29 / 04 / 2024

Kütük evlere tapu iptal davası açıldı!

Kütük evlere tapu iptal davası açıldı!

Orman Genel Müdürlüğü, Kemerburgaz'da turizm ve spor tesisi kurulması amacıyla 49 yıllığına kiralanan alanda inşa edilen 237 kütük ev için kamu yaran göz ardı edildiği gerekçesiyle tapu iptal davası a&ccedi



 İşadamı Esat Edin'in ölümünün ardından Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören'in şirketinin satın aldığı Kemer Golf alanındaki kütük evlerde çok sayıda ünlü işadamı, yönetici, sanatçı ve sporcu oturuyor


Bayram tatili için gittiği Kaz Dağları'nda 3 çocuğuyla birlikte sel sularına kapılarak hayatını kaybeden işadamı Esat Edin'in Orman Grenel Müdürlüğü'nden turizm ve spor tesisi kurmak üzere 49 yıllığına kiraladığı orman alanında inşa edip ünlülere sattığı 237 kütük ev için tapu iptal davası açıldı.
Orman Genel Müdürlüğü, Eyüp 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı dava gerekçesinde "kamu yararının göz ardı edilerek üçüncü kişilere menfaat sağlandığını" öne sürdü. Başvuruda tapu iptal işlemi yapılıncaya kadar söz konusu evlere, üçüncü kişilere devrinin önlenmesi amacıyla ihtiyati tedbir konulmasını da istedi.

EDİN, 49 YILLIĞINA KİRALADI
İşadamı Edin'in şirketi Kemer Yapı fl A.Ş., 'Kemer Golf Projesi'ni hayata geçirerek bölgeyi cazibe merkezi haline getirdi. Çok sayıda işadamı, üst düzey yönetici, sanat ve spor dünyasının ünlü isminin yerleştiği 'Kemer Golfun yanma oldukça iddia olan sosyal tesisler de yapıldı. Edin Orman Genel Müdürlüğü'nden turizr ve spor tesisi kurmak için 49 yıllığına kiraladığı orman alanına 237 kütük e\ inşa edip sattı. Edin, bu adada alanda] sosyal tesisleri işletmek üzere Kemer Golf Turizm adında bir şirket daha kurdu. Ancak, işler planladığı gibi gitmedi. Ciddi finansal sorunlar yaşayan ve icralık olan Edin'in şirketleri ölümünün ardından geçtiğimiz şubat ayında mahkeme kararıyla satışa çıkarıldı.
'SÖZLEŞMEYE AYKIRI'
Şirketleri Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören'in KGCC Otelcilik ve Spor İşletmeleri adlı şirketi satın aldı. Bu gelişmelerin ardından Orman Genel Müdürlüğü, "kamu yararının göz ardı edilerek üçüncü kişilere menfaat sağlandığını" öne sürerek kütük evlerin ve alandaki sosyal tesislerin tapularının iptali için Eyüp 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. 2 Eylül 2010 tarihinde Müdürlük Avukatı Zübeyde İşbilir tarafından verilen dilekçede söz konusu alanın 49 yıllığına turizm ve spor tesisi kurulması amacıyla Kemer Yapı AŞ'ye kiralandığı, ancak alanda 'kütük evler' yapılarak üçüncü kişilere satılarak tapu düzenlendiği, böylece kamu yararının gözardı edildiği, bu nedenle de tapuların iptali istendi. Dilekçede ayrıca 1190 parsel numaralı, 206.8 hektarlık alanın 'devlet ormanı' olarak Hazine adına kayıtlı olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
KAMU YARARI GÖZARDI EDİLDİ
"İdaremizden 49 yıllığına izin alınarak turizm tesisi oluşturulacak olan taşınmazın üzerine daimi ve müstakil üst hakkı oluşturulmuştur. Bu üst hakkı üzerinde de bağımsız bölümler oluşturularak kat irtifakları kurulmuş ve üçüncü şahıslar lehine intifa hakkı tesis edilmiştir.
Sözleşmede söz konusu yerde yapılacak tüm işlemlerde kamu yararının ön planda tutulması gerektiği maddesi bulunmaktadır. Ancak kamu yararı göz ardı edilerek bağımsız bölümler oluşturulup üçüncü kişiler lehine menfaat sağlandığı görülmektedir."

MÜLKİYET DEĞİL KULLANIM HAKKI
ARALARINDA ünlü işadamı, yönetici, sanatçı ve sporcuların da bulunduğu 213 davalının çoğunluğundan vekalet alan Avukat ismail Garip Bilgiç ise davanın açıldığı mahkemeye başvurarak, cevap dilekçelerini verme süresinin uzatılmasını talep etti. Ocak ayında başlayacak dava öncesinde süre uzatma talebi uygun görülen Avukat Bilgiç, dava dilekçesinde belirtildiği gibi kanuna aykırı bir işlem olmadığını savundu.
Tapuların mülkiyeti ifade etmediğini, Medeni kanun'da belirtilen intifa tapusu olduğunu, bunun da kullanım hakkını ifade ettiğini belirten Bilgiç, "Orman Genel Müdürlüğü kendisinin yaptığı bir işleme yine kendisi iptal davası açıyor. Burada mülkiyete ilişkin bir tapu işlemi bulunmuyor. Bu konunun gerek sulh yoluyla gerekse mahkeme yoluyla çözüleceğini ve her hangi bir iptal işleminin olmayacağını , düşünüyorum" dedi.

Fiyatları 500 bin - 2 milyon dolar arası
ORMAN içerisindeki turizm ve spor alanında 237 kütük ev bulunuyor. Evlerin fiyatları büyüklüğüne ve konumuna göre 500 bin ile 2 milyon dolar arasında değişirken, turizm, spor ve sosyal kullanım amaçlı 106 alan bulunuyor. Ortak kullanım alanlarında binicilik kulübü, restoran, kafeterya, golf kulübü, futbol sahası, tenis kulübü, welness ve fitness merkezi, outdoor kulübü, yelken kulübü, kamping alanları ve apart oteller yer alıyor.
Habertürk


Geri Dön