Küresel konut fiyatları neden artıyor?
Geçtiğimiz Nisan'da Çin hariç küresel konut fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 3'ten fazla artış gösterdi. ABD'de konut fiyatları geçen seneye göre yüzde 6,5 artış gösterirken, Avustralya'da yüzde 5 artış gösterdi. Portekiz'de yine konut fiyatları arttı.
The Economist'e göre faiz oranları ve ipotek maliyetlerinin artmasıyla beraber insanlar konut harcamaları konusunda endişeleniyor. İngiltere'de kira ya da konut kredisi taksitlerini ödemeyi "çok" ya da "biraz" zor bulanların oranı yüzde 24'e çıktı.
Bazıları yüksek faiz oranlarının sonuçta sektörde gerçek bir çöküşe neden olacağından endişe ediyor.
Fakat Amerika'daki ipotek temerrüt oranı, küresel mali krizdeki yüzde 11 seviyesinden, tarihin en düşük seviyeleri olan yüzde 1,7'ye geriledi ve endişeleri azalttı.
Alain Türk'te yer alan habere göre diğer ülkelerde durum benzer biçimde olumlu görünüyor. Zengin bir ülke olan Yeni Zelanda'da konut piyasası gerilemesine rağmen borç seviyeleri tüm dünyayı etkisi altın alan koronavirüs öncesindeki seviyelere geri döndü. Avro Bölgesi'nde de Almanya dışında ipotek borçları daha düşük seviyelerde seyrediyor.
İPOTEK SİSTEMİ
Amerikalı gözlemciler genel olarak Amerika'nın dirençli konut piyasasını ülkenin büyük ölçüde sabit uzun vadeli faiz oranlarına dayanan ipotek sistemine bağlıyor.
Amerika'da tipik bir 30 senelik ipotek faiz oranı yaklaşık olarak yüzde 4. Son zamanlarda diğer ülkeler ise Amerika yönüne yöneldi.
Sabit faizli ipotekler, konut sahiplerini faiz oranlarının potansiyel artışlarından korur; bu da konut sahiplerinin konutlarını düşük fiyatla satmak amacıyla acele etmemeleri demektir.
Aynı zamanda konut sahiplerine, daha yüksek faiz oranlarıyla yeni bir ipotek almaları gerekebileceği için taşınmamaları konusunda önemli bir sebep de sağlar.
DİĞER FAKTÖRLER
Fakat gündemden düşmeyen konut piyasasının direncinin ve son zamanlardaki fiyat artışlarının sebebi yalnızca sabit faizli ipotekler değildir. Küresel konut fiyatlarındaki yeniden yükselişi açıklayan diğer üç faktör göç, ipotek sahiplerinin fedakarlıkları ve ekonominin gücü olarak belirtiliyor..
Söz konusu göçle ilgili ilk faktörde, zengin ülkelerdeki yabancı uyruklu sakinlerin sayısının senelik yüzde 4 artması ve özellikle Amerika'da yasadışı göçün artması, yeni gelenlerin ev ihtiyaçlarının artmasına ve bunun sonucunda konut fiyatlarının ve kiraların yükselmesine sebep oluyor.
Goldman Sachs, Avustralya'nın şu anki yıllık 500 bin kişilik net göç oranının konut fiyatlarını yaklaşık yüzde 5 artıracağını tahmin ediyor.
Geniş ve ferah evlerin mutlulukla bir ilgisi olmalı!
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Elden kira alan da, veren de yanacak! Yeni cezalar geliyor!