Kuru mülkiyet devri nasıl olur?
Kuru mülkiyet hakkı, yararlanma hakkının başkasında olduğu durumlarda, mal sahibinin ilgili gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kuru mülkiyet devri nasıl olur?
Kuru mülkiyet devri nasıl olur?
Kuru mülkiyet,çıplak mülkiyet olarak da biliniyor. Kuru mülkiyet, yararlanma hakkının başkasında olduğu durumlarda, mal sahibinin ilgili gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumu olarak karşımıza çıkıyor.
Kuru mülkiyet, mal sahibi kimselerin, söz konusu gayrimenkulün intifa hakkını bir başka kimseye verdiği takdirde söz konusu olabiliyor.
Kuru mülkiyet hakkına sahip kimseler sahip olduğu mal üzerinde yalnız tasarruf yapma hakkına sahip oluyor. Malı kullanma hakkı, intifa hak sahiplerine ait oluyor.
İntifa hakkının söz konusu olduğu gayrimenkul üzerinde yararlanma ve kulanma hakkına sahip olmayan ama tapu üzerinde mülkiyetin sahibi olarak görünen kişi de oluyor. Peki, kuru mülkiyet devri nasıl olur?
Kuru mülkiyet sahibi olan kişinin vefatından sonra, kuru mülkiyet hakkı eşine devredilebiliyor.
Kuru mülkiyet sahibi ile intifa hakkı sahibi arasındaki farklar;
- Kuru mülkiyet sahibi kişi evini kiraya veremiyor ancak intifa hakkı sahibi verebiliyor.
- Kuru mülkiyet sahibi kişi evini bir başkasına satabiliyor ancak intifa hakkı sahibi kişi satamıyor.
- Kuru mülkiyet sahibi kişi gayrimenkulün intifa hakkını bir başkasına devredemiyor ancak intifa hakkı sahibi kişi isterse bu hakkından feragat edebiliyor.
- Kuru mülkiyet sahibi kişi intifa hakkını sona erdiremiyor. İntifa hakkı sahibi eğer sözleşmede bir süre hükmü yoksa ömrü boyunca o hakka sahip oluyor. İntifa hakkı sahibi vefat ettiğinde ise kuru mülkiyet sahibi taşınmaza tamamen sahip oluyor.
Kuru mülkiyet sahibinin hakları nelerdir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com