Kuruçeşme'deki otel inşaatıyla ilgili İBB'den açıklama!
Kuruçeşme’de yapılan otel şehrin siluetini bozduğu gerekçesiyle tartışma konusu oldu. Kuruçeşme'de bulunan otel inşaatıyla ilgili İBB'den açıklama geldi.
Kuruçeşme'de inşa edilen otel inşaatı İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bölgede tarihi kalıntılar bulunması nedeniyle 2 kez durduruldu. Belediye inşaatın izinsiz olması nedeniyle ceza verdi. Ancak devam eden inşaatta 87 ağacın 55’i kesildiği iddia edildi.
2 KEZ DURDURMA KARARI
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kuruçeşme'de bulunan inşaatının olduğu alanda çıkan tarihi kalıntılar, İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 9 Temmuz 2015 tarihli kararıyla "Kültür varlığı" olarak belirlendi ve otel inşaatı durduruldu. Ancak otel inşaatının sürdüğü açıklandı. Kurulun ise 23 Mayıs 2019'da inşaatı tekrar durdurduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden konuya ilişkin rapor istediği kaydedildi. 16 Ağustos 2019 tarihli kararla da kültür varlığının zarar görmemesi için otel inşaatının tekrar durdurulması istendi. Ancak kurul kararlarına rağmen inşaata kaldığı yerden devam edildiği belirtildi. Belediye encümeni tarafından da izinsiz inşaattan dolayı inşaatı yapan şirkete ceza kesildiği iddia edildi. Ayrıca otelin yapıldığı bölgedeki 87 ağaçtan 55'inin kesildiği iddia edildi.
“BÜTÜN KOMŞULAR RAHATSIZ"
Kuruçeşme’de bulunan otel inşaatında komşu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hamdi Yasaman, holdingin doğaya duyarlı bir şirket olarak bilindiğini ifade etti. Yasaman şunları söyledi: "Orada tarihi eserler vardı. Onların korunması lazımdı, inşaat onun için gecikmişti. Onları muhafaza ettiler, kaldırdılar. Ama şimdi öyle bir demir yığını oldu ki, bu öngörünüme de aykırı bir şey. 'Duvarları aşmayacak' dendi. Boğaz’da ön görünümde böyle bir inşaat; hepimiz rahatsızız hakikaten komşular olarak."
İBB’DEN KURUÇEŞME’DE TARTIŞMA KONUSU OLAN OTEL İNŞAATIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Kuruçeşme'de bulunan otel inşaatıyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan açıklama şu şekilde: "Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğünün (KUDEB) 20.08.2019 tarihli ve müdürlüğümüzün 28.08.2019 tarihli yazıları ile tonozlu mekanlar ve arasındaki nitelikli kargir duvarların onaylı projesine uygun olduğu hususunda Koruma Bölge Kurulu’na bilgi verilmiştir."
İBB’den yapılan yazılı açıklama şöyle:
Beşiktaş, Kuruçeşme, 1708 (e.1343) ada, 234 parsel 28.06.1988 tarihli 1/1000 ölçekli Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Tadilat Planında ’Turizm Konaklama Alanında’ kalmaktadır. ÿSöz konusu parselde Yeni Yapı + Restorasyon tadilat projeleri İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunca onaylanarak 27.02.2017 tarih, 10 sayılı Yeni Yapı + Restorasyon Tadilat Yapı Ruhsatı düzenlenmiştir. 23.05.2019 tarih, 4905 sayılı Kurul Kararı ile ’tonozlu mekanlar arasındaki nitelikli kargir duvarlara yapılan müdahalelerle ilgili olarak ilgili belediyesince gerekli tespitler yapılıncaya kadar inşai faaliyetlerin durdurulmasına’ karar verilmiştir. Müdürlüğümüzün 04.07.2019 tarihli yazısı ile 23.05.2019 tarihli Kurul Kararına istinaden yeniden Kurul kararı verilinceye kadar inşai faaliyetleri durdurulması hususunda ilgilisine yazı yazılmıştır. Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğünün (KUDEB) 20.08.2019 tarihli ve Müdürlüğümüzün 28.08.2019 tarihli yazıları ile tonozlu mekanlar ve arasındaki nitelikli kargir duvarların onaylı projesine uygun olduğu hususunda Koruma Bölge Kurulu’na bilgi verilmiştir"