Kent Haberleri

Kuşadası Botanik Park ne durumda?

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, önceki gün belediye Encümen Salonunda Liman Platformu üyeleri ve bir grup Kuşadası gönüllüsüyle bir araya geldi.

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, önceki gün belediye Encümen Salonunda Liman Platformu üyeleri ve bir grup Kuşadası gönüllüsüyle bir araya geldi. Platform adına söz alan Avukat Nilgün Öğünçlü, Liman ile Botanik parkta gelinen son durum hakkında belediye başkanı Özer Kayalfdan bilgi almaya geldiklerini söyledi. 

Katılımcıların kent ile ilgili dile getirdiği sorunları dinleyen başkan Kayalı, yaklaşık iki saat süren toplantıda bilgilendirme yaptı. Belediye Başkanı Özer Kayalı, limanda ruhsatların iptal edildiğini, işyerlerine mühürleme ile ilgili tebligat yapıldığını belirterek"4-5 Kişi yasal süreci uzatmak için tebligatları teslim almadı. 

Ancak yasalar neyi emrediyorsa o yapılacak"dedi. 

Botanik Park ile ilgili süreci belgeleri ile bir sinevizyon eşliğinde katılımcılara anlatan Kayalı, konunun mahkemeye yansıdığını belirtti. Kayalı," son olarak kıyı kenar çizgisinde hafriyat, kazı dolgu işleri ile denizin içine girilmesi üzerine bölgedeki çalışmalar durduruldu. 

Sorumlular hakkında bir kez daha Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk.Ayrıca tespitlerimizi belgeleriyle Çevre Şehircilik ve Kültür Turizm Bakanlığına, Aydın Valiliği, Büyük Şehir Belediyesi ile Kaymakamlığa bildirdik" dedi. 

Yapılan toplantı sonrası Avukat Nilgün Öğünçlü, "EKODOSD'un başvurusu üzerine açılan dava çerçevesinde tüm Kuşadalıları yapılacak keşifte Botanik Parka bekliyoruz"dedi. 

Belgeleriyle Botanik Park Süreci 1- Bölgedeki doğa katliamının öyküsü geçtiğimiz yıl Şubat'ın son günü, Suhan Otelcilik Turizm Şirketinin Belediyeye "söz konusu bölgeyi, otel ve kamuya açık kullanılmak koşuluyla düzenleme"talebiyle başladı. Yerel seçim sürecine girilirken, üstelik seçimlere sadece 23 gün kala, 6 Mart günü dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bademci 1886-4862 sayılı yazı ile "düzenleme izni" verdi. Üstelik yazı aynı gün elden firma yetkilisine teslim edildi. 

2- Kuşadası Belediyesi'nde rastlanmamış bir hızlılık ile aynı gün Belediye Başkanı Esat Altungün ile Suhan Otelcilik arasında altı maddelik bir protokol imzalandı."Bölgenin yeşil alan olarak düzenlenmesi ve kamuya açık olması koşulu"ile verilen 3 yıllık iznin, projelerin belediyece onaylanmasından itibaren geçerli olacağı yer aldı. Protokol aynı gün elden firma yetkilisine teslim edildi. 

3- Ancak, firma yetkilileri projenin onaylanmasını beklemeden dozerle Botanik Park alanına girince, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), seçime 12 gün kala belediye yönetimine başvurarak suç işlediklerini bildirdi. 

Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. 

4- Bu gelişmeler üzerine seçime 9 gün kala Belediye Başkan vekili Murat Saraç, bölgenin "Belediye Meclis Kararıyla Botanik Park ilan edildiği tespit edilmiştir" gerekçesiyle daha önce imzalanan protokolü iptal ettiklerini firma yetkililerine bildirdi. 

Ancak, otelin güneydoğusunda bulunan kamuya terki yapılmış park alanında peyzaj düzenlemesi yapılmasına izin verdi. Yazı aynı gün elden firma yetkilisine teslim edildi. 

