Ekonomi

Kuruyemişe zam! Kilosuna 5 kat daha fazla ödeyeceksiniz

Adana'da yer fıstığına geçen yıla göre 5 kat zam geldi. Yetkililer bu durumu fıstığının ekiminin yüzde 60 oranında azalmış olmasına bağladı. Bir zam haberi daha yer fıstığı için var

Büyük zamlara bir yenisi eklendi. Bir zam haberi daha yer fıstığı için var. Adana’da geçen yıl 270 bin dönümde yetiştirilen yer fıstığının bu yıl ekim alanları yüzde 60 azamış durumda. Hasadı başlayan ürünün fiyatı ise geçen yıla göre 5 kat artarak 25 TL oluyor. 

DHA’dan aktarılanlara göre Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının yarısını karşılayan Çukurova’nın topraklarında geçen yıl ürünün fiyatının düşük olması nedeniyle ekim alanları yüzde 60 azalıyor. İnsan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmasının yanı sıra topraktaki azotu da zenginleştiren yer fıstığı geçen yıl 270 bin dönüm, bu yıl ise 110 bin dönümde üretilmiş durumda. Dünyada bitkisel yağ üretiminde ilk 3 sırada yer alan yer fıstığının, Karataş ilçesinde kumda hasadı başlıyor.

 

Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İncefikir, rekolte azlığı nedeniyle, geçen yıl 4-5 lira olan fiyatların bu yıl tarlada 25 liraya kadar yükseldiğini ifade etti. İncefikir, “Dönümden ortalama 500-600 kiloluk rekolte alınacak. Bu rakam tarlalara göre de değişebilmektedir. Geçen yıl fiyatlar kötü olduğu için çiftçiler farklı ürünlere yönelmiştir. Ekim alanlarındaki daralma nedeniyle fiyatlar artıyor  Önümüzdeki günlerde arz-talebe göre fiyatlar yine değişecek. Arz düşük oluyor. Talep artarsa fiyatlar daha da yükselebilecek” sözlerine yer verdi.