Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi bugün açılıyor!
İstanbul'daki dört tarihi camiden esinlenerek 6 yıl önce temeli atılan Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi bugün açılıyor. Caminin resmi açılışı cuma namazının ardından törenle yapılacak.
Aynı anda 15 bin kişinin ibadet edebileceği Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi'nin resmi açılışı bugünkü cuma namazının ardından yapılacak. İstanbul'daki dört tarihi binadan esinlenerek hayata geçirilen caminin temeli 6 yıl önce atılmıştı.
Anadolu Ajansı'nda yer alan haberde, Kuzey Ankara Merkez Camisi ve Külliyesi, Esenboğa Havalimanı yolu üzerindeki Kuzeykent'te 125 bin metrekarelik alanda inşa edildi. Cami ve külliye, yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alana sahip ve aynı anda 15 bin kişi ibadet edebilecek. Başkentin sembol mekanlarından biri olmaya aday cami ve külliye hem ibadet hem de yaşam ve kültür alanı olarak hizmet verecek.Kubbesinin yüksekliği 35 metre, çapı 16 metre olan caminin, ikisi 46 metrelik iki şerefeli, ikisi 64 metrelik üç şerefeli olmak üzere 4 minaresi bulunuyor. Külliye içindeki iki arastada yaklaşık bin 400 metrekare alana sahip 50 dükkan yer alıyor.
Ankara'daki üçüncü büyük ibadethane olma özelliği taşıyan, iki katlı inşa edilip alt katı çinilerle kaplanan caminin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.
15 bin kişi ibadet edebilecek
Projede katlar arası ulaşımın asansör ve yürüyen merpenlerle sağlandığı bin 200 araçlık 5 katlı kapalı otopark da bulunuyor. Caminin kapalı, yarı açık ve açık alanlarının tamamı ibadete açıldığında 15 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek. Külliye alanında inşa edilen, uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliği yapabilecek nitelikteki 5 bin kişilik kongre merkezi yer alıyor. Kongre merkezi Türkiye'de tek salonda en fazla katılımcının ağırlanabileceği mekan olma özelliğini taşıyacak. Ayrıca Irak'ın Samarra kentindeki Samarra Camisi'nin minaresinden esinlenilerek yapılan "Seyir Kulesi" de bulunuyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı Yatırım Emlak ve Teknik Hizmetler Daire Başkanı Özcan Gökçebay, cami ve külliyenin yapımının iki yıl önce tamamlandığını, ibadete geçen yıl açıldığını ve resmi açılışının bugün yapılacağını belirterek, "Caminin, İstanbul'daki klasik Osmanlı camilerinin mimari özelliklerini taşıdığını hatırlatan Gökçebay, "Fil ayağı dediğimiz ana kolonlar Süleymaniye, dört tarafında yüksek ışıklandırma pencereler konularak Nuruosmaniye, dış avlu ve dış saçak bölümündeki görünüm Üsküdar'daki Mihrimah Sultan ve iç mekanda Beyazıt camilerinden esinlenilmiştir. Dolayısıyla 4 klasik Osmanlı camimizden esinlenilerek güzel bir eser ortaya konuldu." dedi.
Gökçebay caminin, Kocatepe ve Melike Hatun'dan sonra kapalı alan itibarıyla kentteki üçüncü büyük ibadethane olma özelliği taşıdığını vurgulayarak, şunları söyledi: "Burası kongre merkezi, misafirhanesi, arasta ve bedesten dükkanları, hasbahçe, kabul salonu dediğimiz bölümleriyle tamamen İslam kültür ve bilim merkezi diyebiliriz. Bilim merkezi ismini şundan dolayı kullanıyoruz. Merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin, malumunuz geçtiğimiz yıl Hakkın rahmetine kavuştu. İstanbul'da onun eserlerinin bulunduğu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi var. O müzede sergilenen eserlerin birebir kopyaları, bu alanın devamında yapılması düşünülen İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergilenmesi planlanmaktadır. Dolayısıyla o müze projesi hayata geçirilirse, burasının Diyanet İşleri Başkanlığı Kuzey Ankara Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet vereceğini söyleyebiliriz."