Kent Haberleri

Kütahya'da 64 konut ve 3 iş yeri tarihi eser diye tescillendi!

Kütahya'nın Emet ilçesinde Anıtlar yüksek kurulu ve İl kültür müdürlüğünce ilçeye gönderilen ekipler Emet ilçesinde yaptıkları çalışmalar sonucu 180 konutun tarihi nitelikte olduğu gerekçesi ile tescilerini gerçekleştirdi.

Kütahya'da 64 konut ve 3 iş yeri tarihi eser diye tescillendi. Bu olay üzerine ilçedeki yüzlerce vatandaşlar ve konut sahipleri bu uygulamaya tepki gösterdiler. 

Emet belediye başkanı Mustafa Koca kendilerine de vatandaşlar tarafından çok sayıda tepki geldiğini belirterek;"Bu heyetin Emet ilçesinde çalışmalar yaptığını öğrendim. 

Bunun üzerine heyet ile bir bir görüştüm. 

İlk etapda 180 konut ve çok sayıdaki iş yeri tarihi niteliği olduğu gerekçesi ile tescillenmek istenmiştir. Yaptığımız itiraz sonucu ise 180 sayısı 64 konut ve 3 iş yeri olarak tesbit edilmiştir. Bu ilçede tarihi nitelik taşıyan böyle bir alan ve mekanlar yoktur dememize rağmen tescillenme yapıldı. Böyle olunca tescillenen yerler koruma altına alınacak. Bakım ve onarımlarını yapmak istediklerinde de izne tabi olacaktır. Bu konuda vatandaşların dilekçeler ile itirazda bulunma yetkileri var mı var ise nereye yapacaklarını da şimdilik bilmiyoruz."dedi. 

Emet'te yaşanan bu tescilleme ilçede infale sebep oldu. Emet'li vatandaşlar bu ilçe 1922 yılından önce büyük bir yangın daha sonra 1922 de Yunan işgali döneminde ise tamamen yakıldığı belirttiler. 1970 depremine maruz kalan Emet te tarihi Zeytinoğlu Hanı dışında hiç bir konut ve iş yeri tarihi eser niteliği taşımamaktadır dediler. 89 yaşındaki Ahmet Bahçeci ; "Ben Yunan işgalinden sonra doğdum. Ancak aile fertlerimiz ve o dönemi yaşayanların ifade ettikleri gibi 1922 yılında Emet içesinde bir tek sağlam bina kalmayacak şekilde Yunanlılar tarafından yakılmıştır. Bugünkü ahşap yapılar da daha sonra yapılmıştır. İlçede tarihi eser niteliğine hiç bir yer yoktur.Dedi Bu yeni tescilleme Emet belediyesince yeni yapılacak nazım imar planında da tarihi yerler olarak gösterildi. 


Haber Kütahya Gazetesi