Eğitim

Kütahya'da konutların yüzde 14,1'i deprem sigortalı!

DASK Kütahya'nın Simav ilçesinde 3.8 ve 3.0 büyüklüklerindeki yer sarsıntılarının ardından zorunlu deprem sigortasına dikkati çekti

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kütahya´da önceki gün merkez üssü Simav ilçesi olan 3.8 ve 3.0 büyüklüklerindeki yer sarsıntılarının ardından, zorunlu deprem sigortasına dikkati çekti.

DASK idarecisi ve Eureko Sigortası Genel Müdürü Okan Utkueri, yaptığı yazılı açıklamada, önceki gün Simav´da art arda 3.8 ve 3.0 büyüklüklerinde sarsıntılar yaşandığını anımsattı.

Bölge halkına "geçmiş olsun" dileklerini ileten ve söz konusu depremleri pek çok artçı sarsıntının takip ettiğini belirten Utkueri, bunların can ve mal kaybına neden olmamasını en büyük teselli olarak niteledi.

Utkueri, toprakları birinci ve ikinci derecede deprem risk bölgesinde yer alan Kütahya´nın gecikmeden depreme karşı önlem alması gerektiğini bildirdi.

Kütahya´da zorunlu deprem sigortası kapsamına giren 123 bin 450 konuttan sadece 17 bin 420´sinin depreme karşı sigortasının bulunduğunu hatırlatan Utkueri, şunları ifade etti:
"Kütahya yüzde 14,1 ile Zorunlu Deprem Sigortalı konut oranı açısından Ege Bölgesi´ndeki iller arasında son sıralarda yer alıyor. Maalesef acıyı yaşamadan önlem almanın gerekliliğini öğrenemiyoruz. Can kaybına neden olmayan depremler bile konutlarımızda hasara yol açabilir. Zorunlu Deprem Sigortası sadece konutların yıkılması durumunda değil, deprem kaynaklı her türlü hasarda tazminat ödüyor. Depremden sonra hayata devam edebilmek için Zorunlu Deprem Sigortası son derece önemli bir ihtiyaç."

-BATI ANADOLU FAY HATLARI TIR´I 15 EKİMDE SİMAV´DA-

Utkueri, DASK´ın, 10. kuruluş yıl dönümünde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) işbirliğiyle hayata geçirdiği Fay Hatları TIR´ı projesinin ikinci ayağını 21 Eylülde Bursa´dan başlatacağını kaydetti.

İlk yolculuğunu Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yapan deprem simülasyon TIR´ının bu kez Batı Anadolu Fay Hatlarını dolaşacağını ve 15 Ekimde Simav´da olacağını belirten Utkueri, şöyle devam etti:

"Batı Anadolu Fay Hatları TIR´ındaki uygulamalı deprem eğitimine ve gün boyunca saat 10.00, 13.00 ve 15.00´te KRDAE eğitmenleri tarafından verilecek seminerlere tüm Simavlılar katılabilecek. Eğitimlerde deprem, depremden korunma yöntemleri ve Zorunlu Deprem Sigortasının önemi anlatılacak.

DASK´ın deprem kaynaklı hasarlar nedeniyle bugüne kadar yaptığı 20 milyon liradan fazla ödemenin yüzde 97´sini kısmi hasar ödemeleri oluşturuyor. Kütahya merkezde yer alan 100 metrekare betonarme bir konut yılda 95 liraya, Simav´da bulunan aynı büyüklük ve özellikteki konut ayda 131 liraya Zorunlu Deprem Sigortası ile güvence altına alınabiliyor. Konut sahipleri toplu başvurularda yüzde 20, yenilemelerde yüzde 20 olmak üzere toplam da yaklaşık yüzde 40´lık indirim fırsatından aynı anda yararlanabiliyor."

-ZORUNLU DEPREM SİGORTASI-

Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999´da gerçekleşen Marmara Depremi´nin ardından hayata geçirildi. Sigorta, depremlerin binalarda yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. DASK ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kar amacı gütmüyor.

Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye´deki 29 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 15 bin 700 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri Zorunlu Deprem Sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor.

Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor.

Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasındaki gelişmeler yurt dışında da oldukça yüksek bir ilgiyle takip ediliyor ve kurum, benzer riske maruz ülkeler tarafından örnek alınıyor.
AA