Ekonomi

Kurban fiyatlarını gören şoke oluyor! İşte 2023 kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları!

Kurban Bayramı öncesi kurban fiyatların araştıran vatandaş şaşkına dönmüş durumda. Büyükbaş hayvan sayısındaki azalma ve maliyetlerdeki artış nedeniyle kurban fiyatları geçen yıla oranla yüzde 150 zamlandı.Ancak yüksek enflasyon haliyle kurban fiyatlarını da olumsuz etkiledi

Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar şimdiden kurbanlık fiyatlarını araştırmaya başladı. Ancak yüksek enflasyon haliyle kurban fiyatlarını da olumsuz etkiledi. Yüksek enflasyona bağlı olarak yem fiyatları ve genel olarak maliyetleri artmasının yanı sıra büyükbaş hayvan sayısının da azalması sonucu kurban fiyatları geçen yıl ile karşılaştırıldığında neredeyse üçe katlanmış durumda.

YÜZDE 150 ORANINDA ZAMLANDI

 

Halk TV'den Yurdagül Uygun'un haberine göre kurbank fiyatları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 150 oranında artış gösterdi. İstanbul’da fiyatlar semtten semte farklılık gösterse de büyükbaş hayvanda ortalama fiyatın 60-100 bin lira olduğu, küçükbaş hayvanlarda ise ortalama fiyatın 4-7 bin lira arasında değiştiği belirtiliyor. Haberde, İstanbul’da kurbanlık canlı dananın kilosu 165 lirayken, canlı düvenin kilosunun ise 155 lira civarında olduğu kaydediliyor. Kurbanlık satışı yapanlar fiyatların geçen yıla göre yüzde 150 oranında zamlandığını belirtirken, sözkonusu zammın hayvan sayısındaki azalma ve maliyetlerin yükselmesinden kaynaklandığını dile getiriyor.

İstanbul’da 2022 yılında küçükbaş kurban fiyatı 2 bin 800 ile 4 bin 500 lira arasında alıcı buluyordu. Geçen yıl büyükbaş hayvanlar 34 bin lira ile 50 bin lira arasında değişen rakamlardan satılırken, yine aynı dönemde canlı dananın kilosu 75 lira, canlı küçükbaşın kilosu ise yaklaşık 80 lira civarındaydı.

VAN’DA KURBANLIK KOYUN 6 BİN TL

Üreticinin çok zahmet çektiğini söyleyen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Yılmaz, 12 ay boyunca hayvanını beslediğini, aza kanaat ettiğini, ancak tüketiciler eti pahalıya yiyorsa bunun sorumlusunun üreticiler olmadığını ifade etti. Üreticilerin pahalı et satmayı tercih etmediğinin altını çizen Sabri Yılmaz, Türkiye’de hiçbir zaman hayvan ve et sıkıntısı olmayacağını ileri sürerek, “Piyasalarda hayvan da var, satıcı da var. Şu anda Van’da 220 liraya dana karkas et satıyoruz. En yüksek fiyat bu. Kuzuyu ise 170 liradan satıyoruz” diye konuştu.

Kurbanlık koyun fiyatının Van’da 5-6 bin lira, ithal canlı dananın ise kilosunun 105 lira olduğunu söyleyen Yılmaz, küçük hayvanın kilosunun pahalıya geldiğini, yani bir hayvanın kilosu ne kadar ağırsa fiyatının da o kadar düştüğünü söyledi.