Dış Piyasalar

Küresel piyasalar karışık seyirli, yön arayışı devam ediyor!

Dünya genelindeki finans piyasaları, başta ABD olmak üzere merkez bankalarının gelecek döneme ilişkin para politikalarındaki belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle karışık bir seyir izliyor.

Dünya genelinde devam eden enflasyon ve resesyon ikilemi varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın yıl sonunda nihai faiz oranını nerede konumlandıracağı ile ilgili belirsizlikler devam ediyor. Ancak Banka'nın enflasyonla mücadelede bir faiz artışına daha gidebileceği ihtimalinin masada olması tahvil piyasalarında satış baskısını iyice yükseltmeye başladı.

ABD'nin 30 yıllık tahvil faizi son 12 yılın, 10 yıllık tahvil faizi de son 16 yılın zirvesini test etti. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise Fed'in gelecek ay yüzde 85 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağı, yüzde 40 ihtimalle kasım toplantısında 25 baz puan faiz artışına gitmesi bekleniyor.

ENFLASYON ENDİŞESİ SÜRÜYOR

Dunya.com’un haberine göre analistler, tahvil piyasalarındaki satış baskısının ABD'de enflasyon endişelerinin hala güçlü olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekerek, gözlerin cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın bir ekonomik sempozyumda yapacağı konuşmada vereceği mesajlara çevrildiğini belirtti.

Emtia fiyatlarındaki karışık seyir dikkat çekerken, Brent petrolün varil fiyatı 83,9 dolardan, altının onsu yüzde 1.986 dolardan ve gümüşün onsu da 23,3 dolardan alıcı buluyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek toplantıda politika faizini 25 baz puan artırabileceği ihtimali güçlenmeye başladı.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,06 geriledi. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,81 ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,19 yükseliş sağladı. Fransa'da CAC 40 endeksi ise yatay seyrederken, ABD'de endeks vadeli kontratlar karışık bir seyirle start verdi.

Asya piyasalarında risk algısı gücünü koruyor. Çin Merkez Bankası (PBoC) ise olar karşısında yuanı desteklemeyi sürdürüyor. Çin’de artan risk algısı dolar/yuan paritesini son bir yılın zirvesine çıkardı. PBoC, Yuandaki değer kaybını önlemek için kamu bankaları aracılığıyla müdahaleye devam ediyor.

ABD tahvillerindeki satış baskısı ise Japonya'ya sıçrarkenn, yüzde 0,669 ile son 9 yılın zirvesine çıkan Japonya'nın 10 yıllık tahvil faizi Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) piyasaya müdahale ihtimalini yükseltti.