Küresel ısınmaya karşı "yüzen şehir" projesi!
Yaşar Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri küresel ısınmadan atık suya ve enerji üretimine birçok alanda çevreye duyarlı projelerin gerçekleştirildiği önemli çalışmalara imza atıyor. Küresel ısınmaya karşı "yüzen şehir" projesi...
Yaşar Üniversitesi, çevreci projelere odaklandı. Öğrenciler, küresel ısınmaya karşı "yüzen şehir" projesi üzerinde çalışıyor.
Yaşar Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleri küresel ısınmadan atık suya ve enerji üretimine birçok alanda çevreye duyarlı projelerin gerçekleştirildiği önemli çalışmalara imza atıyor. Küresel ısınma sonucunda deniz seviyesinde meydana gelecek yükselmelere karşı yüzen şehirlerin nasıl kurulacağı bile üniversitede ders olarak okutuluyor.
SU ÜZERİNDE BİNA YAPILACAK
Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız, yüzen şehir mimarisinin gelecekte İzmir gibi deniz kıyısında yer alan iller için kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yapılan bilimsel araştırmalara göre 2050'de dünya nüfusunun neredeyse 3'te 2'sinin şehirlerde yaşayacağına dikkat çeken Sarıyıldız, "Yüzen şehirler dersinde sürdürülebilir deniz yerleşimleri fikrinden esinleniyoruz. Öğrenciler su üzeri bina yapımı ve teknolojileri konusunda uzman olacaklar" dedi. Sarıyıldız, mimarlık fakültesi yüksek lisans öğrencilerinin faydalanacağı derslerin Hollanda Delff Teknik Üniversitesi'nden Yaşar Üniversitesi kadrosuna geçen akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleştirileceğini de söyledi. Küresel ısınmayla ilgili senaryolar, Kevin Costner'in başrolünü oynadığı 'Su Dünyası' gibi filmlere konu olmuştu.
SAĞDUYU TASARIMLA BİRLEŞTİ
Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans Programı kapsamında, "Sağduyulu Tasarım" projesi de geliştirildi. Yeteneklerini tasarımla birleştiren öğrenciler hem doğa dostu hem de geleneksel tasarruf yöntemlerini hatırlatan projelere imza attı. Aralarında yabancı öğrencilerin de yer aldığı projelerde dünyada tehdit altında bulunan doğal güzelliklere de dikkat çekildi. Projelerin amacı çevre farkındalığı yaratmak.
Yaşar Özay/ Sabah Gazetesi