Kurşunlu Manastırı restore edilecek!
Kuşadası'nın Davutlar Belde Belediye Başkanı Tuncay Uysal, antik döneme ait Kurşunlu Manastırı'nı kendi olanaklarıyla restore edip turizme kazandıracaklarını bildirdi
Uysal, beldeye 12 kilometre uzaklıkta bulunan Kurşunlu Manastırı'nın turizme kazandırılması amacıyla ilgili Bakanlık düzeyinde 4 yıl önce başlattıkları girişimlerin son aşamaya geldiğini söyledi. Manastır alanını Orman Bakanlığı'ndan tahsis aldıklarını belirten Uysal, şu bilgileri verdi: "Kültür ve Turizm Bakanlığı Manastır'ın çevresini turizm alanı ilan etti. Manastır ve alanının tahsisini almak için TBMM'nin açılmasını bekliyoruz.
Restorasyon için tüm hazırlıklarımız tamam. 75 bin metrekarelik alanın temizliğini yaptık. Manastırı restore edip turizmin hizmetine soktuğumuzda, buraya bir teleferik kaçınılmaz olacak. Her gün yüzlerce turistin cip safari yapmak üzere geçtiği ve ziyaret ettiği Manastır yolunun iyileştirilmesi de gerekiyor. O yol, orman yolu. Dolaysıyla Orman Müdürlüğü'nün tasarrufunda. Ama bizden katkı isterlerse iyileştirme için yardımcı oluruz" dedi.
KURŞUNLU MANASTIR
Güzelçamlı beldesinden 11 kilometre, Davutlar'dan 12 kilometre mesafede olan Kurşunlu Manastırı, deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte ulu çınar ağaçlarının altında gizlenmiş bir konumda inşa edilmiş. Manastırın adının nereden geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte, 11. yüzyıl yapısı, bir Ortodoks manastırı olduğu tahmin edilmektedir. Manastırın bu denli uzak ve yüksekte yapılmış olmasının amacının, ikonaperestlerin ve dinsizlerin saldırılarına karşı savunma amaçlı kurulduğu ve burada eğitim verildiği bilinmektedir.
Manastırda, yemekhane, kiler, mutfak, keşiş odaları, revir, şapel, nekropol, manastır surları, sur meyhanesi ve savunma odaları gibi bölümler mevcuttur. Kurşunlu Manastırı içindeki kilisenin tavanın en önemli özelliği freskleri. İkonoklastik dönemde simgesel ve geometrik motifler, 9. yüzyılın ikinci yarısı ikonoklastik dönemden sonra ise dinsel olaylar ya da kişisel fresklerde gösterilmiştir. Balık, horoz ve üzüm başlıca dinsel simgeleridir. Fresklerde resimler duvara çekilen astar üstüne ya da doğrudan doğruya duvar üstünedir. Freskler, kalkan ikon yasağıyla bu yörenin 12. yüzyılda Selçuklu egemenliğine geçmesiyle verilen dini serbestlikten yararlanarak yapılmıştır. Konular ise çoğunlukla Hz. İsa'nın hayatı ve İncil'den alınmıştır. Kurşunlu Manastırı, dini yayma ve eğitim yapan bir din okulu niteliğindeydi. Manastırın Şapeli, haç planlı ve kubbeli tiptedir.
AA