Ekonomi

Küresel piyasalar bu haberi dört gözle bekliyor!

Yeni yılın ilk işlem haftasında Çin’dek Covid-19 vakalarıyla endişeli bir seyir izleyen küresel piyasalar, önümüzde hafta için de gözünü ABD’ye çevirecek. Enflasyona yönelik endişelerin açıklanan verilerle yavaşlaması, ülkedeki tahvil piyasalarında alış ağırlıklı seyri beraberinde getirirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 22 baz puan düşüşle yüzde 3,56'ya geriledi

Yeni yıla Çin tedirginliği ile başlayan küresel piyasalar, önümüzde hafta içi ABD'de açıklanacak enflasyon verileri başta olmak üzere yoğun makroekonomik veri gündemine yoğunlaşacak.

Enflasyona yönelik endişelerin açıklanan verilerle yavaşlaması, ülkedeki tahvil piyasalarında alış ağırlıklı seyri beraberinde getirirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 22 baz puan düşüşle yüzde 3,56'ya geriledi.

Fiyatlamalara göre Fed'in gelecek ay politika faizini 25 baz puan artıracağına yönelik beklentiler yüzde 76'ya çıkarken, 50 baz puan öngörüleri ise yüzde 24 seviyesine indi.

Konuyla ilgili yorum yapan analistler, gelecek hafta ABD'de açıklanacak TÜFE verisinin piyasaların yönü üzerinde etkili olacağını belirterek, JP Morgan ve Bank of America gibi bankalarla birlikte hızlanacak dördüncü çeyrek bilanço sezonunun da hisse bazlı oynaklığı artırabileceğini bildirdi.

Hafta boyu etkili olan resesyon endişeleri emtia fiyatları üzerinde etkili olurken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 6,8 azalışla 78,6 dolara indi.

Altın ve emtia tarafında ise, altının ons fiyatı haftalık yüzde 2,4 değer kazanarak 1.866,6 dolarla Haziran 2022'den bu yana en yüksek haftalık kapanışı gerçekleştirirken, tarım emtia fiyatları ise geriledi.

2023’ün ilk haftası New York borsasında, S&P 500 yüzde 1,45, Nasdaq endeksi yüzde 0,98 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,46 değer kazandı.

Yeni haftanın veri takviminde, salı toptan stoklar, çarşamba haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Cuma Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

 

AVRUPA’DA ENFLASYON RAHATLIĞI

Enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla alış ağırlıklı bir seyir izleyen Avrupa borsalarında ise, gelecek hafta da bölge genelinde açıklanacak verilerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Enflasyona dair verilerdeki gerilemenin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikalarında önemli bir alan açtığını vurgulayan analistler, ancak, enflasyonun bankanın hedefinin hala çok üzerinde olduğunu düşünüyor.

Bunun yanı sıra, güçlenen resesyon riskini tetiklememek adına ECB'nin faiz artışlarında yavaşlamaya gideceğine yönelik beklentilerin de güçlendiğini ifade eden analistler, Avro Bölgesi'nde ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin son dönemdeki verilerle desteklendiğini kaydetti.

Avrupa borsalarında yeni yılın ilk haftasında İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,87, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 5,98, Almanya'da DAX endeksi yüzde 4,93 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 6,22 yükseldi.

Yeni haftada Almanya'da sanayi üretimi ve Avro Bölgesi'nde işsizlik, cuma İngiltere'de sanayi üretimi, Almanya'da büyüme ve Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ile dış ticaret dengesi verileri takip edilecek.

ASYA’YA ÇİN DESTEĞİ

Asya piyasalarına bakıldığında ise, borsalarda geçen hafta Japonya hariç alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Çin'in salgın tedbirlerini kaldırması risk iştahını artıran başlıca sebep oldu.

Hafta boyunca Covid-19 önlemlerine ilişkin haber akışı etkili olurken, son olarak Çin'in 2020'den bu yana kapalı olan Hong Kong sınır kapısını yeniden açacağı duyuruldu.

Zor durumda olan bazı inşaat şirketlerine hükümetin yardım edeceğine yönelik haberler ve Ant grubunun sermaye artırım talebinin onaylanmasına dikkati çeken uzmanlar, Çin'in inşaat şirketlerine karşı tutumu ve teknoloji şirketlerindeki regülasyonun sona ermiş olabileceği beklentisinin de güçlendiğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise hafta içinde tahvil alımlarına devam etti.