Kent Haberleri

Kütahya Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi iptal mi edildi?

Kütahya’da şeker fabrikasının özelleştirilmesi sırasında hibe edilen 113 dönümlük arazisi Kiler ve Torunlar'a verilmişti. Arazi mahkeme kararına rağmen Türk Şeker’e iade edilmedi.

Kütahya Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesi sırasında tapu müdürü aracılığıyla, 113 dönüm arazi ‘hibe' edildi. Ancak bu arazi yargı kararıyla geri alınıyor. İdare Mahkemesi, Kiler ve Torunlar'a verilen arazinin Türk Şeker'e iadesine karar verdi.Kütahya Şeker Fabrikası, 2004 yılında 23 milyon 800 bin lira karşılığında ve özelleştirme kapsamında Kiler/Torunlar ortaklığına satıldı. Fabrikanın lojmanların bulunduğu 113 dönüm arazisinin tapusu da tapu müdürünün bir kalem oynatması ile el değiştirerek, özelleştirmeye dahil edildi. Lojmanların olduğu arsa tapuda Türk Şeker yazarken o tarihte tapu müdürü olan Adil Altuğ, Türk Şeker'i çizerek Kütahya Şeker yaptı. Bu durum Tapu Müdürü Altuğ, emekli olduktan sonra fark edilebildi.


BÖLGE İDARE İZİN VERDİ

MHP eski Kütahya Milletvekili Alim Işık, tapu müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunan Işık, daha önce hakkında ‘soruşturulamaz' kararı verilen tapu müdürüyle ilgili kararı kaldırttı.


Satış TBMM KİT Komisyonu toplantısında gündeme geldi. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın 2013-2014 yılı raporları görüşülürken Kütahya'daki skandalı hatırlattı ve “Ben dairemi satıyorum ama komşunun dairesini de benim gibi gösterip tapu müdürüyle işbirliği yapıp o daireyi de satış esnasında onun üzerine geçirmek gibi. Bu devletin malı, milletin malı. Kimsenin babasının özel malı değil. 113 bin metrekarelik bir araziyi, milletin arazisini, devletin arazisini… Her şey ispatlanmış ama bir türlü çözülmeyen bir durum var” dedi.


BİZE GERİ DÖNECEK

Türkiye Şeker Kurumu'nun Hukuk Müşaviri Sahir Öğütçü ise ‘'Eskişehir 2. İdare Mahkemesi'nde açılmış, sonuçlanmış ama henüz kesinleşmemiş bir dava var. Yolsuzluk olduğunun anlaşılması dolayısıyla davaya konu taşınmaz için yapılan işlem iptal edilmiş, karar kesinleştiği zaman tapu Türk Şeker adına dönecektir” açıklaması yaptı.


TAPU İPTALİ İSTENSİN

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, bölge idare mahkemesi kararına rağmen Türkiye Şeker Fabrikaları'nın harekete geçmemesini eleştirdi. Tuncer, “Tapu iptal tescil davası yaklaşık 8-9 yıldır açılmıyor. Usul yönleri bizi ilgilendirmiyor, ceza davasının esasında kurum haklı bulunmuş ama kurum niyeyse bununla ilgili tapu iptal ve tescil davası açmamış. Bu maalesef akla çok değişik sorular getiriyor. Umarız böyle değildir” dedi.


Sözcü