tevdiat hesaplarına geçmelerini engellemeyi amaçlıyor. Ama bunu başarmanın tek yolu, TL cinsinden ZK hesaplarındaki faiz oranı sınırını kaldırmaktır. Bu yolla döviz tutan kişiler ZK hesaplarına daha yüksek faiz alabiliyorken, TL'yi tercih edip ZK hesabı açanlar da aynı faiz oranlarından yararlanabilirler.