Ekonomi

Küresel borçlar yılın ilk çeyreğinde 305 trilyon dolara çıktı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, küresel borçlar 2023 yılının ilk çeyrek sonu itibarıyla bir önceki çeyreğe kıyasla 8,3 trilyon dolar arttı ve 305 trilyon dolara yükseldi.Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan rapora göre, merkez bankaları faiz oranı artışlarının hızını yavaşlatarak piyasa kırılganlıklarına cevap verirken, küresel borç tutarı, 2023 yılının ilk çeyrek sonu itibarıyla 2022 sonuna kıyasla 8,3 trilyon dolarlık artışla 305 trilyon dolara yükseldi

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), merakla beklenen "Küresel Borç Monitörü" raporunu yayımladı. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan rapora göre, merkez bankaları faiz oranı artışlarının hızını yavaşlatarak piyasa kırılganlıklarına cevap verirken, küresel borç tutarı, 2023 yılının ilk çeyrek sonu itibarıyla 2022 sonuna kıyasla 8,3 trilyon dolarlık artışla 305 trilyon dolara yükseldi.

Yine verilen detaylara göre, söz konusu borcun dağılımına bakıldığında, hane halkına ait borçlar birinci çeyreğin sonu itibarıyla 57,6 trilyon dolar, finansal olmayan şirketlere ait borçlar 91,9 trilyon dolar, kamuya ait borçlar 85,7 trilyon dolar ve banka gibi finansal şirketlere ait borçlar 69,8 trilyon dolar şeklinde açıklandı.

Gelişmekte olan piyasalardaki borç, 2023 yılının ilk çeyreğinde 100 trilyon doları geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselirken, bu sınıftaki ülkelerin yüzde 75'inin borcu arttı.

Yine verilen detaylara göre, gelişmiş ekonomilerin toplam borcu da 2023 yılının ilk çeyrek sonu itibarıyla 204,2 trilyon dolar şeklinde hesaplandı.

Küresel borcun GSYH'ye oranı yaklaşık olarak yüzde 335 oldu

Yine verilen detaylara göre, küresel borcun GSYH'ye oranı 1. çeyreğin sonu itibarıyla yüzde 335'e yakın bir seviyede de istikrar kazandı.

Toplam GSYH'ye oranlarına bakıldığında, 2023 yılının ilk çeyreğinde hane halkına ait borçlar yüzde 62,5'ten yüzde 62'ye, kamuya ait borçlar yüzde 96'dan yüzde 95,5'e, finansal şirketlere ait borçlar yüzde 79,6'dan yüzde 79,5'e idi. Ayrıca finansal olmayan şirketlere ait borçlar yüzde 95,9'dan yüzde 96,3'e çıktı.

Gelişmekte olan piyasaların toplam borç oranı ise 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 250 olurken, gelişmiş ekonomilerin borç oranı da yüzde 383,2 şeklinde hesaplandı.

Küresel borcun da artması bekleniyor

Aktarılan detaylara göre, toplam 305 trilyon dolarla salgın öncesi seviyesinden 45 trilyon dolar daha yüksek olan küresel borcun, hızla artmayı sürdürmesi bekleniyor.

Yine paylaşılan detaylara göre, yaşlanan nüfus, artan sağlık maliyetleri ve önemli iklim finansmanı boşlukları dahil faktörler, hükümet bilançoları üzerinde baskı oluşturmayı sürdürürken, artan jeopolitik gerilimlerin de orta vadede ulusal savunma harcamalarında daha fazla artışa yol açacağı belirtiliyor.

Yine verilen detaylara göre, özellikle faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması halinde bunun uluslararası borç piyasaları üzerinde önemli etkileri olacağı da öngörülüyor.

Küresel piyasalarda son durum ne? Dolar, altın ve Borsa İstanbul'da neler oluyor? Analistler tek tek sıraladı!

Küresel piyasalarda tüm dikkatler ABD borç limitinde!

Piyasada seçim hareketliliği! Seçim sonrası piyasalar ne kadar etkilendi