Dış Piyasalar

Küresel emlak piyasaları tüm faiz indirimlerine rağmen baskı altında kalmayı sürdürüyor!

Onlarca senelerdir görülen en keskin faiz artışından önemli ölçüde etkilenen küresel emlak sektörünün faiz indirimlerine rağmen baskı altında kalmayı sürdürdüğü belirtildi.

Onlarca senelerdir görülen en keskin faiz artışından önemli ölçülerde etkilenen küresel emlak sektörünün şu an için borçlanma maliyetlerindeki son düşüşlerden kayda değer bir rahatlama bulması beklenmiyor.

Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre ile İsveç'teki merkez bankaları da dahil olacak şekilde çeşitli ülkelerdeki merkez bankaları faiz oranlarını düşürmeye başladı ve ABD Merkez Bankası'nın (Federal Reserve) da bu eğilime katılması bekleniyor. Fakat sektör uzmanları ve banka yöneticileri, bu önlemlerin sektörün zorluklarını hızla çözemeyeceğini belirtiyor. Investing.com’da yer alan habere göre küresel finansal krizden sonra gelen senelerde  tarihsel olarak düşük faiz oranları sayesinde gelişen gayrimenkul sektörü, merkez bankalarının borçlanma maliyetlerini artırmasıyla şimdi zorluklarla karşı karşıya kaldı. Söz konusu bu değişim, yatırımcıların giderek daha cazip hale gelen tahvil ve tasarruf hesaplarına yönelmesiyle sektörden önemli sermaye çıkışlarınana neden oldu. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Zurich Insurance'ın küresel gayrimenkul araştırma başkanı Andrew Angeli, söz konusu sektörün hızlı bir toparlanma yaşayacağı konusunda şüpheci olduğunu kaydederek, , zorlukların sürdüğünü belirtti.. Son iki senede Almanya'daki Signa gibi büyük emlak grupları da dahil olacak şekilde pek çok  firma iflas etti, bu da yarım kalmış inşaat projelerine ve boş binalara sebep oldu.

Almanya'da, 2022 yılının başından bu yana emlak iflaslarında artış görülüyor ve bu senenin ilk yarısında 1.100'den fazla vaka kaydedildi. Bunun dışında ngiltere'nin inşaat sektörü de ağır darbe aldı ve üst üste iki sene oyunca iflaslarda lider oldu; 2024 yılının Haziran ayına kadar olan 12 aylık dönemde yaklaşık 4 bin 300 vaka görüldü. Ayrıca ofis gayrimenkul piyasası, yüksek borçlanma maliyetleri ve evden çalışma trendinin birleşiminden de oldukça  etkilendi. 

NAI Burns Scalo'nun başkanı Brian Walker, söz konusu sektörün karşılaşmış olduğu  yoğun zorlukları paylaşarak, pek çok ofis binasının bankalara iade edildiğini kaydetti. Ayrıca Almanya'nın en büyük emlak kredi kuruluşları arasında yer alan DZ Bank'ın CEO'su Cornelius Riese, yüksek faiz oranlarının piyasayı tam olarak etkilemesinin üç sene süreceğini tahmin etti ve söz konusu sektörün şu anda bu uyum sürecinin üçte ikisini tamamladığını kaydetti. Almanya ve Çin gibi ülkelerdeki ekonomik yavaşlama durumu daha da kötüleştirirken, gayrimenkul yatırım firması JLL, bu sene ve gelecek sene 2,1 trilyon dolar değerinde küresel ticari gayrimenkul borcunun yeniden finanse edilmesi gerekeceğini tahmin ediyor. 

Bazı borçlular senenin ilk yarısında bu miktarın neredeyse üçte birlik kısmı için yeniden finansman anlaşmaları sağlamış olsa da, gelecek sene 570 milyar dolara kadar potansiyel bir açık ortaya çıkabilir. ABD'de Brookfield Asset Management (TSX:BAM) gibi bazı yatırımcılar, New York'un ikonik Brill Building'i gibi mülkleri kredi verenlere geri verdi. 

Brookfield, yorum taleplerine cevap vermedi. Florida Atlantic Üniversitesi'nden finans profesörü Rebel Cole, orantısız büyüklükte emlak kredilerine sahip olan ve bazıları iflas riski taşıyan toplamda 62 küçük ABD bankasını tespit etti. Maverick Real Estate Partners'ın kurucu ortağı David Aviram, bankaların kredileri satma konusu ile ilgili olarak baskı altında olduğunu, fakat bazı anlaşmaların düşük teklifler sebebiyle rafa kaldırıldığını belirtti.  Binaları satmak da zor oldu; Londra'nın Canary Wharf bölgesindeki bir ofis kulesi, önemli bir fiyat indirimine karşın satılamadı. Bankaların söz konusu bu fiyat düşüşlerini kabul etmeyerek gayrimenkul sektörüne verilen kredilerin kötüleşen durumunu gizliyor olabileceğine dair endişeler de artış gösteriyor. 

Schroders Capital'de (LON:SDR) New York merkezli yatırımcı Jeffrey Williams'ın belirttiği gibi, 1.sınıf lokasyonlar ile daha az arzu edilen bölgeler arasındaki fark giderek daha da büyüyor; Los Angeles'taki Century City gibi yerler gelişirken, diğer bölgeler iflas ve yüksek boşluk oranlarıyla karşı karşıya kalıyor. Yaşanan tüm zorluklara rağmen, İsveç'teki bir faiz indirimi sektöre biraz iyimserlik getirdi. Ülkenin en büyük sorunlu grupları arasında yer alan  SBB'nin CEO'su Leiv Synnes, İsveç'in emlak piyasasındaki havanın değiştiğini belirtti.
 

Başakşehir Sular Vadisi’ndeki İBB’ye ait 20 bin metrekarelik alan geri alındı!

Adana burmasının pabucu dama atıldı! Ajda bilezik kapış kapış satılıyor! İşte 10,12 ve 15 gram Ajda bilezik fiyatı

TOKİ’den İstanbul ve Ankara’ya 2 bin 558 yeni konut geliyor!