Yeni Şirketler

Kutmangil Ailesi'nin arsa davası 46 yıldır sürüyor!

Kutmangil Ailesi'nin üzerinde Tuzla Piyade Okulu'nun bulunduğu arsa ile ilgili hukuk mücadelesi 46 yıldır sürüyor

Türkiye'nin tanınmış ailelerinden Kutmangil Ailesi, 46 yıldır Tuzla'da bulunan arsalarını alabilmek için hukuk mücadelesi veriyor. Ragıp Kutmangil'in Tuzla'da aldığı 15 dönüm arsa ile ilgili tam 46 yıl önce başlayan ve 2 adliye, 4 mahkeme onlarca hakim ile avukat eskiten dava bir türlü sonuçlanmıyor. 4 kez karar çıktı 4'ünde de Yargıtay bozdu. Sorunlu arsanın şu anda üzerinde Tuzla Piyade Okulu bulunuyor. Kamulaştırılan arazinin bedelinin verilmesi için Milli Savunma Bakanlığı da devam eden davanın sonuçlanmasını bekliyor.

BİTMEYEN DAVANIN HİKAYESİ
Ragıp Kutmangil, 1944 yılında Tuzla'da gayrimüslimlerden 15 dönüm arsa aldı. Kutmangil'in çiftliğinin de bulunduğu bölgeden 19 yıl sonra geçen kadastro ekiplerinin ölçümleri neredeyse yarım yüzyıl süren davanın tohumlarını attı. Ragıp Kutmangil, kendi üzerine olan tapulu arsanın bir bölümünün yapılan ölçümlerde komşusu olan Tuzla Kiremit Fabrikası'nın üzerine geçtiğini söyleyerek 1963 yılında Kartal Tapu Hakimliği'ne başvurdu. 

İLK KARAR 7 YILDA ÇIKTI
Kartal Tapu Hakimliği'nde görülen 'tapu tespitine itiraz' davası 7 yıl sonra karara bağlandı. Arazinin bir kısmını Tuzla Kiremit Fabrikası'na veren mahkemenin kararı, bir yıl sonra Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay, dava sürecinde eksik inceleme yapıldığını ve Tuzla Kiremit Fabrikası'nın tüzel kişiliğinin devam edip etmediğinin araştırılmasını isteyerek dosyayı geri gönderdi. Yargıtay'dan dönen dava, 11 yıl daha Kartal Tapu Mahkemesi'nde görülmeye devam etti. 1981 yılında ise dosya, Tapu Mahkemesi kapandığı için Kartal Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderildi.
5 yıl da burada görülen dava ikinci kez karara bağlandı. Yargıtay bu kez de söz konusu araziden Devlet Demir Yolları'na ait rayların geçtiği, bunun için kamulaştırma bedelinin verilip verilmediğinin araştırılmadığını belirterek kararı yine bozdu.

DAVALI ARSAYA ASKER YERLEŞTİ
Davanın devam ettiği yıllar içinde Kutmangil'in de arsasının bulunduğu alana askerler yerleşmeye başladı. Bir süre sonra davalı arsa tamamen askeriye sınırları içinde kaldı. Davalı arazinin de içinde bulunduğu ve şu anda üzerinde Tuzla Piyade Okulu'nun olduğu alan Milli Savunma Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. Ancak Milli Savunma Bakanlığı kamulaştırma bedelini ödemek için halen devam eden davanın tamamlanmasını bekliyor. 

ARAZİ PAYLAŞTIRILDI
Kamulaşan arsanın dava dosyası 1998 yılına kadar Kartal Asliye Hukuk Mahkeme'sinde görülmeye devam etti. Tuzla Adliyesi'nin açılması üzerine dosya Tuzla Adliyesi'ne gönderildi. Tuzla Adliyesi'nde davaya ilk önce Asliye Hukuk Mahkemesi baktı. Ancak 2 yıl sonra dosya, Tuzla Kadastro Mahkemesi'ne gönderildi. 2 yıl süren yargılama sonunda karar verildi, arazinin bir kısmı Ragıp Kutmangil'in varislerine, bir kısmı da Tuzla Kiremit Fabrikası'na gitti. 

YARGITAY'DAN 4. BOZMA
Üçüncü kez karar çıkan ve Yargıtay'a giden dosyada yine sonuç alınamadı. Yargıtay dosyanın yeterince incelenmeden karara bağlandığı gerekçesiyle davayı geri gönderdi. Bunun üzerine Kutmangil Ailesi ile Tuzla Kiremit Fabrikası'nın hissedarları kendi aralarında bir protokol yaparak mahkemeye sundu, davaya son verdi. Ancak Yargıtay protokolün kıyı kanuna aykırı olduğunu ayrıca daha önceki bozma kararında bulunan demiryollarının kamulaştırma bedeli verip vermediğinin araştırılmadığını söyleyerek son kararı da bozdu. Dava halen Tuzla Kadastro Mahkemesi'nde görülmeye devam ediyor.

AİLENİN EN ÜNLÜ İSMİ
Ailenin en ünlü ismi bir dönem medya patronluğu da yapan Bekir Kutmangil'di. Madencilik işi yaparken Yeni Günaydın ve Süper Tan gazetelerini alarak bir anda tüm Türkiye'nin tanıdığı isim haline gelen Bekir Kutmangil, 1995 yılında silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti. 

Mete YILMAZ/Akşam