24 / 12 / 2024

Kurbağalıdere’nin balçığı tehlikesizmiş!

Kurbağalıdere’nin balçığı tehlikesizmiş!

Yıllardır çevreye yaydığı dayanılmaz kokuyla Kadıköy’de oturanları bezdiren Kurbağalıdere’den çıkarılan balçıkla ilgili şaşırtan rapor. Örnekleri analiz eden TÜBİTAK, çamura ‘tehlikesiz atık’ raporu verdi. İşte ayrıntılar...



Kadıköylülerin yıllardır dinmeyen baş ağrısı olan Kurbağalıdere’den çıkarılan balçığın Kartal Kumcular Limanı’na döküldüğü haberinin Milliyet’te yayımlanmasının ardından Kartal Belediyesi Çevre Müdürlüğü ekiplerinin aldığı balçık örneğiyle ilgili TÜBİTAK raporu çıktı.


Raporda dereden çıkarılan ve yaz aylarında bölgede oturanları canından bezdiren balçığın “tehlikeli atık olmadığı” sonucuna varıldığı yazıldı. Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Su ve Atıksu Komisyonu Başkanı Selahattin Beyaz, raporun bilimsellikten uzak ve çelişkili olduğunu ifade ederek, “Yani, TÜBİTAK’ın yaptığı analizdeki çamur numunesi içme suyu kalitesinde oksijene sahip!” dedi.


Milliyet’in adım adım takip ettiği Kurbağalıdere’den dere ıslah çalışmaları sırasında çıkarılan balçık, DÖKÜ gemilerine yüklenerek önce Sivriada ile Yassıada açıklarına, tepki çekince Kartal’daki Kumcular Limanı’na boşaltılmaya başlanmıştı.


Dökümden haberi olmayan Kartal Belediyesi, Milliyet’in haberi ile Kartal’daki Kumcular Limanı’na zabıta ekiplerini yollayarak, dökümü durdurmuş, belediyenin çevre ekipleri ise limana dökülen Kurbağalıdere çamurundan numune almış, alınan örneği incelenmek üzere Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) yollamıştı.


TÜBİTAK’ın Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nde “Atık Yönetimi Yönetmeliği” çerçevesinde “tehlikeli atık olup olmadığı” yönünde incelediği atık çamurun analiz sonuçları geldi. Raporda, çamur örneğinin “tehlikesiz atık olduğu” sonucuna varıldığı belirtildi.


Analiz raporunda, atık çamur örneğinin; “Nötral, yüksek inorganik ve kısmi organik içeriğe sahip olduğu”, “örneğin sulu çözeltisinin çözünmüş oksijen miktarının 9,17 mg/lt olduğu ve bu değerin sucul ortama karışması halinde risk teşkil etmediği”, “İnorganik içerik bakımından Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne göre tehlikesiz olduğu”, “Balık biyodeney sonuçlarına göre ZSF=1 elde edilmiş olup, örneğin sucul canlılar için AKUT açıdan tehlikesiz olduğu”, “Örneğin içinde risk içerebilecek seviyede ağır metale rastlanmadığı” sonucuna varıldığı belirtildi.


‘İçme suyu kalitesinde!’


TÜBİTAK’ın Kurbağalıdere atık çamur örneği analiz raporunun çelişkiler dolu, bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Su ve Atıksu Komisyonu Başkanı Selahattin Beyaz, Milliyet’e şu açıklamalarda bulundu:


“Raporun başında belirtilen görünüm ve koku parametresi siyah ve kötü kokulu olarak belirtilmiştir, ancak bir alt maddede çamur numunesindeki çözünmüş oksijen değeri 9,17 mg/lt olarak ölçülmüştür. Bu oksijen değeri çok yüksektir. Bu oksijen miktarının bize söylediği şudur: Çamur çok temizdir ve hatta içerisinde alabalık dahi yaşayabilir. Dağ alabalıkları en temiz sularda yaşarlar ve bu suyun çözünmüş oksijen değeri 8,5 mg/lt’dir.”


TÜBİTAK’ın raporunun teknik inceleme temeli olmadığını vurgulayan Beyaz, “TÜBİTAK’ın yapmış olduğu analizdeki çamur numunesi içme suyu kalitesinde oksijene sahip. Henüz bu çelişkiyi bile yorumlayamayan bir rapor bilimsel veriden uzaktır ve değerlendirme seviyesinde değildir” şeklinde konuştu.


‘Bu rapor TÜBİTAK’ı sınıfta bırakır’


İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derin Orhon; “Raporda çözünmüş oksijen değeri 9.17 mg/lt olarak belirtilmiş. Aynı raporda bu değerin risk teşkil etmeyeceği belirtilmiş. Bu değerin Kurbağalıdere atık çamurunda çıkması çok zor. Bu rapor TÜBİTAK’ın konuyu bilmediğini gösteriyor. Bu rapor TÜBİTAK’ı sınıfta bırakır” dedi.


Milliyet





Geri Dön