Genel

Kurgusal evrende arsa kapma yarışı: Metaverse kumar mı?

Yapılan araştırmalar, insanlar ve şirketlerin internetin sanal gerçeklik versiyonu metaverse'de (kurgusal evren) yer edinmek amacıyla yarışırken, son bir senede yaklaşık 2 milyar dolar harcandığını gösteriyor. Peki Metaverse yatırımları mantıklı mı?Ancak metaverse'ün insanların yaşayabileceği, çalışabileceği ve oynayabileceği üç boyutlu çevrimiçi tek bir alan şeklinde ortaya çıkmasına daha yıllar var

Yapılan araştırmalar, insanlar ve şirketlerin internetin sanal gerçeklik versiyonu metaverse'de (kurgusal evren) yer edinmek amacıyla yarışırken, son bir senede yaklaşık 2 milyar dolar harcandığını gösteriyor.

Ancak metaverse'ün insanların yaşayabileceği, çalışabileceği ve oynayabileceği üç boyutlu çevrimiçi tek bir alan şeklinde ortaya çıkmasına daha yıllar var. Böyle bir durumda bu dünyadan alan kapmaya yatırım yapmak bir kumar mı?

'Çalışmalarımı sergiliyorum'

Mohawk stili devasa koyu kırmızı saçları ve mütemadiyen içtiği sigarasıyla, sanatçı Angie Thompson'ın avatarı tipik bir Moğol'a benzemiyor. Fakat o, yeni sanal dünya üzerinde hak iddia eden, genişleyen insan ırkının bir üyesi.

Yaptığı açıklamada ilk metaverse paketini 2020 yılının Temmuz ayında satın aldığını ve yaklaşık 1.500 sterlin ödediğini söylerken, "Bunu kendi çalışmamı sergilemek ve aynı zamanda sanat eserlerimi ve diğer insanların sanat eserlerini tanıtacak metaverse etkinliklerini yürütmek için aldım" diye konuşuyor.

Brighton'dan Angie, Voxels dünyasında bulunan arazisinde kripto para biriminde satılan garip ve güzel dijital sanat eserleriyle dolu iki galeri ihayata geçirdi.

Angie'nin arsaları küçük bir aile konutunun büyüklüğü kadar (eğer onları avatarının boyutuyla karşılaştırırsanız). En uzunu üç katlı ve zebra geçişleri olan bir çatı terasına ve eğlence olsun diye sürekli ileri geri giden pembe bir taksiye de sahip.

Ama havadan bu dünyanın büyüklüğü hakkında daha iyi bir fikir edinebilirsiniz.

Angie, "F tuşuna basılı tutarsanız mahalleme göz atmak için havaya kalkabilirsiniz" şeklinde açıklıyor. Galerisinin üzerinde, ufka kadar uzanan birebir aynı binlerce kutuyu da görebilirsiniz.

Voxels, kendilerini metaverse şeklinde tanımlayan düzinelerce sanal dünyadan biri. Kafa karıştırıcı, çünkü insanlar genellikle 'metaverse' ile ilgili olarak sanki tek bir tane varmış gibi konuşuyorlar. Fakat tek bir platform hakim olmaya başlayana ya da bu farklı dünyalar bir araya gelene kadar şirketler kendi versiyonlarında arazi ve deneyim satıyorlar.

Metaverse analiz şirketi Dapp Radar'daki araştırmacılar, sadece geçen sene sanal arazi satın alabilmek için 1,93 milyar dolar değerinde kripto paranın harcandığını ve bu paranın 22 milyon dolarının Voxels'teki yaklaşık olarak 3.000 parsel araziye yatırıldığını dile getiriyor.

BBC'de yer alan habere göre, Voxels, tüm sanal para birimleri gibi her işlemin kaydedildiği ve yayınlandığı halka açık blok zincirini içeren Ethereum kripto para birimi sistemi üzerine kurulu. Bu nedenle de, Dapp Radar da bunu takip edebiliyor.

En popüler dünyalardan biri olan Decentraland çizgi filmi. 2020 yılında piyasaya sürülen bu dünyada arsalar binlerce, bazen ise milyonlarca dolara satılıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Samsung, UPS ve Sotheby's, arsa satın alıp orada dükkanlar ve danışma merkezleri inşa edenler arasında bulunuyor.

Lüks moda markaları arasında yer alan Philipp Plein ayrıca tam dört futbol sahası büyüklüğünde bir arsaya sahip ve bunun da bir metaverse mağazası ve galeri içermesini umuyor.

Ancak sahibi Plein, annesinin 1,5 milyon dolarlık satın alımına ikna olmadığını dile getirerek, annesinin kendisini aradığını ve 'Ne yaptın? Neden, deli misin? Neden bu kadar para harcıyorsun, bu ne?' dediğini söyledi.

Plein, bir seneden fazla bir zamandır çevrimiçi olarak 24 farklı kripto para biriminde de ürün satıyor. 2022 yılının başlarında, Londra'nın Eski Bond Caddesi'nde sterlinin dışında Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralarla kıyafet ve bazı takas edilemez tokenler (NFT'ler) satan yeni bir dükkan da açtı.

Söz konusu dükkanı açmanın metaverse hakkında daha fazla şey öğrenmesine yardımcı olduğunu dile getirerek önemli açıklamalar da yaptı. Yaptığı açıklamada bir parça araziye çok fazla para harcayarak cesur bir adım attığını belirterek, markasıyla 24 yılı aşkın bir süredir birlikte olduğunu dile getirerek, "Yeniden başlasaydım ne yapmam gerekirdi?" dedi.

Bununla beraber son zamanlarda sık sık gündeme gelen kripto para birimlerinin değerindeki genel çöküşle beraber Dapp Radar, metaverse gayrimenkul değerlerinin bir yılın en düşük seviyesine yakın olduğunu dile getirdi.

Bir başka kripto metaverse'ü olan Sandbox'ta; Atari,  Binance, Adidas, Ubisoft, Warner Music ve Gucci, arazi satın alan ve ürünleri ile hizmetlerini satmak ve tanıtmak amacıyla deneyimler inşa eden çok uluslu şirketlerden yalnızca birkaçı.

Gucci, Minecraft ve Fortnite gibi diğer büyük oyun platformlarının dışında genç metaverse'lerin en yaygın Roblox'ta da inşa etti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu bu oyun şirketleri arazi satmıyorlar ve herhangi bir blok zinciri teknolojisi kullanılmadan çalıştırılıyorlar. Fakat bilim kurgu yazarlarının gerçek bir metaverse için ihtiyaç duyulacağını belirttiği bazı temel bileşenlere çoktan sahipler:

-oynama imkanı
-kendi para birimleri
-platformda para kazanma fırsatı
-gelişen topluluklar

Gucci Town, lansmanından bu yana geçen yılda 36 milyondan daha çok ziyaret aldı, yine verilen detaylara göre, Nike Land 11 ayda 25 milyondan fazla ziyaret edildi. Gucci Town'da oyuncular avatarları için gerçek parayla bazı kıyafetler alabiliyor ayrıca Nike Land'de oyun oynayarak kazanılan puanlarla avatarlar için de tişört ve ayakkabı alınabiliyor.

Sinpaş GYO, Metaverse evrenine adım atıyor!

2030 yılında 5 trilyon dolarlık patlayacak

Popüler Metaverse Coin’inde son dakika! Yeniden açılıyor!