Sektörel

Küresel konut fiyatlarında gerileme başladı: O ülkede sert düşüş!

Küresel konut fiyatları gerilemeye başladı. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, İngiltere'de konut fiyatları, faizlerdeki artışın emlak piyasasını vurmasıyla 2021 yılının Şubat ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.Resmi olarak açıklanan verilere göre İngiltere’de ev fiyatlarında 2021 yılının Şubat ayından bu yana en sert düşüş görüldü

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde şişen küresel konut piyasası, artan faizlerin ve talep endişelerinin etkisiyle de gerilemeye başladı. Resmi olarak açıklanan verilere göre İngiltere’de ev fiyatlarında 2021 yılının Şubat ayından bu yana en sert düşüş görüldü.

Aktarılan detaylara göre, İngiltere’de konut fiyatları, faizlerdeki artışın emlak piyasasını vurmasıyla üst üste 2.ayda da düştü. Böylece İngiltere konut fiyatlarında son 20 ayın en sert düşüşü görüldü.

Mortgage kredisi sağlayıcısı Halifax’in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ortalama ev fiyatları Ekim ayında önceki aya göre yüzde 0,4 düştü. Böylelikle de 2021 yılının Şubat ayından bu yana en büyük düşüş gerçekleşti. Konut fiyatları Eylül ayında aylık bazda yüzde 0,1 gerilemişti. Konut fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 8,3 şeklinde oldu.

GELECEK SENE YÜZDE 10 DÜŞEBİLİR

Halifax Mortgages direktörü Kim Kinnaird konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, ipotek faiz artışlarının ve ‘mini’ bütçe sonrası yaşanan dalgalanmanın bir sonucu olarak konut piyasasının önemli bir şok aldığına şüphe olmadığını söyledi.

Pek çok ekonomist, ülkenin resesyona girmesini ve artan enerji ve gıda fiyatları sebebiyle talebin gerilemesini de bekliyor. Yine verilen detaylara göre, kredi maliyetlerinin artmasının da etkisiyle konut fiyatlarının gelecek sene yüzde 10 civarında düşebileceğini belirtiyor.

ABD’DE DE GERİLEME BAŞLADI

Yine verilen detaylara göre, geçtiğimiz haftalarda ABD'de de konut fiyatlarının sert bir şekilde düştüğü görülmüştü. ABD’de konut kredisi faizlerindeki sert yükselişe paralel olarak konut fiyatlarında tarihi bir düşüş de görüldü.

Sözcü'de yer alan habere göre, Ekim ayı sonunda açıklanan S-P Core Logic Case-Shiller endeksi verilerine göre, konut fiyatları Ağustos ayında yüzde 1,3 oranında geriledi. Temmuz ayında yüzde 15,6 olan yıllık konut fiyat artış hızı, Ağustos ayında yüzde 13'e düştü. ABD’de ayrıca 30 sene vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 7’nin üzerine çıktı ve 2002 yılından bu yana en yüksek seviyelere de yakın seyretti.

AVRUPA’DA DA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

ABD’nin dışında Avrupa’da da artan faiz oranları ve resesyon endişeleri sebebiyle konut fiyatlarında da düşüş bekleniyor. Önceki haftalarda Avrupa Merkez Bankası (ECB) da tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle değişen tüketici tercihlerinin ve faiz oranlarındaki artışın euro bölgesi emlak fiyatlarını yumuşatmaya yardımcı olabileceğini bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası, enflasyon sebebiyle uzun senelerdir sürdürdüğü aşırı gevşek para politikasını terk ederken yapılan ekonomik modellemelere göre konut kredilerinin faizlerinde bir puanlık artışın iki senede konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 9'luk bir düşüşe yol açabileceği belirtiliyor. 

Bakan Kurum'dan konut fiyatlarıyla ilgili yeni açıklama!

Ev almak isteyenlere bir iyi bir kötü haber! Ünlü ekonomist duyurdu!

Konutta alım zamanı mı? İkinci el konut fiyatları düşecek mi?