29 / 04 / 2024

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif başladı!

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif başladı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek hafta yapılacak olan toplantıda faiz artırmayabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle birlikte yeni haftaya pozitif başladı.



ABD'de borç limiti krizinin arkada kalmasından sonra açıklanan makroekonomik verilerdeki sinyaller piyasaların yönü üzerinde de oldukça etkili oluyor.

Cuma günü resmen açıklanan verilere göre, ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs ayında 339 bin kişi artış göstererek, beklentileri aşarken, işsizlik oranı yüzde 3,4'ten yüzde 3,7'ye çıktı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, Fed'in dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç ise aylık yüzde 0,3 artarak piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan analistler, istihdamın beklentilerin üzerinde yükselmesine karşın işsizlik oranındaki artışla beraber ücretlerdeki yükselişin yumuşamasıyla Fed'in gelecek hafta faiz artırımlarına ara verebileceği öngörüsünün güçlendiğini dile getirdi.

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif başladı!

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu gelişmelerle para piyasalarındaki fiyatlamalarda Banka'nın gelecek hafta yüzde 78 ihtimalle politika faizini sabit bırakacağı bekleniyor.

Yien verilen bilgilere göre, Fed yetkililerinin son dönemdeki açıklamalarında da pas geçme eğiliminin ön plana çıktığına dikkati çeken analistler, hafta boyunca yapılacak sözle yönlendirmeler ve açıklanacak verilerin yatırımcıların odağında olmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

Yine paylaşılan detaylara göre, diğer bir taraftan, emtia fiyatlarında dalgalı bir seyir ön plana çıkarken, Suudi Arabistan'ın temmuzdan itibaren petrol arzını 1 milyon varil kısabileceğine ilişkin haber akışıyla Brent petrolün varil fiyatı haftaya yüzde 0,9 artışla 76,9 dolardan başladı.

Ayrıca altının onsu yeni haftaya yüzde 0,2 azalışla 1.944, bakırın libresi de yüzde 1,1 düşüşle 3,68 dolardan başladı.


Geri Dön