Genel

Kuraklık ve hastalıklara dayanan bitki üretimi Sivas'ta devam ediyor! İlk buraya ekildi!

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'nde  yer alan akademisyenlerden bazıları kuraklık ile mücadele için bazı çalışmalar başlattı. Binlerce çeşitteki bitkiler, bilim adamları öncülüğünde önemli bir çalışmanın içerisinde yer alıyor

Yapılan çalışmanın amacı kuraklık felaketine karşı dirençli ve yüksek verimli bitkilerin geliştirilmesidir. Binlerce çeşitteki bitkiler, bilim adamları öncülüğünde önemli bir çalışmanın içerisinde yer alıyor.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (SBTÜ) bilim insanları tarafından titizlikle yürütülen bir çalışma merkezi haline gelmiştir. Burada, kuraklık ve hastalıklara karşı dirençli tahıl ve baklagillerin geliştirilmesi için hız kesmeden çalışmalar sürdürülmektedir. Bu topraklarda gerçekleştirilen araştırmalar, geleceğin tarımında devrim yaratacak önemli adımları temsil etmektedir. İşte bu çalışmayla ilgili önemli detaylar haberimizde yer alıyor…

“Kuraklığa ve soğuğa dirençli bitki çeşitlerini geliştirme çalışmaları yürütüyoruz”

SBTÜ Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi'nin değerli bir üyesi olan Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Araştırma Görevlisi İlker Yüce, yulafın soğuğa dayanıklı çeşitlerini geliştirme üzerine yoğun çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

Yazlık ekim sezonuna başladıklarını belirten Yüce, baklagiller, tahıllar ve yem bitkileri üzerinde araştırmalar gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ardından Yüce çalışmadaki asıl amaçlarının şu olduğunu dile getirdi: “Kış soğuğuna ve kuraklığa karşı dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi üzerine yoğun çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca, bölgeye uyum sağlayabilen buğday ve arpa çeşitlerinin ıslah çalışmalarını da gerçekleştiriyoruz. Baklagillerin bölgedeki ekimine de büyük bir önem veriyoruz.  Bu kapsamda, yazlık nohut ekimi üzerinde özel bir odaklanma gösteriyoruz ve yoğun çalışmalar yürütüyoruz.”

 

“Çiftçinin girdi maliyeti, suya olan ihtiyacın az olmasıyla doğru orantılı olarak azalır”

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Araştırma Görevlisi Yüce, iklim değişikliği nedeniyle daha kurak mevsimler yaşadığımızı ve bu durumun çiftçilerin girdi maliyetlerini etkilediğini belirterek, bitkilerin suya olan ihtiyacının azalmasıyla çiftçilerin maliyetlerinin düşeceğini ifade ederek şunları dile getirdi: “Günümüzde iklimlerde kaymaların yaşandığına dikkat çeken Yüce, kuraklığa dayanıklılığın son derece önemli bir konu olduğunu vurguladı. Bitkilerin kuraklığa olan dayanıklılığının artması, suya olan ihtiyacın azalması anlamına gelir ve bu da çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltır.”

Bakan Kirişçi'den çiftçilere müjde: 2023 buğday taban giyatları açıklanacak! Hazırlıklarınızı yapın!

Ayçiçeği ekim alanları genişliyor! Borsalarda yağlık ayçiçek fiyatları ne kadar oldu? Çiftçiler dikkat! 

EYT’lilere müjde verildi! İki ödeme birden yapılacak!