Ekonomi

Küresel piyasalar merkez bankaları kararı sonrası pozitif seyrediyor!

Küresel piyasalar, önemli merkez bankalarının para politikası kararlarının açıklandığı ve yoğun veri gündeminin olduğu haftanın son işlem gününde pozitif seyrediyor.Verilen detaylara göre Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmezken, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç temel politika faizini 25 baz puan artırdı

Bir süredir dünya ekonomilerinin başlıca problemleri arasında yer alan enflasyon, sınırlı da olsa gerilemeyi sürdürürken, para politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Verilen detaylara göre Çarşamba günü, ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmezken, dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç temel politika faizini 25 baz puan artırdı. Bugün para politikası karalarını duyuran Japonya Merkez Bankası (BoJ) da politika faizini ve getiri eğrisi hedef bandını sabit bıraktı.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, Fed'in politika faizini sabit tutması ve sıkılaşma politikasının sonuna yaklaştığına dair beklentilerin artmasına karşın bu sene içinde 2 faiz artırımı daha olabileceği sinyali vermesinden sonra piyasalarda oynaklığın arttığını bildirdi.

Diğer bir taraftan dün açıklanan resmi verilere göre, ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı 10 Haziran 2023 tarihi ile biten haftada 262 binle piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti ve 2021 yılının Ekim ayından bu yana kaydedilen en yüksek seviyesini korudu.

Yine verilen detaylara göre, ülkede sanayi üretimi de mayısta aylık bazda yüzde 0,2 azalarak, Philadelphia Fed İmalat Endeksi ise Haziran ayında eksi 13,7 ile beklentilerin altında kaldı.

Son dakika! Emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin hesaplara yatırılacağı tarih açıklandı!

Genel Sağlık Sigortası primleri Temmuz'da ne kadar olacak? Bir bir hesaplandı! Zamdan sonra ne kadar GSS primi ödenecek?

Borsa günü yükselişle açtı! 16 Haziran 2023