Kent Haberleri

Kuşadası Bölgesel Atık Su Arıtma Tesisi projesinde sona gelindi!

TÜRKİYE'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nın en büyük projelerinden "Kuşadası Bölgesel Atık Su Arıtma Tesisi"nde artık sona gelindi. Bölgesel ileri biyolojik arıtma tesisi 2040'a kadar ki kanalizasyon sorununu çözecek...

TÜRKİYE'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nın en büyük projelerinden "Kuşadası Bölgesel Atık Su Arıtma Tesisi"nde artık sona gelindi. İki yıl için de hizmete girmesi planlanan bölgesel ileri biyolojik arıtma tesisi 2040'a kadar ki kanalizasyon sorununu çözecek. 


İhalesi geçtiğimiz eylülde 33 milyon 166 bin TL'ye gerçekleştirilen tesis, Kuşadası, Davutlar ve Güzelçamlr'da toplam 480 bin nufusa hitap edecek. Kuşadası Bölgesel Atık Su Arıtma Tesisinin ilk adımı merhum Belediye Baş kanı Lutfi Suyolcu tarafından atıldı, ilk projesi 19%'da çizildi. Üç belediye başkam, dört belediye döneminde beş kez ilıale ye çıkıldı, ancak hepsi de iptal edildi. İlçenin 34 yıllık rüyasını gerçekleştirmek için projeyi yeniden ele alan Başkan M. Esat Altungün. gerekli krediyi Japonya'dan buldu. Türkiye'de sadece 10 belediye nin yar allanabildiği Japonya Uluslara! ası İşbirliği Ajansı'nın kredisini kullanacak olan belediye bunu 25 yılda, yıllık yüzde 2.2 faizle geri ödeyecek. 


Günde 126 bin metreküp İller Bankası'nca koordine edüen Türkiye'nin Üçe bazında en büyük bölgesel üeri biyolojik arıtma tesisi olacak olan Kuşadası Atık Su Aııtma Tesisi. Değiımendere Mahallesinde, 70 bin metrekarelik alana kurulacak. Tamamlandığında günde 126 bin metreküp atıksuyu işleyecek olan tesis, Kuşadası Körfezi'nin temiz kalmasına da katkıda bulunacak. Tesisin devleye gümesi üe ilçede kanalizasyon sula i mm bin 200 metıede deıin deniz deşarjı ortadan kalkacak. Tesisten elde edilecek su. ilçedeki park ve bahçelerin sulanmasmda kullanılacak, artanı da derin deniz kanalı kullanılarak denize verilecek. 

Kuşadası ve beldeleıine daha kaliteli su sağlamak amacryla harekete geçen belediye. DSİ ile. içme suyu barajı yapımı için geçen yıl anlaşma imzaladı. Bu kapsamda DSİ tarafmdan 4 yıl içinde tamamlanacak olan Saııçay Baıajı ve içme Suyu Arıtma Tesisi. Kuşadası. Söke. Davutlar ve Güzelçamlı'nın içme suyu ihtiyacını kaışüayacak. Önümüzdeki 8 yıl içinde ilçenin su dağıtım şebekesinin yenilenmesi de tamamlanacak. Söylem değil, eylem Başkan Altungün. Kuşadası Körfezi'nin ve denizin geleceğini kuıtaracak pıojenin temelinin kısa sürede atılacağım belirte rek, "Temiz deniz bizim için söylem değil, eylem. Yıllardır çözülemeyen, Kuşadası Körfezinin ve Kuşadası turizmmın geleceğinin ana soı unu olan ar ıtma tesisi pı ojesinin temelmı atacak olmanın tarilti guru tunu yaşıyorum. Sözleşmeyi 2 yılda teslim üzerinden imzaladık ancak firmayla yap tığımız görüşmelerde 18 ayda teslim sözü aldık. Bu pıoje hayata geçtikten soma 17 olan mavi bayraklr plaj sayımız daha da aıtacak. Amacrmız, Kuşadası'ndaki bütün plajlarda sonsuza kadar mavi bayrak dal galandırmak" dedi. 

ilçenin ana sor unlaımı 'pranga'ya benzeten Altıngun, göreve başladrğı günden bu yana o soı unları çözmek içm çaba sarf ettiğim dile getirdi. Başkan Altmgün, "Uydukent, kentsel dönüşüm, planlama, limanda yaşanan imar sorunları ve arıtma tesisi için 34 yüdıı adım atılmaması Kuşadası'nın ayağmdaki en büyük prangalardr. 

Kuşadası'nın kanayan yarası Uydukent sorununu çözdük. Limanda yaşanan tartışmaları bitüdik. Limanla ilgili sivil toplum örgütleriyle görüşüp, onların görüşlerini almıştık. Bu sorunun bu önerileı doğıultusunda Çevıe ve Şehucilik Bakanlığı'na sunduğumuz öneri çeıçevesinde çözüleceğine inanıyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalaıına da başladık" diye konuştu. 


Turan Gültekin/ Hürriyet Gazetesi