27 / 04 / 2024

Kütahya'daki Küçük Hamam kafeterya olarak hizmet verecek

Kütahya'daki Küçük Hamam kafeterya olarak hizmet verecek

Kütahya'da restorasyonu tamamlanma aşamasına gelen tarihi Küçük Hamam, kafeterya olarak hizmet verecek



Alınan bilgiye göre, Ali Paşa Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Küçük Hamam'da yürütülen restorasyon çalışması tamamlanma aşamasına geldi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki Küçük Hamam, 1984 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı" olarak tescil edildi.

Bir bölümü 15. yüzyıl başlarında Germiyanoğlu 2. Yakup Bey'in subaşısı Hisar Bey tarafından yaptırılan Küçük Hamam, ondan oğluna miras kaldı. Oğlu da Osmanlı Padişahı 2. Bayezid döneminde aldığı izinle hamama kadınlar bölümünü ilave ettirdi. Son şeklini bu ilaveyle 1848'de alan hamam, sonraki yıllarda yapılan onarımlarla başka amaçlarla da kullanıldı.

Hamama ait röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce hazırlatıldı ve bu projeler Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun kararlarıyla onaylandı.

Restorasyon projesi kapsamında günümüzde hamama gitme alışkanlıklarının azaldığı değerlendirilerek, bu tarihi yapının kafeterya olarak hizmet vermesi kararlaştırıldı.

Bu amaçla hamama kafeterya işlevi verildi ve mekanlar kafeteryaya uygun şekilde yeniden düzenlendi. Hamamın sağ giriş bölümüne de portatif satış büfesi monte edildi.

Kütahya Valiliğinin, onarım karşılığında 20 yıl süreyle kiraya verilen hamamın önüne yapılan satış büfesinin tarihi dokuya uymadığı gerekçesiyle Kütahya Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Bölge Koruma Kurulu Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden konunun yeniden incelenmesini istediği kaydedildi.
AA


Geri Dön