07 / 05 / 2024

Küresel piyasalara jeopolitik riskler damgasını vurdu!

Küresel piyasalara jeopolitik riskler damgasını vurdu!

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların getirdiği tedirginlikle küresel piyasalar haftaya negatif bir seyirle başlarken, gözler bölgeden gelecek haberlere çevrildi.



Geçen hafta, enflasyon ve resesyon ikilemi varlık fiyatları üzerinde etkili olurken, hafta sonu artan jeopolitik riskler özellikle emtia fiyatlarındaki hareketliliği artırdı.

Brent petrolün varil fiyatı geçen haftayı yüzde 8,7'lik düşüşle kapatmasına rağmen, yeni haftaya yüzde 3,4 yükselişle 86,8 dolardan girdi.

Dunya.com’daki habere göre analistler, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların daha da geniş alana yayılma ihtimalinin risk algısının yüksek seyretmesine neden olduğunu ifade ederek, artan petrol fiyatlarının küresel bazda enflasyon endişesini artıracağını belirtti.

Bu gelişmelerin ardından altının ons fiyatı da yeni haftada yüzde 1'e yakın yükselişle 1.850 dolardan işlem görmeye başladı.

Tahvil piyasası tarafında ise satış baskısı altıncı haftaya taşınırken, analistler, Orta Doğu'daki gelişmelerin yatırımcı davranışlarını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Küresel piyasalara jeopolitik riskler damgasını vurdu!

DOLAR ENDEKSİ 106,3 SEVİYESİNDE

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yeni haftanın ilk iş gününde yüzde 4,80'le son 16 yılın zirvesinde işlem görmeyi sürdürürken, dolar endeksi 106,3 düzeyinde bulunuyor.

Cuma günü New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,6, Dow Jones endeksi yüzde 0,87 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,18 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya satış ağırlıklı bir görünümle başladı.

Avrupa borsalarında cuma günü New York borsasına paralel alış ağırlıklı bir seyir yaşandı, artan petrol fiyatları ve Çin ekonomisine ilişkin endişelerin bölgede risk iştahının düşük seyretmesine neden olabileceği ifade ediliyor.

Bu hafta bölgede açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağına yerleşirken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin politika faizini sabit tutacağı fiyatlanmaya başladı.

ASYA PİYASALARI KARIŞIK SEYİRLİ

Asya'da pay piyasaları haftaya karışık bir seyirle başlarken, seans içerisinde artan satış baskısı pay piyasalarında baskı oluşturdu.

Çin'de pay piyasaları uzun bir tatilin ardından bu hafta yeniden işleme açıldı. Güney Kore pay piyasalarında tatil nedeniyle işlem yapılmayacak. Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde ise Koinu Tayfunu sebebiyle borsa işlemleri, geçici olarak durduruldu.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 azalış gösterdi.

BORSA SATIŞ AĞIRLIKLI KAPANDI

Yurt içinde, cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,27 değer kaybıyla günü 8.464,93 puandan bitirdi. Analistler, dış ticaret endeksi verileri ve İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara ilişkin haber akışının yatırımcı tarafından izlendiğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.400 ve 8.250 seviyesinin destek, 8.500 puanın direnç konumunda olduğunu belirtti.

Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,2 artışla 27,6120'den kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 27,6890 seviyesinden işlem gördü.


Geri Dön