(20.03.2014Tarih 22776305 Sayı) 5- EKODOSD'un başvurusu üzerine Cumhuriyet Savcılığı olaya el koyunca, 25 Mart günü Murat Saraç imzasıyla "Mülkiyeti kamuya terk edilmiş olan park alanında yapılan kontrolde, tarafınızdan iş makinası kullanılmak suretiyle park alanının tahrip edildiği tespit edilmiştir"( 25 Mart 2014 2463-680) denilerek yasal işlem başlatıldığı bildirildi. Bir gün sonra, 26 Mart'ta toplanan Belediye encümeni, firmaya 2200 TL ceza kesti. (296 Nolu Encümen kararı) 6- Firma yetkililerine 27 Mart günü 2466-6811 sayılı yazı ile sahile ileride yapılacak asansör yerine ulaşmak için, yer altından tünel kazma izni verildi. 

Belediye Başkan Vekili Murat Saraç imzasını taşıyan yazı da diğerleri gibi firma yetkililerine elden teslim edildi. 

7- EKODOSD Yasal yollardan girişimlerini sürdürürken, seçim sonrası yeni Belediye yönetimi Mayıs ayında harekete geçti. 22 Mayıs günü Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Eryiğit imzalı yazı ile yapılan çalışmalar mühürlendi. 

(3745-10789 Sayılı yazı)Firma çalışmalarını sürdürünce 10 Haziran günü ikinci kez mühürleme yapıldı.(439312862 Sayılı yazı) Ardından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. 

İki gün sonra, 12 Haziran günü Suhan Otelcilik şirketine 8.158Türk lirası ceza kesildi. (728 Sayılı Encümen Kararı) 8- Otel yetkilileri, daha önce imzalanan protokolü gerekçe göstererek tekrar park alanında kazıya başlayınca, Başkan Yardımcısı Muzaffer Eryiğit,1 Temmuz tarih ve 585-14472 sayılı yazı ile "İmar planında park olarak görülen kısımda izinsiz kazı çalışması yapıldığı tespit edilmiştir. Park içindeki çalışmaları bir gün içerisinde durdurmanız gerekmektedir" uyarısı yaptı. Ardından 1180 Sayılı encümen kararıyla 5438Türk Lirası ceza kesildi. 

9- Seçim öncesi olmayan Asansör'e ulaşmak için tünel izni alan, parkı iş makinaları ile tahrip eden Suhan Otelcilik, 3 Eylül günü park içinden denize inmek için Asansör yapmak üzere belediyeye başvurdu. Kendilerine 22 Eylül günü "Kamu alanında asansör yapma talebiniz uygun bulunmamıştır" yanıtı verildi. (4614-25251 Sayılı Yazı) 10- İmar planında park yapılan yerde kazı ve teraslama yapılarak doğal zeminin bozulduğunun tespit edilmesi üzerine 5 Aralık 2014 tarihinde bir kez daha mühürleme yapılarak Belediye Başkanı Özer Kayalı imzasıyla suç duyurusunda bulunuldu. 

(5037-30248Sayılı yazı) 10 Aralık günü gönderilen bir diğer yazı ile Suhan Otelcilikten, söz konusu bölgede meydana gelen imara aykırı durumun 10 gün içerisinde giderilmesi istendi. 

11-EKODOSD'un suç duyurusu ile açılan dava gereği 10 Nisan'da bölgede keşif yapılacağını bilen Suhan Otelcilik, 5 Nisan günü tekrar hummalı bir çalışma başlatınca; Belediye ekipleri 6 Nisan günü,"Kıyı kenar çizgisinde hafriyat, dolgu işleri ile denizin içine girildiği"ni tespit ederek bir kez daha mühürleme yaptı. Ayrıca yapılan tespitler, delilleriyle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür veTurizm Bakanlığı, Aydın Valiliği, Kuşadası Kaymakamlığı, Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Cumhuriyet Başsavcılığına iletildi. (2249-10075-7677-78-79 sayılı yazılar) 



Yeni Kıroba