Ekonomi

Küresel piyasalarda son durum ne? Dolar, altın ve Borsa İstanbul'da neler oluyor? Analistler tek tek sıraladı!

Küresel piyasalar, ABD'deki borç limiti krizi ve ekonomik aktivite ile ilgili endişeler doğrultusunda negatif seyrediyor. İşte piyasalardaki son durum...  ABD Başkanı Joe Biden, dün borç limiti ile ilgili olarak Kongre liderleriyle bir araya gelirken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, görüşme sonrasında gerçekleştirdiği açıklamasında, hafta sonuna kadar anlaşma sağlanmasının mümkün olduğuna, anlaşmanın o kadar da zor olmadığına dikkat çekti

ABD'de hükümetin borç limiti krizine ilişkin belirsizlikler, varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. 

ABD Başkanı Joe Biden, dün borç limiti ile ilgili olarak Kongre liderleriyle bir araya gelirken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, görüşme sonrasında gerçekleştirdiği açıklamasında, hafta sonuna kadar anlaşma sağlanmasının mümkün olduğuna, anlaşmanın o kadar da zor olmadığına dikkat çekti. 

Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell da temerrüde düşülmeyeceğinden emin olduklarınıın altını çizerken, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ise borç limitine ilişkin bir anlaşmaya daha yakın olduklarını dile getirdi. 

Küresel piyasalarda son durum ne? Dolar, altın, Borsa İstanbul'da neler oluyor? Analistler tek tek sıraladı!

Diğer taraftan ülkede makroekonomik verilerin karışık sinyaller iletmesi risk algısının artmasını etkiledi. ABD'de perakende satışlar, Nisan ayında aylık bazda yüzde 0,4 yükselerek piyasa beklentisinden düşük kalırken, sanayi üretimi Nisan ayında aylık bazda yüzde 0,5 arttı ve beklentileri geçti. 

Ayrıca, ABD'nin büyük perakende zincirlerinden Home Depot'un ilk çeyrek finansal sonuçlarının beklentileri karşılayamaması da piyasalardaki negatif seyri etkileyen unsurlardan oldu. 

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, sözle yönlendirmelerini sürdürürken, ün Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun kontrol altına alındığına hala ikna olmak istediğine ve gerekirse faiz oranlarının daha da artırılmasını destekleyeceğine dikkat çekti. 

New York Fed Başkanı John Williams da enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek olduğunun altını çizerken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise haziran toplantısı için herhangi bir karar vermediğine vurgu yaptı ve faiz indirimlerini tartışmak için çok erken olduğunun altını çizdi. 

Söz konusu gelişmelerden sonra para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini değiştirmeyeceği ile ilgili beklentiler de güçlü kalmayı sürdürdü. 

ABD'de borç limiti krizinin aşılması durumunda hükümetin nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla tahvil satışlarını artıracağı öngörüsü, tahvil piyasalarında satış baskısının artmasına neden olurken; altının ons fiyatı dün yüzde 1,4 geriledi ve 1.989 dolara düştü. 

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,64, Dow Jones endeksi yüzde 1,01 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,18 düşüş kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni günü ise artışla açtı. 

Avrupa'da açıklanan makroekonomik veriler ekonomik aktivite ile ilgili endişeleri desteklemeyi sürdürürken, bugün Avro Bölgesi'nde açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağında yer alıyor. 

Almanya'da yatırımcı güveni dünkü verilere göre, enflasyon ve para politikasına yönelik belirsizlikler sonrasında, resesyona ilişkin endişelerin de artmasıyla mayısta 14,8 puan düştü. 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri ise "şahin" yönlendirmelerine devam ediyor. ECB üyesi Robert Holzmann, dünkü açıklamalarında, faiz oranlarının yüzde 4'ü geçmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Yurt içinde dün alış ağırlıklı bir seyir kaydeden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışın yüzde 1,97 üzerinde 4.589,71 puan seviyesinden kapattı. 

Dolar/TL, dün yüzde 0,3 yükselişle 19,7261'den kapanmasından sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 19,7440 seviyesinde seyrediyor. 

Analistler, bugün yurt içinde kısa vadeli borç istatistikleri ve konut fiyat endeksi, yurt dışında ise Avro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi ile ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıç verilerinin izleneceğini ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.600 ve 4.750 seviyelerinin direnç, 4.500 puanın destek konumunda bulunduğunu dile getirdi.