Ulaşım

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin kamulaştırma sorunu mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yapılması öngörülen acele kamulaştırmalar sebebiyle mağdur olduğu iddia edilen vatandaşlara ilişkin soru önergesi hazırladı..

 

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yapılması öngörülen acele kamulaştırmalar sebebiyle mağdur olduğu iddia edilen vatandaşlara ilişkin soru önergesi hazırladı. 

 

Salıcı önergesinin Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

 

Salıcı önergesinde "Bakanlar Kurulu, 11 Ekim 2016 tarihli yazısıyla Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında hazırladıkları listede yer alan Sultangazi, Eyüp ve Başakşehir’deki bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verdi. Alibeyköy, Mahmutbey, Eski Habipler mahallelerinin de yer aldığı listede Sultangazi’deki Gazi Mahallesi Zübeyde Hanım, Yunus Emre ve 50. Yıl mahalleleri de bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzalı karar 22 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlandığı kamuoyuna yansımıştı.

 

Gazi Mahallesi’nin sokaklarında bugünlerde yıkım tedirginliği yaşanıyor. Nedeni ise Bakanlar Kurulu kararıyla Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı bağlantısının “acele kamulaştırma” kararıyla mahallenin içinden geçirilecek olması. Hukuk savaşı başlatan mahalleli, “Para değil önemli olan. Buralar çocukluğumuzun geçtiği yerler. Sığınacak başka bir yerimiz yok" diyor. Tedirginliğin sebebi de 657 bin ağacın kesilmesine neden olan Kuzey Marmara Otoyolu’nun Kınalı bağlantısının Resmi Gazete ’de yayımlanan acele kamulaştırma kararıyla mahallenin içinden geçirilecek olması. Karara göre Gazi Mahallesi’nin ilk yerleşim bölgelerinden olan Zübeyde Hanım Mahallesi’nde 868 No’lu parselin acele kamulaştırılması isteniyor." diyerek 6 soru sordu.

 

Salıcı'nın soruları

1- Bakanlar Kurulunun vermiş olduğu "acele kamulaştırma" kararının aciliyet arz etmiş olmasının sebepleri nelerdir?

 

2- Kamulaştırma kapsamında olan yerler ile ilgili mağduriyet olmaması adına taşınmazların altına tünel yapılması düşünülmekte midir?

 

3- Konuya ilişkin olarak "taşınmazların acele kamulaştırılması” kapsamında kaç dava açılmıştır?

 

4- Alınan karar(lar) kendilerini ilgilendiren veya burada ikamet eden yurttaşlarımıza ne zaman iletilmiş midir?

 

5- Konu kapsamında alınan karar ve detaylar Sultangazi Belediye Başkanlığı’na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ne zaman bildirilmiştir? İlçe Belediye Başkanı’nın dahi konuyu vatandaşların götürdüğü evraklardan öğrendiği doğru mudur?

 

6- Kamulaştırma yapılacaksa vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi için ne gibi çalışmalar ve uygulamalar yapılacaktır veya yapılmıştır?