28 / 04 / 2024

Kuzey Akım doğalgaz boru hattı açıldı!

Kuzey Akım doğalgaz boru hattı açıldı!

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya'dan Almanya'ya uzanan bin 224 kilometrelik Kuzey Akım doğalgaz boru hattını açtı



Rus doğalgazını Avrupa Birliği'ne taşıyacak olan 1224 kilometrelik Kuzey Akım boru hattı, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katıldığı törenle dün açıldı. Rusya'da çıkarılan doğalgazı, Baltık Denizi altından Almanya'ya doğrudan taşıyacak Kuzey Akım boru hattı, ülkenin Ukrayna topraklarındaki boru hattına bağımlılığını azaltacak. Almanya'nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki Lubmin kentinde gerçekleşen açılış törenine Medvedev ve Merkel'in yanı sıra Fransa Başbakanı François Fillon ile Hollanda Başbakanı Mark Rutte de katıldı.

7.4 MİLYAR EURO HARCANDI

Medvedev, 2020 yılına kadar Rusya'dan AB ülkelerine yılda 200 milyar metreküp doğalgaz gönderilebileceğini söyledi. Merkel ise Kuzey Akım'ın enerji konusunda en önemli altyapı projesi olduğunu belirterek, Rusya'nın, aralarında yaşanan bazı sorunlara rağmen en önemli ortakları olduğunu ifade etti. Başlangıçta yılda 55 milyar metreküp doğalgazı Rusya'dan Almanya'ya ulaştıracak olan bin 224 kilometre uzunluğundaki doğalgaz hattı 7.4 milyar euroya mal oldu.

AB RAHAT NEFES ALACAK

AB ülkelerinde tüketilen doğalgazın yaklaşık dörtte biri Rusya'dan gelirken, hatırlanacağa üzere geçtiğimiz yıllarda Ukrayna'daki doğalgaz boru hattı, Moskova ile Kiev arasındaki çeşitli anlaşmazlıklar sırasında kapatılmış ve bunun sonucunda Avrupa ülkelerinde enerji sıkıntısı yaşanmıştı. Almanya ile batısındaki komşuları yeni boru hattından en çok yararlanacak ülkeler olacak. Rusya, Kuzey Akım boru hattıyla İngiltere, Fransa ve Hollanda'ya da doğalgaz ulaştırılmasını amaçlıyor. AB içindeki eleştirel çevreler, hattın, tın, enerji piyasasını serbestleştirme çabalarını baltalayacağını savunuyor.
Sabah


Geri Dön