Kent Haberleri

Kurumlar vergisini kimler öder? 2023 vergisi ne kadar, nasıl hesaplanır?

Kurumlar vergisi artırıldı mı? Kurumsal vergisi ne kadar? soruları merak ediliyor. Peki kurumlar vergisini kimler öder? Kurumlar vergisi oranı 2023 arttırıldı mı? İşte 2023 kurumlar vergisi ile ilgili detaylar... Kurumlar vergisi yüzde 20'den 25'e yükseltildi

Kurumlar vergisine yeni düzenleme getirildi. Kurumlar vergisi yüzde 20'den 25'e yükseltildi. Peki, kurumlar vergisi oranı nedir? 2023 kurumlar vergisi ne kadar? İşte 2023 kurumlar vergisi ile ilgili merak edilenler... 

KURUMLAR VERGİSİ NEDİR?

Kurumlar vergisi (KV), kurum kazançları üzerinden alınan doğrudan/dolaysız bir vergiye denir. Gelir üzerinden alınan vergiler kategorisinde yer alıyor.

Ancak gelir vergisi gibi subjektif değil, objektif nitelikte bir vergi türü olup; bu nedenle artan oranlı tarife yapısına değil, düz/sabit oranlı tarife yapısına sahip.

Kurumların elde ettikleri kazançlar, kurum ortaklarına dağıtılır ve dağıtılan bu gelir üzerinden gelir vergisi ödenir. Bu nedenle gelir vergisinden farklı, ayrı bir kurumlar vergisine gerek olup olmadığı tartışmalıdır. Bu tartışmaları kurumlar vergisi lehine görüşler ve aleyhine görüşler olarak sınıflandırmak mümkün.

Peki kurumlar vergisini kimler öder? Kurumlar vergisi nasıl hesaplanır? Kurumlar vergisi nasıl ödenir: İşte kurumsal vergi ile ilgili merak edilenler...

KURUMLAR VERGİSİNİ KİM, NASIL ÖDER?

Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefleri; sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları kurumlar vergisi öder.

KURUMLAR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Kurumlar vergisinin nasıl hesaplanıldığı merak ediliyor. Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanıyor.

Kurumlar vergisi mükellefleri, her üç ayda bir olmak üzere yılda dört kez geçici vergi ödemekle yükümlüdür. Geçici vergi dönemlerinde ödenen vergiler, ilgili mali yıl sonunda tahakkuk eden kurumlar vergisi tutarından, peşin ödenen vergiler adı altında düşülür.

Toplamda ne kadar deprem vergisi ödenecek? İşte detaylar...
Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısında rekor artış! Son beş yılda…