Ekonomi

Küresel piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı!

Pek çok yatırımcı tarafından yakından takip edilen Küresel piyasalar, ABD'de enflasyon baskısının da yumuşayabileceği beklentisiyle pozitif bir seyir izliyor.Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantıda yüzde 92 ihtimalle politika faizini 25 baz puan artırması tahmin edilirken, Banka'nın sene sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık faiz artırma potansiyeli de masada kalmaya devam ediyor

ABD'de enflasyon ve resesyon ikilemi varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ederken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede kararlı olmasına karşın Banka'nın "şahin" adımlarında sona yaklaştığına yönelik öngörüler günden güne güçlenmeye devam ediyor.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in bu ayki toplantıda yüzde 92 ihtimalle politika faizini 25 baz puan artırması tahmin edilirken, Banka'nın sene sonuna kadar toplamda 50 baz puanlık faiz artırma potansiyeli de masada kalmaya devam ediyor.

Aktarılan detaylara göre, New York Fed'in dün açıkladığı Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi Haziran ayında yüzde 3,8 ile 2021 yılının Nisan ayından bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, yarın açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve perşembe günü açıklanacak olan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin piyasaların odağında olduğunu kaydederek, söz konusu verilerin piyasalarda oynaklığı artırmasının beklendiğini kaydedildi.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan Fed yetkilileri, dün de sözle yönlendirmelerini sürdürdü. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, güçlü iş gücü piyasası karşısında yüksek enflasyonu düşürmek amacıyla bu sene birkaç faiz artırımına daha ihtiyaç duyulacağını düşündüğünü kaydetti.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise enflasyonist baskıların hala daha fazla faiz artışına işaret ettiğine değinerek, Fed'in enflasyonu düşürmek amacıyla biraz daha sıkılaştırmaya ihtiyacı olacağını belirtti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de yaptığı açıklamada enflasyonun çok yüksek olduğunu, bunun sürdürülebilir olmadığını kaydederek, "en büyük riskin enflasyonu hedefe geri döndürmemek olduğu" değerlendirmesini yaptı.

Fed Başkan Yardımcısı Michael Barr, dün bankaları risklere karşı koruyacak bir tampon olması işçin sermaye gerekliliklerini artıracak önerilerini duyurdu. Barr yaptığı açıklamada  "Gelişmiş sermaye kurallarının, 100 milyar dolar veya daha fazla varlığa sahip bankalara uygulanmasını tavsiye edeceğim." dedi.

Diğer bir taraftan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'de üzerinde anlaşmaya varılan borç limiti yasasının, önemli mali zorlukları ele almadığını kaydetti.

Verilen detaylara göre, söz konusu bu gelişmelerle tahvil piyasalarında dün alışlar ön plana çıkarken, cuma günü 4,0940 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi test eden ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,99'a geriledi.

Ayrıca dün New York borsasında S-P 500 endeksi yüzde 0,24, Nasdaq endeksi yüzde 0,18 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,62 artış gösterdi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişle başladı.

Yine verilen detaylara göre, Avrupa'da da dün pozitif bir seyir ön plana çıkarken, bugün Almanya'da açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların da odağına yerleşti.

Almanya'da resesyon endişesi güçlü kalmayı sürdürürken, söz konusu bu durumun, Almanya'nın, bölgenin en güçlü ekonomisi olması sebebiyle Avro Bölgesi genelini de oldukça olumsuz etkileyebileceğinden de endişe ediliyor.

Yine paylaşılan detaylara göre, dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,23, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,45, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,34 oranında değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükselişlerle başladı.

Ayrıca New York borsasındaki alış ağırlıklı seyir yeni günde Asya'ya da taşınırken, Çin'de hükümetin inşaat sektörü için fonlama maliyetlerini yumuşatma adımı söz konusu seyri de destekliyor.

Konu ile ilgili bazı açıklamalar yapan analistler, Çin hükümetinin ekonominin farklı alanlarını destekleme adımlarının sürmesinin yatırımcıların risk iştahını beslediğini dile getirerek, konuya ilişkin açıklamaların yakından takip edildiğini kaydetti.
 

Çin, emlak krizini aşmak için sektöre desteğini artıracak!

Borsa tüm zamanların en yükseğini gördü!

SON DAKİKA! Aile Bakanlığından müjde! Aile Destek yeni ay ödemeleri hesaplara yattı!