Kent Haberleri

Kuşadası Güvercinada projesinde son durum ne?

Kuşadası Belediyesi, tarihi Güvercinada'nın restorasyonu başta olmak üzere, pek çok projeyi hayata geçiriyor. Spor Rekreasyon Alanı ve Kültürel Rota hamlesinin yanı sıra Çocuk Korosu ve Kadın Tiyatrosu gibi sosyal adımlar dikkat çekiyor...

Kuşadası'nın simgesi tarihi Güvercinada'da 2013 yılında tamamlanan restorasyon çalışmasının ardından başlatılan Çevre Düzenleme Projesi son aşamaya geldi. Peyzaj çalışmalarının tamamlanmasının ardından Güvercinada'nın üç ay içinde ziyaretçilere açılması hedefleniyor. 2013 yılında sur duvarları ile iç kalenin aslına uygun bir biçimde restore edilmesinin ardından hazırlanan Çevre Düzenleme Projesi tüm hızıyla sürüyor. Aydın Müze Müdürlüğü denetiminde sürdürülen Çevre Düzenleme Projesi'nin tamamlanmasının ardından Güvercinada bir nevi açıkhava müzesi olarak ziyaretçilere açılacak. 


'Turizmin yaşayan mekânı olacak' 

Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Güvercinada Kalesi'nin Kuşadası turizmine kazandırılması konusuna özel bir önem verdiklerini belirterek "Güvercinada Kalesi, Kuşadası'nm en önemli kültürel ve tarihsel değerlerinden birisidir. Bu alanı bir an önce ilçemize kazandırmak ve Kuşadası'nı kültür turizminde de bir çekim noktası haline getirmek için çalışıyoruz. Çevre Düzenleme Projesi tamamlandığında Güvencinada Kalesi, sürdürülebilir bir turizm anlayışı çerçevesinde yaşayan bir mekan olacak" dedi. 


Projeyle neler değişecek? 

Çevre Düzenleme Projesi'yle Güvercinada'da şu çalışmalar yapılacak: 

- Canlandırma platformlarıyla ziyaretçilerin geçmişe götürülerek görsel ve kültürel bilgilendirilmelerin yapılacağı alanlar yaratılacak. 

-Kale çevresindeki mevcut beton platform teak ağacı ile kaplanarak hem Kuşadası'nm farklı açılardan görünebilmesi sağlanacak hem de kale içine giremeyen yaşlı ve engelli ziyaretçiler için alternatif bir gezi güzergahı yaratılacak. 

-Kuşadası tarihini ve doğasını tanıtacak panolar, kiosklar, simulasyonlar ve canlandırmalarla ziyaretçiler bilgilendirilecek. 

-İç kalede muhafaza edilen balina iskeleti dışarıya alınarak çelik konstrüksiyon kaide üzerinde ultraviyole ışınlardan koruyan film kaplı cam kaide içinde tutulacak. 

-Kale içinin birinci derece arkeolojik sit alanı olması nedeni ile köklü ağaçlandırma yapılmayacak Kuşadasına özgü göçgöç çiçekleri ile tarhlar oluşturulacak. 

-Alan için projede detayları belirtildiği şekilde özel aydınlatma armatürleri, çöp kutuları, yönlendirme panoları, heykeller, kuş evleri kullanılacak. 

Heykel ve rölyeflerle tarihi canlandırmalar yapılacak. 

-İç kalenin yanında bulunan sarnıcın içi aydınlatılarak üzeri cam malzemeyle kapatılacak. 

-Güvercinada'nın en tepe noktasında özel toplantılarda kullanılmak üzere ahşap stant yapılacak. 


Milliyet Ek