Ekonomi

Küresel piyasalarda ‘resesyon’ endişesi dalga dalga yayılıyor! Hızlı yükselen petrol ve bakır çok sert düştü!

Küresel piyasalarda resesyon beklentisi endişeye dönüştü. Dünya borsaları bu nedenle satış ağırlıklık bir seyir izlerken, yurt içindeki piyasalar ise bugün Merkez Bankası’nın faiz kararını, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası’nın açıklamaları nefesler tutularak bekleniyor.

ABD’de açıklanan pozitif enflasyon verilerine rağmen ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faizlerin yüzde 5’in üzerinde olmasını savunmaları ve zayıf makroekonomik veriler, pay piyasalarında resesyon fiyatlamalarını güçlendirerek negatif seyri beraberinde getirdi.

HIZLI YÜKSELEN PETROL VE BAKIR SERT DÜŞTÜ!

Piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 1,5 ayın en yüksek seviyesinden geri çekilerek yüzde 4,5'e yakın düşüşle 88 dolar seviyelerinden 84,1 dolara inerken, bakırın libre fiyatı da yüzde 2,2 değer kaybetti.

Bunun dışında, ABD’de, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, politika faizinde yüzde 5'e ulaşmak için olabildiğince hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirtirken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de faizlerin yıl sonu için öngörülen yüzde 5,25-5,50 aralığının biraz üzerine çıkması gerektiğini savundu.

Diğer taraftan, ABD'de perakende satışlar aralıkta yüzde 1,1 azalarak beklentilerin altında kalırken, sanayi üretimi ise yüzde 0,7 ile Eylül 2021'den bu yana en büyük düşüşünü yaşadı.

ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Fed’in "Bej Kitap" raporunda ise ABD'li şirketlerin gelecek aylarda ekonomide "az büyüme" beklediği bildirildi.

FED’İN FAİZ ARTIRACAĞINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR!

İşte yaşanan bu gelişmelerin ardından piyasalarda Fed'in 1 Şubat'taki toplantısında faizleri 25 baz puan artırmasına yüzde 96,4 ile neredeyse kesin gözüyle bakılmakta.

Fed’in önümüzdeki mart ve mayıs aylarında da faizleri 25 baz puan artıracağı, haziranda ise bir değişiklik yapmayacağı tahmin ediliyor.

İşte yaşanan bu gelişmelerle New York borsasında dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yüzde 1,81, S&P 500 endeksi yüzde 1,57 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,24 değer kaybı yaşadı.

Öte yandan dolar endeksi dün 101,5 ile 31 Mayıs 2022'den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından toparladı ve bugün 102,3'ten işlem görüyor.

Diğer taraftan ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,56'dan gerileyerek yüzde 3,32 ile 4 ayın en düşük seviyesine geriledi ve ABD'nin endeks vadeli kontratları yeni güne de düşüşle başladı.

 

AVRUPA ENFLASYONUNDAN KÖTÜ HABER!

Avrupa tarafında ise enflasyondan gelen çift haneli rakamlar moralleri bozdu. İngiltere'de dün açıklanan TÜFE aralıkta yıllık yüzde 10,5 artarak yavaşlamasını sürdürse de çift hanede kaldı. Bu veri Euro Bölgesi'nde aylık yüzde 0,4 azalırken, yıllık yüzde 9,2 arttı. Avrupa’da resesyon beklentilerinin arttığı son dönemde, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın bugün Davos'ta "Avrupa'nın Yeni Büyümesini Bulmak" başlıklı panelde yapacağı konuşmanın önemi arttı.

İşte bu gelişmerle birlikte Avrupa borsalarında ise dün karışık bir seyir izlenirken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,03 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,26 geriledi,

Avrupa’nın bir diğer önemli ülkesi Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09 yükselirken Euro/dolar paritesi 1,0890 ile 21 Nisan 2021'den bu yana en yüksek seviyeyi test etmesinden sonra 1,08'in hemen altında dengelendi.

Avrupa'da tahvil faizlerinde düşüşün de hızlandığı görülürken, endeks vadeli kontratlar yeni güne satıcılı başladı.

Asya borsalarında ise, Japonya’da dış ticaret açığı geçtiğimiz yıl 155,2 milyar dolar ile rekor seviyede gerçekleşti. Verilerin ardından kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,3 geriledi, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 yükseldi.