Yeni Şirketler

Kuruçeşme Arena arazisinin sahibi kim?

İstanbul'un en gözde konser mekanı Kuruçeşme Arena'nın arazisinin sahipliği tam bir bilmeceye dönüştü

Birbirinden ünlü pop yıldızların sahne aldığı İstanbul'un dünyada da ünlenen konser mekanı Kuruçeşme Arena, üçüncü kez icradan satışa çıkarılıyor. Kuruçeşme Arena için belirlenen bedel 120 milyon 302 bin 240 TL. İcradan satışın tarihi 2 Eylül 2010 olurken, satışı İstanbul l0'uncu İcra Müdürlüğü gerçekleştirecek.

Kuruçeşme Arena'nın yer aldığı arsa, iki bölümden oluşuyor, 5 bin 381 metrekarelik kısım için 43 milyon 52 bin 640 TL belirlenirken, diğer parsel olan 9 bin 656 metrekare için belirlenen değer ise 77 milyon 249 bin 600 TL oldu. Arsa, 177 metrelik cephesiyle Boğaz'm en iddialı noktalarından birinde yer alıyor.

Kuruçeşme Arena'nın üzerinde bu-lunduğu toplam iki parselde 15 bin 37 metrekare büyüklüğündeki arsa Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 1986-1989 yılları arasında başkanlığını yapan Tahsin Kaya'ya aitken 2008 yılında el değiştirdi. Kaya, bu arsayı Asya Motor'un sahibi olan Soysal Grubu'na tapuda görünen değeri ile 20 milyon TL karşılığında sattı. Kuruçeşme Arena'yı 2006 başından beri  BKM işletiyor.

Turkcell, dört yıldan bu yana mekanın isim sponsorluğunu üstleniyor. Bu nedenle mekanın adı, Turkcell Kuruçeşme Arena olarak biliniyor. Arsa Ortaköy'de, Boğaz'm kıyısında imara açık birkaç arsadan biri olduğu için son derece değerli. İmar planlarına göre arsada biri 4, diğer ikisi de 3'er katla sınırlı toplamda 3 blok inşa edilebilir. İnşaat izni ise toplamda 8 bin 530 metrekare.

Değeri 80 milyon dolar
Boğaz'daki emlakçılar arsanın şu anki değerinin yaklaşık 80 milyon dolar civarında olduğuna işaret ettiler. Kuruçeşme Arena'nın bulunduğu arsadaki inşaat ruhsatı süresi geçtiğimiz yıl dolduğu, arsanın sahibi Soysal Grubu'nun önümüzdeki günlerde İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'ne "Temdit" (Süre Uzatımı) konusunda başvuruda bulunacağı belirtildi.

Özellikle Körfez ülkelerinden gelen birçok otel yatırımcısının arsayı satın alma yönünde Soysal Grubu ile görüştüğü ifade edilirken, grubun, arsasının satışı konusunda Tahsin Kaya ile 'kâr' paylaşımı konusunda da özel bir
anlaşması olduğu da iddia ediliyor.

Kuruçeşme Arena arsası, daha önce de icra işlemleriyle karşı karşıya kalmıştı. Tahsin Kaya'nın sahibi olduğu Kayalar İnşaat şirketine ait arsa, borçlan dolayısıyla ilk olarak 38 milyon 714 bin TL tahmini bedel üzerinden 12 Eylül 2005'te satışa çıkarılmıştı. Arsa bu sefer, 1 Aralık 2009 tarihinde ikinci kez 120 milyon 302 bin 240 lira bedelle İstanbul l0'uncu İcra Dairesi tarafından satışa çıkarılmış, ancak talipli olmadığı için satılamamıştı.

Kaya'nın iddiaları
Arsanın üçüncü kez icra yoluyla satışa çıkma gerekçesi ise Tahsin Kaya'nın geçmişten gelen yaklaşık 200 bin TL tutarındaki borcu. Kaya'nın önümüzdeki günlerde bu borcu ödeyeceği ve haczi kaldıracağı ifade ediliyor. Bu konuda görüşüne başvurduğum Tahsin Kaya, arsanın kendisine ait duğunu, arsanın kimse tarafından satılamayacağını iddia etti. Kaya, dergimize yaptığı açıklamada burası satılık değil, bana ait" şeklinde açıklamada bulundu.
Ekonomist